Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Bóbita arisztokrata ló

Hódmezővásárhely- Közel 300 évre vezethető vissza a Bóbita és a vásárhelyi Kéktói Ménesben élő családja tiszta vérvonalú származása. Kucsora István szerint a kanca származása miatt felbecsülhetetlen értékű.
– Bóbita, a kanca és családja dokumentumokkal igazolható egyenes ági származása az 1730-as évekig vezethető vissza – mondta Kucsora István (57), a vásárhelyi Kéktói Ménes tulajdonosa. Igazi értékét az adja, hogy őse az 1785-ben létrehozott mezőhegyesi ménes I-es számú kancacsaládjának alapítója volt.
Mennyit ér egy ilyen ló?
Ha kizárólag sportlóként tekintünk Bóbitára, 3 és 6 millió forint közti összegért lehetne eladni. Mivel azonban ilyen különleges ősei vannak, értéke felbecsülhetetlen – mondta a gazdája.

Ebből fejlődött ki a Furioso-North Star fajta, mely Hódmezővásárhelyhez is ezer szállal kötődik.


Az arisztokratának is nevezhető lófamíliát Bóbitán kívül az anyja, Böbe, testvére, Balett és lánya, Bonbon alkotja. Az állatokat a parasztbandériumi felvonulásokról ismerheti a közönség: négy éve Bóbita menetel az élen, Perényi János öreggazdával a nyergében, de Balett és Bonbon is rendszeres résztvevő.
 
Kucsora István és a teljes mezőhegyesi vérvonalas lócsalád: Balett, Böbe, Bóbita és Bonbon. Fotók: Imre Péter

– Úgy került hozzám a család, hogy annak idején a Böbebaba nevű kanca csikóját vásároltam meg, még a vemhesség idején, ez lett Böbe. Azóta úgy alakult, hogy az I-es számú kancacsalád leszármazottai csakis nálunk, a Kéktói Ménesben élnek, mi foglalkozunk a tenyésztésükkel – folytatta a tulajdonos.
Lusta csikó

Bóbita lusta csikó volt, többször elmaradt a ménestől, megállt, leheveredett pihenni a pusztában. Egyszer olyan messzire keveredett, hogy már nem látta a többieket, kétségbeesetten, szinte sírva nyerített. Kucsora István a keresésére indult, hívó szavára előkerült, boldogan nyerítve szaladt hozzá. Végre látott valakit a „ménesből".

Jelenleg Kucsora Istvánnak és családjának 100 lova van, ezek közül ötven – ahogy a tenyésztők mondják – első-, másod-, harmad- és negyedfüvű csikó, vagyis 1, 2, 3, 4 éve hajtják ki a legelőre. Az állományt 40 kanca és 10 mén teszi teljessé. A ménesből kerültek már lovak Kanadába, Szlovákiába, Erdélybe, a Délvidékre és Németországba. A legújabb piac Kína lehet.

– A lovakkal kapcsolatos kínai szabályok nagyon szigorúak, az állatok karanténozási helyét is gondosan választják ki. Felvettük velük a kapcsolatot, tavaly Magyarországon járt és a Kéktói Ménesbe is ellátogatott egy delegáció. Mindennel elégedettek voltak, különösen az tetszett nekik, hogy sokrétűen foglalkozunk az állatokkal, sok mindenre használhatók. Bóbita is sokoldalú volt, díjugratásban, gyerekdíjlovaglásban versenyzett, és lovastorna-csapatban is szerepelt. A kínaiak komolyan érdeklődtek a lovaink iránt – tette hozzá Kucsora István.
 
A Kéktói Ménes tulajdonosa és egyik legértékesebb lova, Bóbita.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szakrendelőt kapott Vásárhely

Új szakrendelőt kapott Vásárhely
Új szakrendelőt építettek Hódmezővásárhelyen. A 3,2 milliárd forintos beruházásból a makói kórház is… Tovább olvasom