Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Biodízelgyártó üzem települhet Vásárhelyre

Biodízelgyártó-üzem települhet Vásárhelyre. A város jelentős kedvezményeket adna az ausztrál cégnek. A részleteket azonban az érintett felek még nem kívánták nyilvánosságra hozni.
Az ipari parkba települ a Pioneer kutatója, illetve itt kaphat helyet a biodízelüzem is. Fotó: Tésik Attila
Lázár János a napokban lapunknak elmondta: van esély arra, hogy biodízelüzem épüljön a városban, ám ennél többet nem kívánt elárulni a vásárhelyi polgármester.

A közgyűlés nemrégiben zárt ülésen foglalkozott a témával, s meghallgatta az érintett cég magyarországi ügyvezetőjét is, aki nem más, mint Szentes volt országgyűlési képviselője, az egykori környezetvédelmi államtitkár. Gombos András nem cáfolta, de nem is erősítette meg azt az értesülésünket, hogy egy ausztrál, odahaza szintén alternatív üzemanyagot gyártó befektetői csoport létesítene üzemet Vásárhelyen. Annyit mondott csupán, hogy a várossal közösen várhatóan január végén tesznek nagy jelentőségű bejelentést.

A Pioneer is Vásárhelyre tart

A tudásintenzív gazdaság jegyében a Pioneer kutatóműhelyt hoz létre Vásárhelyen, a tervek szerint a főiskolai karral együttműködve. A város képviselő-testülete teljes körű támogatásáról biztosította a vetőmag-nemesítő és -forgalmazó amerikai céget, amely még tavaly küldött szándéknyilatkozatot a polgármesteri hivatalnak. A cég tervei szerint a kutatóállomás jövőre már működni fog.

Információink szerint a közgyűlés egyhangúlag elfogadta, s támogatja is az üzem létesítését. A támogatáshoz tartozik, hogy a cég a Hód-Ipari Parkban kap rendkívül kedvezményesen területet. A város meg nem erősített információnk szerint azt is vállalta, hogy odavezeti az ipari vágányt, illetve megépíti a nagy teherbírású elkerülő utat is.

A biodízelt napraforgóból, olajos magvakból, s Vásárhely környékén még nem termesztett szójából készítenék. A termelőkkel szerződést kötnének ezek termesztésére. Az üzem nagyságrendje miatt a felvásárlási körzet messze túlnyúlhat a város határán, akár a határon túli területekre is. Az üzem legkevesebb 25, de akár 300 új munkahelyet is jelenthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mucsi Imre: Megfenyegettek

„December 13-án este felhívott Szabó Gábor közeli munkatársa, s a rektor úr nevében… Tovább olvasom