Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

BMK: XXI. századi színházteremmel

Hódmezővásárhely - A megújuló vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban alakítják ki a régió egyik legmodernebb színháztermét. A legkorszerűbb technika mellett a színpad is akadálymentesített lesz.
Az esztendő végére, mikor az Agóra-projektben elkészül a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rekonstrukciója (a teljes beruházás több mint 1 milliárd forint, a támogatás meghaladja a 90 százalékot), Vásárhelyen működik majd a régió egyik legmodernebb színházterme.

– A megújuló BMK teljesen akadálymentesített lesz, ez érvényes a színházteremre is, ahol nemcsak a nézőteret, de a színpadot is gond nélkül megközelíthetik a nehezen mozgók, a kerekes székesek. Ehhez hasonló nincs a környéken – közölte György Anikó projektasszisztens, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda munkatársa. Más változást is tapasztalhatnak majd a látogatók. Kevesebb lesz az ülőhely, de a megemelt nézőtérnek köszönhetően sokkal jobb vizuális és akusztikai adottságok várják a vásárhe-

lyieket. A színpadtechnika a legkorszerűbb lesz, felszerelnek videovetítő- és hatásvilágítási rendszert, s az úgynevezett felsőgépészet is minden igényt kielégít majd. A legmodernebb légtechnikát, központi klímát kapja meg a helyiség.

A nézőteret és a színpadot is akadálymentesítik. Fotó: DM/DV
A nézőteret és a színpadot is akadálymentesítik. Fotó: DM/DV

A színháztér átépítésével párhuzamosan a szakköri szárnyakban is jól haladnak a belső szerkezeti munkálatok és az aulában is hozzákezdtek – a már említett akadálymentesítés jegyében – a lift kialakításához. A 2. emeleten létrehoznak egy többfunkciós termet, amelyet szintén korszerű hang- és világítástechnikai rendszerekkel látnak el. Az id. Janáky István által tervezett épület homlokzata – mivel műemléki védettséget élvez – alig változik.

A már szerkezetkész – lassan következhet a homlokzat burkolása –, a parókia helyén felhúzott, szintén akadálymentesített új épület főként oktatási célokat szolgál majd, de a 120–150 fős tánctermet érdemes külön megemlíteni. Ez is megkapja a legkorszerűbb hang- és világítástechnikát, valamint érdekesség, hogy az előadásokhoz a mobil színpad két állásban helyezhető el, a hozzá való székezéssel – mondta el György Anikó. Az is szempont volt – közölte –, hogy mind a BMK régi épületének színháztermében, mind a táncteremben az előadásokról jó minőségű audio- és videofelvételeket lehessen készíteni.

Olvasóink írták

 • 12. DMagóg 2011. július 27. 11:47
  „PMK!”
 • 11. hajnalka 2011. július 25. 08:46
  „Minden pályázatban szerepel egy fejezet: Fenntarthatóság...”
 • 10. JB007 2011. július 22. 18:49
  „A bugyivásároknak is készítenek egy űrtechnikával felszerelt helyiséget?”
 • 9. jefferson 2011. július 22. 18:41
  „AZ esztendő végére elkészülő művelődési központ... 2013 végre? talán.”
 • 8. booo 2011. július 22. 18:19
  „Bessenyei mivel volt nagyobb Petőfinél hogy át kellett nevezni?
  Ráadásul köztudott mennyire szerette szülővárosát Besenyi Ferenc. (Mert ez volt a születési neve)”
 • 7. Lázárhelyi 2011. július 22. 17:16
  „Mikor lesz az első rokker (rokkant) előadás? Ha már a színpadot is akadálymentesíteni kell.
  BMK? Nem!
  Nem átnevezgetni kellene, bár azt nagyon könnyű, s nem is volna rá szükség, ha új dolgok is épülnének.
  Ezúton kérdezném az önkormányzatot, hogy a héten az utcánkban betömött úthibának mi legyen a neve?”
 • 6. Norman_Bates 2011. július 22. 15:03
  „lázárjani mindig is ügyelt, hogy nehogy olyasmibe ölje a lóvét aminek hasznát vennénk.
  Először lehet, meg kellett volna vizsgálni, hány embernek lenne bármiféle affinitása színházba járni, vagy megnézni hányan járnak moziba és azt elosztani 10-el.
  Remélem nem fog az az eset előfordulni, hogy nekem lesz igazam és kongani fog az ürességtől a 28 századbeli technika”
 • 5. Lixus_kzs 2011. július 22. 10:20
  „Az épül amire lehetett pályázati pénzt nyerni. Szoci érákban ilyenekre, meg sétálóutcára lehetett. Kíváncsian várom mi lesz 3 év múlva, a közmunkaprogram, multiadó biztató.”
 • 4. Cheguevara 2011. július 22. 10:14
  „Fel van állványozva a színpad, le van szedve a tető, ki vannak szedve a nézőtér székei, le van vizesedve a régi fa padló, semmi újítást, változást nem lehet látni. Bessenyei Ferenc Művelődési Központ lesz papíron de a vásárhelyi emberek Petőfi Sándor Művelődési Központnak fogják nevezni továbbra is.”
 • 3. UtólagKapitány 2011. július 22. 09:21
  „De minek? Kérdem én MINEK?! Egyrészt jó volt PMK néven. Meg az adatok kicsit túlzások, sok ment ott zsebre, ebben biztos vagyok. És az előttem kommentelő mellé kell álljak. Szép és modern munkahelyek mikor lesznek? Pénzpocsékolás, elvégre olyan sok van... Felháborító. Amúgy meg jobb, ha nem bocsátkoznak ilyen-olyan ígérgetésbe, hogy mikor lesz kész, mert úgysem, valami mindig közbejön, amire kell még 1-2 milliárd...”
 • 2. mivan? 2011. július 22. 09:13
  „Majd be lehet menni megnézni , mint a Ginkgo Sas Hotelt? Bruhaha!”
 • 1. Írástudatlan 2011. július 22. 08:56
  „Az új modern munkahelyeket mikor akarják már végre létrehozni és közhirré tétetni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezés Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A nándorfehérvári csata 555. évfordulója alkalmából péntek délelőtt fél 12-től… Tovább olvasom