Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Bíróság előtt a gádorosi csicskáztatók

A Hódmezővásárhelyi Városi Bíróságon a vádirat ismertetésével csütörtökön megkezdődött a gádorosi csicskáztatók pere: A. Lajosnak és 11 társának – közte családtagjainak – kell felelnie tetteiért. Ítélet jövőre várható.
A Hódmezővásárhelyi Városi Bíróságon csütörtökön megkezdődött a gádorosi csicskáztatóként elhíresült csoport ügyének a tárgyalása. A vádlottak között van A. Lajos – aki rokkantnyugdíjasként vagy háztartásbeliként csekély jövedelemmel rendelkezett – és 11 társa. Ketten ügyvédek. Magyarné Fodor Márta bírónő előtt a vádiratot Paralné Beregi Anita, az orosházi ügyészség ügyésze ismertette.

Egy idősebb férfit 1995-től 15 éven keresztül dolgoztattak, de mások is több esztendőn keresztül voltak náluk; összesen 9 sértettnek csaknem 45 millió forintos kárt okozott a gádorosi A. család. A família állattartó gazdálkodását a „csicskatartásként" ismert módszerrel üzemeltette. Könnyen befolyásolható, mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket vettek rá vonzó ígéretekkel ingatlanuk elhagyására. Reggeltől estig, pihenőnap nélkül dolgoztatva őket jogtalan haszonra tettek szert, ebből jelentős ingatlanvagyonuk lett. Elzárták őket az ügyintézéstől, borzasztó, embertelen körülmények között – istállóban, beton- vagy földpadlós kamrában, ajtó helyett pokróccal ellátott helyiségben – helyezték el a szerencsétleneket, nőket, férfiakat közösen. Fenyegetéssel, veréssel munkavégzésre kényszerítették őket. A családtagok felosztották egymás és alkalmazottaik közt a feladatokat: sértettek felkutatása, szállítása, felügyelete, a „főnök" az elsőrendű vádlott, A. Lajos volt. A rabszolgamunkán kívül elvették havi járandóságukat, bért nem fizettek, új számla nyitására, bankkártya igénylésére kényszerítették őket. Volt, akinek 1–2 milliós, de olyan is, akinek 7 millió, illetve több mint 10 millió forintos kárt okoztak.

Néhányan megpróbáltak elszökni (például M. Lajosné és D. József), de megtalálták és visszavitték „foglyaikat". A sértettek állítása szerint többször elhangzott az intelem: „innen nem lehet elmenni, cigány mindenütt van, megtalálunk benneteket". Voltak, akik a fenyítések és fenyegetések eredményeként meg sem kísérelték a szökést, beletörődtek sorsukba. A történtek először 2008-ban kerültek a hatóság látókörébe, a rendőrség nyomozást indított. A családtagok folyamatosan értesültek az ellenük folyó eljárás részleteiről is, például úgy, hogy az általuk megbízott ügyvédek – akik vádlottként szintén a bíróság előtt állnak – sértetti képviselőként részt vettek a kihallgatásokon. És a nyomozás során sem nyúlt más eszközökhöz a gádorosi A. család: megfenyegették beidézett „munkásaikat", ha terhelő vallomást tesznek, felgyújtják házukat, bántalmazzák gyerekeiket, a „dudvába", vagyis a trágyadomb aljába kerülnek. A hatóságoknak végül úgy sikerült az ügyet fölgöngyölíteni, hogy több sértettet biztonságba helyeztek.

Személyi szabadság megsértésével, zsarolással, hatósági eljárás akadályozásával, hamis tanúzással, hamis tanúzásra felhívással, nagyobb értékre elkövetett lopással vádolják őket. Tegnap a vádirat ismertetésével kezdődött meg a vádlottak kihallgatása, ítélet jövőre várható.

Olvasóink írták

 • 9. grossborn 2012. szeptember 30. 18:19
  „,,innen nem lehet elmenni, roma mindenütt van, megtalálunk benneteket"
  hát ez szép.... mi ez maffia? akkor ezek szerint ahol újmagyar van ott a bűnöző utolér, nem lehet menekülni előlük?
  nem akarnak ezek beilleszkedni meg dolgozni, csak lehúzni, becsapni, csicskáztatni a ´bolond magyart´ hogy utána a ´szerzett´ meg ´talált´ pénzel a kezükben pózoljanak a facen...”
 • 8. Power 2012. szeptember 28. 09:20
  „Elgondolkodtató, hogy kiket is támogat a "jó állam".”
 • 7. balihoho 2012. szeptember 28. 06:02
  „Igaz, ennél szelídebb, de hasonlót cselekszik a kormány a munkanélküliekkel. A különbség annyi, hogy a munkanélkülit nem csukják be, nem zárják el, viszont ha tetszik, ha nem, a munkát illetően nincs választási lehetőségük. Ja és mindez törvényes!”
 • 6. C6H12O6 2012. szeptember 28. 05:46
  „Diplomát nem vonnak be legfeljebb engedélyt. Ismertem kőműves segédmunkást Dr előtagú névvel ebből kifolyólag. A börtönök zsúfoltságát is lehet enyhíteni csak kicsit keményebb benti melóra kellene kötelezni az elítélteket. Nem feltétlenül kell eltartani őket a társadalomnak. Ez igen sok országban nem szokás. Biztosan nem éreznék magukat annyira jól odabent, ha végre dolgozni is kellene a tévénézés helyett.”
 • 5. conair2 2012. szeptember 27. 21:51
  „Sajnos már a véleményem is csak részben merem leírni. Kár, hogy minden büntetés feltételes módon jelenik meg. Személyi szabadság korlátozása miatt pl kaphat 8 évet. Végül 1,5 év múlva kint vannak. Egyébként mindegy, hogy milyen kisebbség vagy magyar, példásan büntetnék mindenkit aki bűnös. Igaz, hogy túlzsúfoltak a börtönök, de lenne visszatartó ereje..”
 • 4. Fri-GO 2012. szeptember 27. 21:43
  „Múltkor láttam azt a <moderálva>, egy cirka 10 millás Merciben feszített, mert ugye szabadlábon védekezhet!”
 • 3. TELSTAR 2012. szeptember 27. 21:17
  „Remélem, a két ügyvéd diplomáját is örökre bevonják!”
 • 2. papagalya 2012. szeptember 27. 21:06
  „Dehát ez az a kisebbségi kultúra. Ezt gyakorolják, joguk van hozzá!”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2012. szeptember 27. 18:41
  „Dudvába velük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók éjszakája: a paprikától a csillagokig

A kutatók éjszakáján, szeptember 28-án Vásárhelyen az SZTE Mezőgazdasági kara izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. Tovább olvasom