Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Bodzaszüret 300 fáról

Hódmezővásárhely - Piackutatással foglalkoztak, majd tanyát vásároltak Mindszent környékén, és nekivágtak a bodzatermesztésnek a vásárhelyi Fórisék. Azóta szörpöt, lekvárt és boros zselét készítenek – szigorúan kézműves termékeket.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Hobbiból nem veszünk tanyát, csak ha valamit kezdeni tudunk vele – jelentette ki pár évvel ezelőtt a vásárhelyi Rácz Erika férjének, Fóris Józsefnek. 2010-ben vásárolták mindszenti tanyájukat. Ötleteltek, mivel is foglalkozzanak, végül a bodza mellett döntöttek.

A tanya környékén nyulak ugrabugráltak, a közelben a szomszéd szürke marhái legelésztek. A tanyához 2,5 hektár föld tartozik. A házban régi bútorok, kelengyeláda, fésülködőasztal, a falakon mázas tányérok, a szoba sarkában búbos kemence. Korábban semmi közük nem volt a gazdálkodáshoz. Piackutatással foglalkoztak, József a régi bútorok szerelmese, azokat újítgatta fel.

– Szakkönyveket, internetet böngészve találtam a bodzára. Az árokparton lévőt a népnyelv dudvanövényként emlegeti – magyarázta a háziasszony.

– Hülyének is néztek, mit akarunk, mikor úton-útfélen terem – tette hozzá mosolyogva a férje. – Nemes bodzával foglalkozunk, Olaszliszkáról hoztunk 300 facsemetét. Alacsony törzsű fa, könnyű szüretelni, a terméshozama viszont sokkal jobb, mint a vadon termőé – magyarázta Erika.

Erika és József a termesztéstől a csomagolásig mindent közösen csinál. A szerző felvétele
Erika és József a termesztéstől a csomagolásig mindent közösen csinál. A szerző felvétele

Először úgy gondolták, bodzafák kerülnek a 2,5 hektáros földbe, de mert nem születtek parasztoknak – mondták –, inkább kisebb területet ültettek be, mintegy próbaként.

– A virágjából muskotályos, a bogyójából karakteresebb szörpöt készítünk, de főzünk lekvárt is az utóbbiból. Magas az ásványianyag-tartalma, jó immunerősítő – sorolta a feleség. Erika otthon a családnak régóta készített már szörpöt, lekvárt is. Kisujjában van a főzőtudomány. Csak éppen a háziról kisüzemi mennyiségre váltottak, de továbbra is szigorúan kézműves termékek kerülnek ki konyhájukból. A bodzaszörpöt citromfüves, mentás, hibiszkuszos változatban készítik. A tanyán fűszer- és gyógynövénykertet is kialakítottak. – A virágot beáztatjuk, így az értékes hatóanyagok is belekerülnek a szörpbe. A bodzavirágnak kiváló az antibakteriális hatása, gyulladásgátló. Akácvirágból is csinálunk szörpöt, ez pedig gyomorbántalmakra jó – magyarázta a háziasszony. A lekvár mellett a virágból fehérboros bodzazselét, a terméséből vörösborost készítenek, ami húsok, sajtok mellé nagyon finom.

– Most kezdjük a szezont, mindent az érési időhöz igazítunk. Nem szárítmányokat, koncentrátumokat használunk, hanem friss növényeket. Ilyenkor bele kell húznunk, reggeltől estig dolgozunk, mert például a bodza csak két hétig virágzik – jegyezte meg Erika. Kézművesboltokba szállít a Befőzde családi vállalkozás, Hódmezővásárhelyre, Szegedre és Budapestre, de fesztiválokon is árulnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonpadka a kerékpáros hídon

Balesetveszélyesnek tartja olvasónk a Vásárhely–Barattyos közötti kerékpárút egyes szakaszán kihelyezett sávelválasztó, 10 centis betonpadkát. Tovább olvasom