Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Bezárt az ötletbazár Hódmezővásárhelyen

A legkülönfélébb és legmeghökkentőbb találmányokkal találkozhattak azok, akik a hét végén felkeresték a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolát. A nemzetközi Idea kiállításon az ifjúsági kategóriában a mindszenti Kovács Mónika ruhamodellje harmadik helyezett lett.
Fotó: Tésik Attila
A laikus nézelődő több standnál először nem tudta eldönteni, mit lát, amikor körbesétált a hét végén a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolán rendezett hetedik Idea kiállításon. Az egyik asztalon például egy lépcsőszerű szerkezet állt. Erről kiderült, hogy egy almazúzó berendezés. Máshol pedig egy közönséges vécéülőkét állítottak ki. Persze csak először tűnt közönségesnek, mert a figyelmesebb szemlélődés és feltalálója, a tatai Ludas Ferenc magyarázata után rájöttek az érdeklődők, hogy ez egy szagelszívós masina.

A vásárhelyi Rácz Éva fiatal kora ellenére – mindössze 16 esztendős – már rutinos feltalálónak és kiállítónak számít. Tavaly például az első helyet hozta el a gyermekvédő erkélyhálójával. Az első találmányát, a televízióval egybekötött hintaágyat tízévesen ötlötte ki. Ennek lényege, hogy az ágy együtt mozog a tévével, így jobban lehet élvezni az adást.
– Most műanyag palackokból készített használati tárgyakat hoztam az Ideára. Nem kell a szemétbe dobni őket, hanem cserépalátétet, gyermekszobai párologtatót, praktikus játékokat lehet belőle gyártani – mesélte a lány.

A nagykőrösi Csermák Károly találmányát már szabadalmaztatta, s egy ideig a kecskeméti városi televízióban használták is. A férfi egy, a bingóhoz hasonlító szerencsejátékot dolgozott ki. Röviden az a lényege, hogy itt minden golyót kihúznak az urnából. A játékosoknak azt kell eltalálniuk, hogy az ábécé betűit milyen sorrendben fogják kihúzni. Az csak megállapodás kérdése, hogy hány betűvel játsszák.
Az ötletbörzére a vásárhelyi Molnár Zsolt is kíváncsi volt. Az idős férfi nem talált fel semmit, de mindig is érdekelték a különlegességek. A legtöbbet az újvidéki Feltalálók és Újítók Társulatának standjai előtt töltött. Mivel a bácsi a földből él, elsősorban a mezőgazdaságban használható találmányokról faggatta alkotóikat.


Jutalmak, díjak

Az Idea 2005 ifjúsági kategóriájában első lett a szentendrei Lukács Manuéla szelektív hulladékgyűjtőjével, második helyen végzett a budapesti Subotics Zsolt újfajta hő-, zaj- és nedvességszigetelőjével, harmadik lett a mindszenti Kovács Mónika ruhamodellje. A felnőtteknél ketten kaptak arany fokozatot: a barcsi Kálmán László állati gyógytermékei, illetve a becsei Pavle Duragin levegődúsítója. Ezüst fokozat: a gárdonyi Csobán Zoltán akkumulátorgenerálója, az érdi Sarkantyús István nedves falak víztelenítője és a zimonyi Snezana Dordevic mikrobiológiai trágyája. Bronz fokozat: a nagykőrösi Csermák Károly szerencsejátéka, az encsi Fucsala Miklós hordozható magaslese, a veresegyházi Mátyás Mérnöki Iroda Bt. a talaj teherbíró-képességének növeléséért, valamint az újvidéki Mato Zubac biomasszája. Ezen kívül még 12 Idea-díjat osztottak ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három napig a feltalálóké a vásárhelyi főiskola aulája

Közel száz magyar és külföldi feltaláló ötletével, alkotásával ismerkedhetnek meg azok, akik… Tovább olvasom