Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Bizonyságlevelet kapott Hódmezővásárhely adóssága átvállalásáról

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki ülésén átadta az önkormányzat 22,542 milliárd forintos adósságának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet Almási István polgármesternek.
Az állam átvállalta valamennyi magyar önkormányzat teljes adósságát, összességében 1200 milliárd forintot, ezzel új lehetőséget biztosítva valamennyi településnek –- idézte fel Lázár János.

– Az elmúlt 20 évben a közgyűlések, lakossági fórumok fő kérdése az volt, mennyi adóssága van Vásárhelynek. A vita régóta kettévágta a várost. Ezt oldotta meg a kormány a 100 százalékos adósságátvállalással, amelyet minden településen meglépett – közölte az országgyűlési képviselő.

Lázár János átadja a hódmezővásárhelyi önkormányzat adósságának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet Almási István polgármesternek. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Lázár János átadja a hódmezővásárhelyi önkormányzat adósságának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet Almási István polgármesternek. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A kormány álláspontja szerint két ok miatt keletkeztek az önkormányzati adósságok. Vagy azért, mert az állam kevés pénzt biztosított a közszolgáltatások működtetéséhez, az ott lakók életminőségének javításához, és ezért működési hitelt halmozott fel egy közösség, vagy mert a polgárok egymással, valamint a települési vezetőkkel összefogva szerettek volna életükön változtatni, és ezért fejlesztéseket hajtottak végre – közölte a politikus. Lázár János hangsúlyozta, mindkét cél támogatást érdemel. Sőt az állam belátta, a mindenkori kormánynak fontos szerepe volt a települések eladósodásában azzal, hogy számos feladatot – a közszolgáltatások, a közösségi közlekedés, a köznevelés, az egészségügy területén - az önkormányzatok kénytelenek voltak saját költségvetésükből finanszírozni.

A Hódmezővásárhelyt korábban tíz éven át polgármesterként irányító politikus kifejtette, az alföldi város egyike azon tucatnyi településnek, amely már 2011-ben elkezdte a korábban felvett fejlesztési hitelek törlesztését, és három éven át pontosan eleget is tett kötelezettségeinek. Almási István polgármester elmondta, a település jól gazdálkodott a felvett hitelekkel, mert a megvalósult fejlesztésekkel Hódmezővásárhely gazdagodott.

A rendkívüli közgyűlésen többek között döntöttek arról is, hogy 7 millió forinttal támogatják a Szentháromság római katolikus templom felújítását, illetve lecserélik a Hódtói Sportcsarnok használhatatlan eredményjelzőjét, amely mintegy 1 millió forintba kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betontömbnek ütközött egy autóval utazó család

Árok áthidaló betontömbnek ütközött egy személygépkocsi Mártélyon. Az autóban egy házaspár utazott… Tovább olvasom