Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Bizonytalan a mezőőrség sorsa

Hódmezővásárhely - Kérdéses a mezőőri szolgálat jövője Vásárhelyen. A földtulajdonosok csupán 46 százaléka vallotta be területének nagyságát.
Bizonytalan a mezőőri szolgálat sorsa Vásárhelyen. A földtulajdonosoknak csak 46 százaléka nyújtotta be a területének nagyságára vonatkozó bevallását az önkormányzathoz. A járulékok – külterületen évente hektáronként 730 forint, zárt kerteknél 1430 forint, a terület nagyságától függetlenül pedig minimum 630 forint – kifizetésének alapja a bevallás. A legutóbbi közgyűlésen elhangzott: félő, hogy ha ilyen kevesen jeleztek vissza, akkor még kevesebben fogják október 15-éig kifizetni a szolgáltatás díját.

A mezőőri szolgáltatás nem kötelező önkormányzati feladat. Állami támogatásból – a költségek egyötödét fedezi –, valamint önkormányzati pénzből finanszírozzák. Vásárhelyen 7 évig nem szedték be a járulékot. A képviselők egyelőre nem jutottak dűlőre a szolgáltatás és a nyolc mezőőr jövőbeni sorsáról. Nem döntötték el, hogy megszűnjön-e januártól a mezőőrség, mint ahogy azt sem, hogy csak azoknak a földtulajdonosoknak járjon a területek őrzése, akik fizetnek. A téma a következő közgyűlésen újra napirendre kerül.

A közelmúltban kaptak GPS-t a vásárhelyi mezőőrök. Fotó: Tésik Attila
A közelmúltban kaptak GPS-t a vásárhelyi mezőőrök.
Fotó: Tésik Attila

A szolgáltatást néhány hónapja fejlesztették, GPS-t kaptak a mezőőrök. Így azonnal jelenteni tudják a környezetkárosítást, a fa- vagy terménylopást, vagy a felfedezett illegális hulladéklerakókat.

– Az eszközöket az önkormányzat más területen is tudja hasznosítani – mondta lapunknak Benkő Zsolt, a mezei őrszolgálat vezetője, települési képviselő. Elmondta: szükség lenne a mintegy 40 ezer hektáros külterület őrzésére. Az állami támogatások csökkenésével viszont a város nem tud csak a saját zsebéből hozzátenni a költségekhez.

Szemmel tartják a földeket

Makón 3 mezőőr dolgozik. A földtulajdonosok többsége fizeti a járulékot, akik nem, azoktól adók módjára behajtják. Szentesen nincs mezőőri szolgálat. A vadásztársaságokkal állapodott meg a város, azok tartják szemmel a földterületeket. Csongrádon szeretnének mezőőrséget. A képviselő-testület a közeljövőben vitatja meg ezt a kérdést. Jelenleg a vadászok és a polgárőrök figyelnek a földekre.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. janekjanek 2009. november 05. 09:03
  „Csupán annyi kellene hogy több bizalmat és egyszeri ponzoráló összeggel járuljanak hozzá a föld és kiskert tulajdonosok a polgárőrség hatékony szolgálatkész munkájukat elősegíteni ezzel, hogy gépkocsival tudjanak bejárni több Km-es körzetben.”
 • 20. ősmagyar 2009. október 15. 12:53
  „Nem tudom ,hogy a lázár úr ,hogy vélekedik bent a városban. De itt külterületen nagyon fontos a mező őrök jelenléte.Szerintem még inkább többet kellene alkalmazni mint megszüntetni, mert a sok tolvaj azt lesi,hogy mikor megy el és utána betakarítja a mások által megtermelt javakat.Ha a kár nem éri el a 20 ezer forintot akkor még a rendőrség se foglalkozik vele. akkor,hogy lesz meg a tolvaj ha ki se jön senki?A mezőőrök jelenléte legalább visszatartó erő !
  Lázárnak többet kellene foglalkozni a külterületen élőkkel is!”
 • 19. harcitomi 2009. október 14. 09:54
  „A raguczki interjú tele volt hülyeségekkel. Vicces mikor a szélsőjobb meg egy zsidó összefog csak azért, hogy valakit lejárassanak.
  A mezőőri járulékot meg azoknak kell fizetni, akiknek védik a földjeit, ha már az állam baszik /erre is/ pénzt adni.”
 • 18. Én2 2009. október 13. 19:17
  „harcitomi- hát nem én fenyegetem a lakosságot az biztos, hanem aki azt nyilatkozza mindenhol, hogy ha nem fizet a lakosság akkor nem lesz őrzés. Szerinted ez nem fenyekegtés, de igen.
  A pm. most ebből is pénzt hajt be, igenis sokba kerül a kampány ezért kellenek a pénzbehajtások. Oké?”
 • 17. erpier 2009. október 13. 17:39
  „harcitomi!
  Te pedig komoly módon véded a városvezetést.
  Elolvastad a Raguczki féle nyilatkozatot a kurucon, mely elsőként írja le a torony alatti dolgokat és hangulatot?
  Sajnos a tömegmanipuláció ellen ne tud senki tenni semmit. Ez megy világszinten is. aki mögé és fölé lát, az meg kussol, mert okos.”
 • 16. Norman_Bates 2009. október 13. 16:48
  „"A földtulajdonosoknak csak 46 százaléka nyújtotta be a területének nagyságára vonatkozó bevallását az önkormányzathoz."
  Én nem tudtam, hogy ezért fizetni kell. De ha így is van, mit kell ezen bevallani? nem lehet egyetlen gombnyomásra lekérdezni kinek hány m2 területe van?
  21. századba élünk!”
 • 15. harcitomi 2009. október 13. 13:22
  „,,Én2" csak a változatosság kedvéért, néha hozzá tudnál szólni az adott témához is? Mert a híreket többnyire fel sem fogod, mindegy miről van szó, csak a városvezetést tudod mocskolni.
  Most is: ki fenyegeti a lakosságot?
  És mi köze a mezőőri járuléknak a kampányköltségekhez?”
 • 14. katonaroca 2009. október 13. 11:57
  „Helyre igazítás :A mezőőrök soha nem kaptak 60.000 HUF értékű kabátot ill.14.000 HUF pólót,
  mivel ingben látják el a szolgálatot.Az,hogy valaki jó jár,az jól jár!?”
 • 13. Én2 2009. október 13. 07:57
  „Fenyegetik a lakosságot, szerintem se sokat tettek eddig se, bejárták a környéket szépen , nyugodtan.Minek költöttek eddig is ennyit erre.
  Szerintem jön a kampány és mindenhoinnan pénzt kell összeszedni, sokba kerül ám a mocskos kampány. Sokat esznek, isznak eldőzsölnek majd.El kellene számoltatni a pénzzel, csak az a baj, hogy nincs aki ezt megtegye.
  Vásárhelyi ember félős.”
 • 12. kékcitrom 2009. október 13. 04:48
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz!
  És hozzá teszem, nem a "végrehajtókkal" van gond, hanem azokkal, akik sokszor irreális, és idétlen utasításokat adnak nekik! Azokat kellene lecserélni, vagy megszüntetni.”
 • 11. csavok 2009. október 12. 22:20
  „"katonaroca"
  Bátor ember vagy Öcsém ! Büszke vagyok rá, hogy ismerlek. Az Isten segítsen abban, hogy folytatni tudd tovább a munkádat, amit becsülettel és tiszta szívvel végzel.
  Őszinte tisztelettel: Csavok”
 • 10. Lixus_kzs 2009. október 12. 21:21
  „Mit akarnak? 46% az még elég becsületes arány, ha ennyien elmennének szavazni...”
 • 9. katonaroca 2009. október 12. 21:20
  „Tisztelt olvasó!
  Elnézés,hogy nem mutatkoztam be.A képen látható mezőőr(Barattyos külterületi koordinátora)
  én vagyok Katona Róbert.
  A sorsunk bizonytalan de nem reménytelen.A remény hal meg utoljára!
  A Csendőr tízparancsolat a múltból egy kis szösszenet minden esetre elgondolkodtató.
  Bízom a város képviselő testületében,hogy továbbra is szolgálhatom Hódmezővásárhely külterületén élő lakosság érdekeit,megvédhetem anyagi javaikat és személyi biztonságukat!

  Állok rendelkezésükre!Tisztelettel:Katona Róbert
  30 4644985”
 • 8. katonaroca 2009. október 12. 21:00
  „Csendőr tízparancsolat:1,Megemlékezzél arról amivel Istennek tartozol!
  2,Én vagyok a te hazád:a Nagy-Magyarország!
  3,Hűséged,becsületed,vitézséged nem eladó!
  4,Légy erkölcsös,józan életű,engedelmes!
  5,Tiszteled elöljáróidat mint atyádat,szeresd bejtársaidat mint
  tenmagad!
  6,Tanulj és tudj:a Tudás a második fegyvered!
  7,Védd a másét.A magadét ne pazarold!
  8,A család szentély.Ha magadnak nincs:őrsödben s akörül megtalálod!
  9,Mögötted a törvény.Előtted is az legyen!
  10,Igaztalanul ne vádolj,fegyvered ártatlant ne bántson!”
 • 7. hetedik 2009. október 12. 20:46
  „Gondolom hallottatok ti is a mezőőrök szolgálat iruházatának történetéről, a 14000 Ft-os pólókról, 60000 Ft-os kabátokról. Valaki mindig jól jár...”
 • 6. JB007 2009. október 12. 20:21
  „Aha. Tehát először fejlesztek, reklámozom, hogy micsoda helyi zseni vezérli a mezőőröket, majd utána megkérdezem, hogy kell-e? Ezt másutt fordítva teszik. Ez vagy politikai stikli, vagy valaki balf@sz. És nem azok, akik a tényleges munkát végzik.”
 • 5. kékcitrom 2009. október 12. 20:09
  „Az önkormányzatnak nem csak a földhívatal adataihoz van hozzáférése, hanem gyakorlatilag mindenhez!
  Amióta a mezőőrök PDA- t kaptak, azóta gyűlnek a fotók a tanyákról, az ott található gépekről és még ki tudja mikről! Azt pedig senki nem tudja, csak sejtheti, hogy az így összehozott adatbázis kinek a kezébe kerül és mi fog vele történni. Igaz azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy ez csak az ő biztonságuk érdekében történik, de kérdem én, a rablókról mikor készül adatbázis?”
 • 4. Filctoll 2009. október 12. 19:32
  „Ezek szerint az Önkorányzat nem tudja kié egy adott föld? Nem tekinthet be a Földhivatali nyilvántartásokba?
  A földterületek több mint feléről nem is tudják kié? Na ez már a mese kategória!
  Ha nem kell a mezőőrség akkor nem kell fentartani. A cikk is irja, ez egy szolgáltatás.
  Ezzel véleményem szerint a "közbiztonság" erősen romlani fog. Nem mintha oly sok tolvajt fogtak volna, de az a tudat hogy van mezőőr aki valóban, becsületesen a munkaidejét portyázással tölti, jelentős visszatartó erő lehet a bűnözők számára.
  Én is valani nagyon büdöset érzek az ügyben, a bűz oka a politika lehet!”
 • 3. Air 2009. október 12. 17:35
  „Érdekes,hogy az újságíró azt írja,hogy nem tudják maradjon vagy ne a szolgálat!!akkor miért szóltak a mezőőröknek,hogy december 31én vége!!!!!?????
  De ezért nagyon kár volt milliókat költeni a szolgálatra!!a pénzt meg miért pont most kérik 7 év után???ez sem véletlen!!!jön a választás,a nagy gazdáknak akiknek sokat kéne fizetni igy meglehet nyerni a bizalmát.”
 • 2. miku 2009. október 12. 14:57
  „Nekem is van kertem az öreg Kishomokon. Én leadtam a bevallást, aztán pár nap múlva azt hallottam, hogy nem kellett volna. Most akkor döntsék már el, hogy kell vagy nem. De amúgy meg mi a jó istennek fizessünk ezért, ugyan mit őriznek Kishomokon? Akkor ennyi erővel a rendőröknek is fizessek külön, hogy "őrzik" a házam?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódudvarház épül Vásárhelyen

Mélygarázs, mozi, bowlingterem, üzletek, irodák, lakások kapnak helyet a vásárhelyi Hódudvarházban. Tovább olvasom