Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Bizonytalan a vásárhelyi SZTK sorsa

Hódmezővásárhely - Bizonytalan a sorsa a volt SZTK épületének Vásárhelyen. Az egykor megyeházaként, majd évtizedekig egészségügyi intézményként működő ingatlan hasznosításáról a közgyűlés dönt. A volt SZTK most üresen áll, csak néhány munkás dolgozik benne: leszerelik a hasznosítható holmikat.
Hiányos, kopott tábla árválkodik a falon a vásárhelyi régi SZTK épületében. A Városház utcai ingatlan január óta áll üresen. Az orvosi rendelőket elköltöztették, utolsóként a központi ügyelet került el az 1950-es évek elején épített kétemeletes ingatlanból. Az épület egyébként annak idején a megyeházának adott otthont, a 60-as évek elején alakították át rendelőintézetté.

Az üresen tátongó előtérben még ott áll a kávéautomata. Az emeleti részt rácsok zárják le, a lépcsőn már nem lehet feljutni, a lift viszont még működik. Néhány rendelő ajtaján még látható az orvos neve és rendelési ideje. Bent azonban jóformán már nincs semmi. Elvétve található csak szék, asztal vagy egy-egy betegvizsgáló ágy, orvosi felszerelés.

A kiürített egykori orvosi rendelőkben már csak elvétve található szék vagy asztal. Fotó: Tésik Attila
A kiürített egykori orvosi rendelőkben már csak elvétve található szék vagy asztal.
Fotó: Tésik Attila

Ottjártunkkor néhány munkás dolgozott az épületben. Leszerelték a csapokat, a még hasznosítható tárgyakat, valamint zárat cseréltek a bejárati ajtón. A volt SZTK épületének további sorsa bizonytalan. Havasi Katalin egészségügyi tanácsnok, települési képviselő érdeklődésünkre elmondta: a Városház utcai értékes ingatlana az önkormányzatnak, mindenképpen fontos a hasznosítása, keresik a lehetőségeket. Akár az eladás, akár a saját célú hasznosítás szóba jöhet. A közgyűlés dönt az épület további sorsáról. Az ingatlan áráról nem kaptunk információt – ha ugyanis tényleg eladja a város, nem akarja rontani az értékesítés esélyeit.

Szakorvosok a kórházban

Az új, két helyszínre tervezett rendelőintézetről legutóbb tavaly nyáron írtuk meg, hogy az önkormányzat egyelőre keresi a pályázati lehetőségeket. A szakorvosok addig a kórházban várják a betegeket.

Olvasóink írták

 • 9. csavok 2009. március 22. 19:04
  „Igazad van "efje", tényleg fel kell újítani az épületet, de becslésem szerint kb. a harmadába-negyedébe kerülne mint felépíteni egy vadonat újat. Az épület maga nem lehet romos, mivel nem túl régi, gondolom a téglái nem porladnak el még a következő 500-1000 esztendőben.
  Ez a használt épület nem lenne egy csodapalota, de nem is az a lényeg hanem a beltartalom. A probléma az a mi városépítőnkkel, hogy semmisem jó neki úgy ahogy van. Mindent meg akar változtatni és mivel gyerek (és gyerek az egész városvezetés), ezért nem tudja megítélni mi fontos és mi nem.
  Üdv.: Csavok”
 • 8. SympleX 2009. március 22. 17:25
  „Dúrjuk el, égessük fel a helyét és sózzuk be utána a földet. Majd építsünk rajta Family Centert, Emlékpontot, Társasházat, vagy élményfürdőt. No de semmiképp se hasznosítsuk a város lakóinak érdekében, véletlen se hozzunk létre benne valami hasznosat, ami esetleg nem csak viszi a pénzt, hanem segít az embereken, netán esetleg olyat, ami valamelyest segítene itt tartani a lakosokat.”
 • 7. Én2 2009. március 22. 17:11
  „Nem kerül az a felújítás olyan sokba amiért el kellene adni az épüleetet, sokkal jobb volt a gyógyítás abban az épületben mint most a kórházban. Hogy néz ki a kórház is összevisszaság van mindenütt.
  Fel kellett volna újítani és hagyni tovább ebben a funkciójában működni. De nagyon kell valakinek.”
 • 6. efje 2009. március 22. 14:03
  „Az Sztk egy erősen felújításra szoruló épület. Mindegy mire akarjak használni, sokmilliót kell költeni csak a nyílászárók cseréjére, a fűtés korszerűsítésére stb. Mar a bejárat sok fejfájást okoz sokaknak a lépcsők miatt. Ha a Gingko szállodára nem kap hitelt Schleifer úr, szerintem vállalja be ezt mielőtt meg nem tetszik másnak.”
 • 5. viccmail 2009. március 22. 13:46
  „Na ismét sikerült tönkretenni valamit !

  De lehet , hogy lessz belőle romatelep , az kell a belvárosba !”
 • 4. Én2 2009. március 22. 08:00
  „Milyen okosak vagytok Ti egyszerű emberek miért nem ad az Isten ész a vezetőknek. Tönkretették az SZTK- ami még sokáig jó lett volna nem olyan régi az az épület, hogy használhatatlanságát kikiállsák. De valamiért kell valakinek, és szerintetek a benne levé cuccok hová kerülnek, kerültek?,,?????
  Mindent ellopnak maguk javára hajszolnak, azért egyszer már elég lenne ebből.”
 • 3. csavok 2009. március 21. 20:33
  „Drága , édes Városstratéga ! Olyan gyönyörű címe van, "városstatéga" !
  Van egy korszakalkotó ötletem ! Rémes mi ?
  Mi lenne, ha SZTK rendelőintézetet alakítanánk ki ebben , az erre a feladatra minden szempontból megfelelő épületben.
  Arra gondolok, hogy ez a terület tökéletes helyen van, járművekkel könnyen megközelíthető, közel van a mentőállomás és a kórház, a városnak szinte a mértani közepén található. Keresve sem találni jobb helyet kies városunkban erre a célra. Az épület felépítése "teljesen véletlenül" mintha leképezne egy rendelőintézetet. Egyszer voltam bent és a folyosókról kettes-hármas tagozódásban rendeződnek a szobák. Mintha az Isten is orvosi rendelőknek teremtette volna: váró, vetköző-öltöző és orvosi szoba.
  Micsoda eszement véletlen.
  Édes, kedves Városstratéga: javasolja már kedves Gazdánknak, hogy ebben a témában is hallgasson a város polgáraira és ne akarjon mindent megváltoztatni. Nem kell nekünk és a szegény orvosoknak csodapalota a más pénzéből és kölcsönből. Jó nekünk a MIENK is.
  Üdv: Csavok”
 • 2. cipész 2009. március 21. 18:45
  „Nem kell azt az épületet eladni,lakásokat kell kialakítani, nem kell mindent el kótya-vetyélni, nem gondoltok a jövő nemzedékre?Hogy kezdjék el a kis életüket,horibilis az albérlet.A városunk így is ki öregszik nem lesz aki tovább vigye a staféta botot.A torony alatt erre is kellene gondolni.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 21. 17:38
  „De már mióta keresik? Szerintem sohasemfogják megtalálni.Csak egy szép illúzió marad az egész. Miért kelett elkőltöztetni az sztk.-t a kórházba mielőtt még nem tudtak biztosat a pályázattal kapcsolatban? Igaz ebből kifolyólag nagyon sok egészségügyi dólgozót bocsájthattak el szerintük indokóltan.Mert azért nem lehet ám mindent Gyúrcsányra kenni. Na akár hogy is van nagyon sokat romlott az egészségügy ellátás minősége mióta kevesebben látják el azt és össze lettek préselve egy helyre.Visszatérve a régi sztk.-ra. Régen megyeháza vólt igaz? Akkor viszont nagyon alkalmas lenne önkórmányzati hívatalnak is.Átkőltözhetne Lázár és a többi léhűtő is. Sokkalta ólcsóbb lenne az épület rezsije mint a nostanié.Na meg persze lekellene csökkenteni az ő létszámukat is alaposan mivel egy kissebb épületbe nem fér el annyi naplopó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbbek a családi napközik

Mindszent - Száztíz-százhúsz között mozog a családi napközik száma ma Magyarországon. Az óvodák és… Tovább olvasom