Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bezárták a vásárhelyi detoxikálót

Kényszerű költségcsökkentés indokával bezárták a vásárhelyi kórház detoxikálóját. A kijózanító helyiséget másfél évvel ezelőtt önkormányzati pénzből, mintegy másfél millió forintból alakították ki.
Másfél éve avatták a vásárhelyi kijózanítót Fotó: Tésik Attila
Évi négy és fél millió forint munkabért fizetett ki a kórház az alkoholmámorban úszó betegek felügyeletére. A szolgáltatásért nem jár állami támogatás. A detoxikálóban összesen száztizenheten józanodtak ki, többségük fizetés nélkül távozott.

Bezárták a vásárhelyi kórház alig másfél éve átadott detoxikálóját. Az önkormányzati pénzből, mintegy másfél millió forintból kialakított helyiséget azért hozták létre, mert az egészségügyi intézménybe szállított részegeket nem tudták elkülönített helyen ápolni. A beszállítást követően megvizsgálták őket, hogy a részegségünkön túl van-e más oka is az állapotuknak. Ha nem volt, akkor többnyire a neurológiára kerültek, míg ki nem józanodtak. Itt viszont előfordult, hogy hangoskodásukkal zavarták a pihenni vágyó betegeket.

Kényszerű költségcsökkentéssel indokolta a detoxikáló bezárását az Erzsébet-kórház főigazgatója. Kallai Árpád elmondta: évi négy és fél millió forintba került az intézménynek az alkoholmámorban érkezők felügyelete, az ápolók munkabére. A kijózanító ideiglenes pácienseit az ambulancián látták el, majd egy napig szakápolói őrizetre voltak bízva.

Tavaly harminchat, az idén pedig nyolcvanegy részeg józanodhatott a vásárhelyi detoxikálóban. Kallai Árpád is elismerte: jól működött a szolgáltatás. Férfiak, nők, fiatalok és idősek egyaránt töltöttek egy-egy napot a kijózanítóban. Csak éppen nem volt kifizetődő, hiszen ezt a tevékenységet nem finanszírozza az állam. Még azzal sem sikerült jelentősen csökkenteni a költséget, hogy ötezer forintot kellett fizetniük a kijózanításért a pácienseknek. Többségük ugyanis fizetés nélkül távozott. Tavaly 180 ezer forint helyett csupán 55 ezer forinthoz, az idén pedig 405 ezer forint helyett 109 ezer forinthoz tudott hozzájutni a kórház. Persze megpróbálják beszedni a tartozásokat, de ez nem könnyű feladat – tudtuk meg a kórház főigazgatójától.

A detoxikáló megszüntetésével újra a neurológiai osztály feladata az alkoholos állapotban érkezők őrzése. Kallai ugyan azt is megjegyezte: a tapasztalatok már bizonyították, hogy ez nem jó megoldás, de nincs más választásuk. Most az a fontos, hogy a továbbiakban a kórháznak nem kerül pluszpénzébe a kijózanítás. Ha pedig a jövőben változik az anyagi helyzetük, akkor újra önállósítják a szolgáltatást. Addig pedig várhatóan a neurológiai szakrendelés költözik majd az egykori kijózanítóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambpiszok a belvárosban

Vásárhelyen a Kossuth téri műemléképületekről az Andrássy utcára költöztek a galambok, ahol nem… Tovább olvasom