Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Borbély László lett az év mentőse Vásárhelyen

A fővárosban ült először ápolóként mentőautóba a 32 éves Borbély László, s tizenkét esztendeje segít a Vásárhelyen, illetve környékén bajba jutottakon. A szakápolót választották az év vásárhelyi mentősének.
Tizenhárom éve menti a segítségre szorulókat Borbély László szakápoló. Fotó: Tésik Attila
Már kisgyermekként az egészségügyben akart dolgozni Borbély László. Ez nem csoda, hiszen vásárhelyi családjában sokan ápolóként, orvosként keresték, keresik a kenyérre valót.

Lászlót 1988-ban felvették a vásárhelyi egészségügyi szakközépiskolába, az egykori Frankel Leóba. Miután 1992-ben leérettségizett, kapott egy levelet Budapestről. Ebben az állt, hogy kísérleti jelleggel mentő szakápolói képzést indítanak a fővárosban. Jelentkezett és fel is vették.
Miközben tanult, mentőzött is. Az egyik első pesti esete egy alkartörés volt. Ekkor fordult elő először az, hogy akin mentősként segített, megköszönte ezt.

– Úgy gondolom, ez a hivatásunk értelme. Vagyis az, hogy a beteg hálás minden apró segítségünkért. Hiszen nekünk az a dolgunk, hogy megmentsük – mondta Borbély László. 1993 nyarán került vissza szülővárosába, Vásárhelyre. Itt a friss szakápolói végzettségével azonnal mentős lett. Azóta, vagyis immáron tizenkét esztendeje a Zrínyi utcai állomáson várja, hogy két társával együtt kocsira pattanjon és menjen, ha baj van.

Szakápolóként a beteg mozgatásában veszik ki a részét, de emellett ő készíti elő beadásra az infúziót, a gyógyszert, valamint ő végzi az adminisztrációt is. Évente átlagosan kétszáz esethez megy ki. Mivel Vásárhely kiterjedt tanyavilággal rendelkezik, sok esetben úttalan utakon járnak. Szerencsére olyan kocsit kaptak, amely jól boldogul a nehéz tereppel is. Külterületen viszont nehéz tájékozódni, így párszor már eltévedtek. Ennek elkerülése érdekében mindig azt kérik, hogy valaki álljon ki a köves útra és integessen, ha meglátja őket.

Borbély László egy hat hónapos fiúcska boldog édesapja. Az év mentőse azonban azt nem szeretné, ha későbbiekben Lacika is követné a pályán. Fiát leginkább közgazdásznak tudja elképzelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hete bekerítették a mártélyi dögkutat

Két héttel ezelőtt bekerítette a Táncsics utca végén lévő, állati hullák gyűjtésére szolgáló… Tovább olvasom