Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

BMK átépítése: édesapjuk művét tervezték át

Hódmezővásárhely - A hétvégén adják át Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot. Az id. Janáky István által tervezett eredeti épületet fiai, az azóta elhunyt ifj. Janáky István és Janáky György tervezte át.
– Szeptember 1-jén a lakosok birtokba vehetik a Tornyai János Kulturális Városnegyedet – mondta tegnap sajtótájékoztatón Almási István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester. – A létesítmények teljesen megújítják Vásárhely és a térség kulturális életét.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rekonstrukciójának teljes költsége 1,216 milliárd forint, ebből az uniós támogatás több mint 92 százalékos, vagyis 1,121 milliárd. A kistérséget érintő programokról az Agóra Tanács és az Agóra Fórum dönt, és az is elvárás az új épületszárnnyal bővült intézménnyel szemben, hogy a helyi iskolákat is kiszolgálja. Az épületnek komoly építészeti értéke van, a hazánkban a negyvenes évek második felében 2-3 évig létező modernizmust képviseli, műemléki védettségű. Janáky István tervezte. Fiai álmodták újra: Janáky György és az augusztus elején elhunyt ifj. Janáky István. A család vásárhelyi kötődésű, a két fiú nagyszülei a Kinizsi utcán laktak.

Janáky György elmondta: először 2007-ben kérték fel őket modernizációs tanulmány elkészítésére. Az egykori görögkeleti parókia helyére új épületszárnyat terveztek, valamint a földszint alatt is növelték a tereket, illetve multifunkciós tereket alakítottak ki. A régi épület 2600, az új 870 négyzetméter hasznos alapterületű. Az átalakított nézőtér meredeksége megnőtt, így a 365 ülőhely mindegyikéről jó minőségben lesznek élvezhetők az előadások. Az akadálymentesítésnek köszönhetően nemcsak nézőként, hanem színpadi fellépőként is szerepelhetnek mozgáskorlátozottak.

– Felemelő érzés volt, hogy édesapánknak az építészszakma által legjelentősebbnek tartott épületét tervezhettük újra, ez egyben nagy szigort is követelt. Nem sérülhetett az épület védettsége, viszont meg kellett felelni a kor követelményeinek – mintha szakmai „párbeszédet" folytatnánk édesapánkkal – mondta Janáky György.

Olvasóink írták

 • 3. airwaves 2012. augusztus 29. 09:13
  „Ronda volt és szerintem az is maradt...”
 • 2. Dongó 2012. augusztus 29. 06:11
  „Üdv!
  "BMK átépítése: édesapjuk művét tervezték át" na ez így nem igaz! Nem az édesapa munkájának áttervezése a hazugság, a hazugság az, hogy az édesapa a PMK-t tervezte és nem az erőszakosan ráerőltetett BMK-t. Bár Hódmezővásárhelyen csak az az igaz amit a diktátor diktál. Miért nem fogadták el a javasolt nevet miszerint Petőfi Sándor Művelődési Központ, Bessenyei Ferenc Színház terem?
  Tisztelettel: Dongó”
 • 1. balihoho 2012. augusztus 28. 13:41
  „Párom, komolyan mondom, eltátotta a száját! Igazi kommunista vörösbe öltözött ez az egyébként szépen felújított épület. Na, de a színe! Ez a szép vörös szín inkább illett volna az emlékpont múzeumra. Vagy lehet hogy tévedésből fel cserélték a két jeles építmény színét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

St. Martin otthon érzi magát Hódmezővásárhelyen

Kisgyermekként a szülei nem tudták elrángatni a városi fúvószenekar térzenei fellépéseiről. Tovább olvasom