Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Biodízel-finomítót már nem terveznek Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - Az eredeti tervek ellenére ebben az évben mégsem kezdi meg a termelést a Central EU Biofuels Hungary Kft. Vásárhelyre tervezett présüzeme és biomassza-erőműve. Az pedig biztos, hogy az eredeti tervekben szereplő biodízelüzem nem épül meg.
A Central EU Biofuels Hungary Kft., Közép-Kelet-Európa első, teljesen integrált bioenergia projektjének kivitelezője 2008 decemberében kapta meg a Hód Bioenergia Park építési engedélyét és az egységes környezethasználati engedélyt. Az eredeti elképzelés szerint az évi félmillió tonna kapacitású présüzemnek már idén meg kellett volna kezdenie a próbaüzemét Vásárhelyen, ám még a gyár építése sem kezdődött meg.

Mint arról beszámoltunk, az eredetileg ausztrál érdekeltségű cég 2007 januárjában szándéknyilatkozatot írt alá a vásárhelyi önkormányzattal arról, hogy 32 milliárd forintért – 30 százalékban saját erőből, 70 százalékban banki hitelből – két lépésben építi meg a gyárát, a rendszerváltás óta az első zöldmezős beruházásként a városban. Azt tervezték, hogy az első ütemben – 2009 őszére – elkészül az olajos magvak sajtolására alkalmas présüzem, ahol a beérkező napraforgóból és kisebb mennyiségű repcéből finomított növényi olajat állítanak elő. Ez után építik meg a finomítót, amelyben a növényi olaj felhasználásával 2010-ben kezdik meg a biodízel gyártását. A cég azt is vállalta, hogy egy 49,9 Megawatt teljesítményű biomassza-erőművet is felépít Vásárhelyen. A vállalat a gyártáshoz szükséges alapanyag 60–65 százalékát Magyarországról szerzi majd be, míg a maradék 35–40 százalékot a szomszédos, romániai és szerbiai régiókból szállítja majd.

A beruházást tervező ausztrál Agri Energy Group tavaly eladta magyar leányvállalatát egy hazai vezetésű, nemzetközi befektetőcsoportnak. Az új tulajdonosok sem mondtak le a tervről, de az eredeti elképzelések némileg módosultak. A cég présüzemet és biomassza-erőművet továbbra is építeni akar Vásárhelyen, ám a biodízelüzem lekerült a napirendről. Nemes Ervin ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a megszerzett engedélyeknek köszönhetően idén szeptemberben megkezdődhet az építkezés. A gyár 2011-től működhet teljes kapacitással. A tervek szerint a telephelyen 100 embernek adnak majd munkát, és mintegy 3 ezer beszállítót foglalkoztatnak majd a régióban.

Közút, ipari vágány és ingyen terület

A vásárhelyi önkormányzat a beruházást a Hód Ipari Park 10,5 hektárjának térítésmentes átadásával támogatta, a terület azóta újabb 7 hektárral nőtt. Vállalta azt is, hogy megépíti az oda vezető nagy teherbírású közutat, és a makói vasútvonalról oda csatlakozó ipari vágányt. Már csak a befejező munkálatok vannak hátra az útépítésből, az önkormányzat az ipari vágányra is megnyerte a pályázatot, ám ennek munkálatai még nem kezdődtek meg.

Olvasóink írták

 • 2. JB007 2009. június 22. 17:24
  „Emlékeim szerint bitang erős marketing övezte anno a bejelentést. Komplett road-show készült az évezred beruházásának. Az utóbbi évek nagy hévvel beharangozott mega-tervei után már ell kell(ene) gondolkodni, van-e értelme előre inni a medve bőrére, vagy várjuk meg, míg egyszer csak meg is valósul valami értelmes projekt...

  Ez külön tetszik, mint fogalmazási bravúr:
  "A vásárhelyi önkormányzat a beruházást a Hód Ipari Park 10,5 hektárjának térítésmentes átadásával támogatta, a terület azóta újabb 7 hektárral nőtt."
  Az a 7 hektár most így hogy? Kapták, vették, lopták vagy mi?”
 • 1. Norman_Bates 2009. június 21. 13:13
  „"A vásárhelyi önkormányzat a beruházást a Hód Ipari Park 10,5 hektárjának térítésmentes átadásával támogatta, a terület azóta újabb 7 hektárral nőtt. Vállalta azt is, hogy megépíti az oda vezető nagy teherbírású közutat, és a makói vasútvonalról oda csatlakozó ipari vágányt. Már csak a befejező munkálatok vannak hátra az útépítésből, az önkormányzat az ipari vágányra is megnyerte a pályázatot, ám ennek munkálatai még nem kezdődtek meg."

  persze, hogy nem kezdődnek meg, mivel további seggnyalást várnak el városunktól..... (-Te, nézd már! ezek a hülyék bármire képesek, csak csináljunk gyárat, meg 100 munkahelyet, a többi nem számít!)

  ilyen az amikor a fagyi visszanyal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól van a májátültetett vásárhelyi kislány

Hódmezővásárhely - A nagymama vette át a háztartás vezetését a Süli családban, ahol a kisebbik gyermek májátültetésen esett át. Tovább olvasom