Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Bizonytalan a vásárhelyi élményfürdő sorsa

Hódmezővásárhely - Egyre több a kétely a vásárhelyi fedett élményfürdő felépítésével kapcsolatban. Bár a képviselők többsége szerint a gazdasági válság miatt nem kell feladni a terveket, a kabát újragombolását senki nem vitatja. Ami pedig tény: a költségvetésben egyetlen fillér sem szerepel az építkezésre vagy annak előkészítésére.
Felépítjük a kristálypalotát, a koldusok pedig tenyerüket és arcukat nyomják kívülről az üveghez – ezt a bevallottan sarkított képet festette Lázár János polgármester a közgyűlésen annak kapcsán, hogy a szintén jobboldali Grezsa István szóba hozta a mintegy 2 milliárd forintos fedett élményfürdő tervét.

Korábban megírtuk, hogy a város sikerrel vette az első akadályt, azaz jó eséllyel kaphat 900 millió forintos uniós forrást a beruházáshoz. Az azonban egyáltalán nem mindegy – fogalmazott Lázár –, hogy a 900 millióhoz kell 1,2 milliárdot hozzátenni, vagy 1,2 milliárdhoz 90 milliós önrészt. Utóbbi történetesen a Petőfi művelődési központ felújításának nyertes pályázata.

A közgyűlésen az is elhangzott – a gazdasági válság kirobbanása óta már nem először –, hogy valószínűleg az egész projektet újra kell gondolni. A polgármester azt ugyan mindig hangsúlyozza, hogy a mindenáron való fejlesztést pártolja, mert ez filozófiai kérdés, az élményfürdő esetében árnyaltabb a kép, s kételyeinek már ő maga is többször hangot adott. A beruházás kapcsán épp ezért egyetlen fillér sem szerepel az idei költségvetésben, és felül kell vizsgálni, a mostani körülmények közt van-e létjogosultsága az élményfürdőnek.

Az igent és a nemet is beikszelné, azaz érvénytelen szavazatot adna le Grezsa István, ha most kellene dönteni arról, megépüljön-e a létesítmény. Szavai szerint vétek veszni hagyni egy ekkora pályázati támogatást, ugyanakkora vétek lenne ilyen mértékű önerőt az önkormányzat saját zsebéből hozzátenni. A jövőbe kell tekinteni, tette hozzá, ez a fürdő a jövőnek épülne, viszont szerinte még a következő ciklusban sem lesz rá igazán fizetőképes kereslet. A kabát újragombolását emlegeti a MIÉP-es Kovács László, aki szerint minden apró részletet, érvet és ellenérvet át kell gondolni ahhoz, hogy felelős döntést lehessen hozni.

Eddig támogatta a beruházást a szocialista Bacsa Pál, aki szerint úgy kellene átrajzolni a terveket, hogy olcsóbban, ugyanakkor bizonyos élményelemeket megtartva épüljön fel a fürdő, a jegyárak pedig megfizethetőek legyenek. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a pályázati kiírásnak is meg tudjanak felelni. Inkább a nemre szavazna viszont a szintén szocialista Hernádi Gyula, aki nehezen tudja elképzelni, hogy a fürdő gazdaságosan működjön, és szerinte tovább növelné a város terheit. Ráadásul Szegeden és Makón épül, Gyopároson pedig évek óta elérhető az élményfürdő, ezért nem érzi kellően megalapozottnak a vásárhelyi terveket.

Jegyekből gyűjtenék az önerőt

Néhány hónappal ezelőtt döntött arról a közgyűlés, hogy ha valóban megnyerik a pénzt, és megkötik az erről szóló támogatási szerződést, elővételben elkezdik árulni az 1100 forintos belépőket, hogy így gyűjtsék az önerőt. Az akkori tervek szerint 2010 végén nyit az élményfürdő – de persze az is lehet, hogy el sem kezdik építeni.

Olvasóink írták

 • 9. NameX 2009. február 28. 23:06
  „Hát fürödjünk az élményben.”
 • 8. Norman_Bates 2009. február 19. 16:20
  „Csak, hogy valami értelmeset is szóljak a témához... de most őszintén... élményfürdő.. gondolkozzunk már egy kicsit, próbáljuk már meg használni az agyunkat.
  Ha pl a térségbe van 1 élményfürdő, akkor az biznisz, de ha már minde városban van egy az már nem biznisz, erről már lekéstünk és pont. úgy jó tíz évvel. Persze lehet erőlködni.
  Ja egyébként újszegeden most húzták föl a 30 méter magas csúszdának a beton szerkezetét, decemberre kész is van
  http://www.servicoepitokft.hu/index.php?itemid=406
  na most komolyan... ezzel akarunk konkurálni??”
 • 7. JB007 2009. február 18. 20:02
  „Norman_Bates!

  Ez rongálás, innentől resszkess, nehogy feljelentselek!
  ;)”
 • 6. JB007 2009. február 18. 20:00
  „Gagyira kár költeni. Annak jó az ami most van. Mondjuk én nem éreztem azt a nagy elszántságot élményfürdő ügyben, mint anno az Emlékpont esetében. De a válsággal lehet takarózni 5-6 évig.
  Mi van a többi nagy hírverésű beruházással?

  De a legtutibb Grezsa képviselő úr regálása. Ha már hatalmat kaptak, legalább így vagy úgy döntsön, tipródni ne járjon be a torony alá...”
 • 5. Norman_Bates 2009. február 18. 16:28
  „Tényleg??? biztos, hogy csak a vásárhelyi élményfürdő sorsa bizonytalan? Talán nem kéne észszerűtlen projectekbe fogni, pláne nem a válság kellős közepén.. Haló!
  Én tudom, hogy piszokul kell az építőipari cimboráknak a meló.
  ott a rengeteg úthiba, kátyú, faszául meg lehetne csinálni, szerintem még egy polgármestert se szóltak meg azért mert a már meglévő úthálózatra költött.
  Csak szólok, a berkenye utcai aknafedél javítás már rég készvan ( 2 hete), de még mindig kint dekkol az a kúrva jelzőoszlop, ne keressétek, mert kibasztam a kukába!”
 • 4. labovszki 2009. február 18. 15:10
  „Ha lesz Vásárhelyen élményfürdő, akkor ide fogok járni strandolni. Ha nem lesz, akkor Gyopárosra. "Csak" egy felújított helyi strandra nem érdemes lemenni gyerekekkel. Ma már nem nyújt semmit nekik.”
 • 3. Én2 2009. február 18. 13:44
  „Teljesen felesleges az élményfürdő hozzák rendbe ezt ami van és akkor lesz vásárhelynek egy szép strandja. Ott vannak a hátsó medencék és a szép fűves rész, kérem tessék ezeket rendbeszedni Oké? Ez bőven elég a vásárhelyi embereknek mivel műr úgyis elvették a strandot tőlük.”
 • 2. csavok 2009. február 18. 08:47
  „"orbit"-tól lopva: Tied a pont "aranka2" !”
 • 1. aranka2 2009. február 17. 23:03
  „Idézem a polgármestert: "a mindenáron való fejlesztést pártolja, mert ez filozófiai kérdés"
  Ugye mondtam már valahol, hogy a pasas nem normális, épeszű ember ugyanis ilyet nem mond. Azért valami mégis pislákol az agyában, mert legalább az élményfürdőnél gondolkodóba esik. Ha majd felnőttként viselkedik, még normális ember is lehet belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új postaládák Vásárhelyre

Vásárhelyen sokan kifogásolták, hogy több helyről leszerelték a postaládákat. Lázár János ezért… Tovább olvasom