Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Biciklivel keresik a szabálytalankodókat

Meg kell tanulni bánni az emberekkel, mondja a másfél éve közterület-felügyelőként dolgozó vásárhelyi Pap Edina, aki az „ügyfelektől" kapott már hideget-meleget a munkája miatt. Reggelente biciklire pattan, s kollégájával járja az újvárosi utcákat.
Akcióban a vásárhelyi közterület-felügyelők. Pap Edina fotózza a tilosban parkoló autókat Fotó: Schmidt Andrea
– Rendőrnő, inkább tanuljál még! – válaszolta emelt hangon Pap Edina vásárhelyi közterület-felügyelő felszólítására az egyik renitens sofőr, aki tavaly augusztus 20-án az útlezárások miatt tiltott helyen, zöldterületen akart áthajtani autójával. A fiatal közterületesnek ez az egyik kedvenc története munkájával kapcsolatban. Persze ennél cifrábbakat is vágtak már Edina fejéhez. Volt, hogy egyedül üldögélt az önkormányzati irodában, amikor egy igen termetes férfi rontott be, s keresetlen szavak kíséretében háborgott a büntetés miatt. Ekkor ugyan egy kicsit megijedt a 26 éves közterület-felügyelő, de végül sikerült lecsillapítania az ideges ügyfelet.

Meg kell tanulni bánni az emberekkel, jegyezte meg a mosolygós, barátságos fiatal lány, aki munkatársával együtt járja az újvárosi utcákat. Reggelente papírmunkával kezdik a napot, majd biciklire pattannak, s irány a terep. Megnézik, melyik ház előtt nagy a fű vagy a gaz. Ellenőrzik, hogy a közterületen lerakott építőanyag, törmelék tárolására van-e érvényes engedélye a tulajdonosnak. Hasonlóan járnak el az utcán hagyott, kiszuperált gépjárművek esetében is, hiszen ezeket három napig lehet közterületen tartani. Volt, amikor három hónap alatt a Hódtóban tizenöt ilyen autó gazdáját figyelmeztették arra, hogy szállítsa el a járgányát.

A tilosban parkoló gépkocsik adják a legtöbb munkát a vásárhelyi közterület-felügyelőknek. Tavaly több mint nyolcszáz tiltott helyen várakozót „csíptek fülön", ám a legtöbb esetben csupán figyelmeztettek, s megúszták a helyszíni bírságot a figyelmetlen sofőrök.

Edina és kollégái fényképezőgéppel járják a várost, annak érdekében, hogy meg is tudják örökíteni a szabálytalanságokat. Fotó ide, fotó oda, a tapasztalatok azt mutatják, hogy még így is előfordul: tagad az ügyfél.

A fiatal közterület-felügyelőt egyébként már jól ismerik a városban, gyakran állítják meg beszélgetni. Edina pedagógusi diplomával került az önkormányzathoz. Előző munkahelye megszűnt, s pont akkor kerestek közterület-felügyelőket. Jó kis csapatot alkotnak, jegyezte meg búcsúzóul Edina, hozzátéve: bár a munkájuk nem mindig könnyű, a legtöbben elismerik őket a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Csomorkányi út egy szakasza

Már dolgoznak a Csomorkányi út egy szakaszának felújításán Vásárhelyen – a megyei közútkezelő… Tovább olvasom