Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Bölcsőde az oviban

Két iskolás és egy óvodás gyermekét már Mártélyra hordja ki a vásárhelyi Májerné Kovács Mária. A legkisebb gyermekét, a 2 éves Krisztinát is a falu bölcsődéjébe adja, ha az óvodán belül megszervezik a gondozást.
Tornával indul a nap a mártélyi óvodában. Májer Krisztina cumival a szájában érdeklődve figyelte tegnap reggel a kúszó-mászó gyereksereget. Nemsokára talán a 2 éves kislány is csatlakozhat a Margaréta csoporthoz. A kormány ugyanis lehetővé tette, hogy a 10 ezer lakos alatti településeken is működhessen bölcsőde. Ez azért is fontos, mert a 2010 áprilisa után született babákkal csak 2 évig lehet gyesen a szülő.

– Nem hallottam még erről a lehetőségről, de én biztosan beíratnám a lányom a bölcsibe – magyarázta Krisztina anyukája, Májerné Kovács Mária. Kiderült: a 34 éves vásárhelyi édesanya a mártélyi iskolába hordja a 9 éves Dávid fiát és a 7 éves Sára lányát, és az oviba az 5 éves Dani fiát.

– Nagyon jó lenne, ha Krisztina is csatlakozhatna az ovisokhoz, így minden gyerekemet Mártélyra vihetném – mondta az édesanya.

A 2 éves Májer Krisztinát édesanyja szívesen járatná a mártélyi intézménybe. Fotó: Tésik Attila
A 2 éves Májer Krisztinát édesanyja szívesen járatná a mártélyi intézménybe.
Fotó: Tésik Attila

A Májer szülők mindenképpen kis létszámú, családias iskolát kerestek a nagyobb fiuknak, akinek legjobban a mártélyi suli tetszett. Sára iskolaválasztásán már nem kellett törni a fejüket. Dani ugyan Vásárhelyen kezdte az ovit, de a két nagyobb testvér miatt egyszerűbb áthordani őt is Mártélyra – tette hozzá Mária.

Családi napközi

Mindszent és Székkutas is a 10 ezer lakos alatti települések közé tartozik. Mindszentnek már van bölcsődéje, Székkutason pedig ez év januárjától családi napközibe vihetik a kicsiket a szülők.

– Reggel fél nyolckor beülnek a gyerekek az autóba, és irány Mártély. Először a nagyokat teszem ki, majd Danival robogunk az oviba. Ebéd után pedig jövök értük – magyarázta a vásárhelyi édesanya. Mária szerint legkisebb csemetéje is szívesen járna a falu bölcsődéjébe. – Nagyon hiányzik neki a testvérek társasága, így legalább gyerekek között lehetne. Nem beszélve arról, hogy 4 órában dolgozhatnék is – mondta.

Balogh Jánosné mártélyi polgármester elmondta: évek óta keresik a bölcsőde indításának lehetőségét. – Mindig akadt olyan szülő, aki igényelte volna az ellátást. Hiába, nem feleltünk meg a követelményeknek. Minimum 5 kisgyermeket kellett volna felvennünk, végzett gondozónővel. Most viszont úgy tűnik, hogy az óvodán belül megoldhatjuk a bölcsődekérdést – mondta Balogh Jánosné. Nem kell ugyanis külön csoport a kicsiknek. Lényeg, hogy legfeljebb 15 óvodás korú és maximum 5, háromévesnél fiatalabb legyen a csoportban. A gyerekeket pedig kétéves kortól vehetnénk fel – fogalmazott Balogh Jánosné.

Olvasóink írták

  • 1. Én2 2009. szeptember 09. 14:34
    „Nem csodálkozom, hogy nem tetszik a szülőknek a vásárhelyi óvodák, iskolák. Nyugisabb Mártély és ott nincs ez a civakodás mint itt .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: Az alternatív panelprogram rizikós

Lázár János szerint bizonytalan és nagyon rizikós az az alternatív panelprogram, amelyet egy budapesti cég ajánl a vásárhelyi Centrum Lakásszövetkezetnek. Tovább olvasom