Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Böröndi családbarát katonaságot tervez

Hódmezővásárhely - Böröndi Gábor dandártábornok személyében új parancsnoka lett az 5. Bocskai István Lövészdandárnak, amelyhez a debreceni és hajdúhadházi alakulat mellett a vásárhelyi is tartozik. Az új vezető családbarát honvédséget tervez, valamint azt vallja, hogy a katonaság a mostani gazdasági válságban is kiszámítható munkáltatónak számít.
A vásárhelyi Zrínyi laktanyába látogatott tegnap Böröndi Gábor dandártábornok. A magas rangú katonát Sólyom László köztársasági elnök nevezte ki az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának. A dandárhoz három alakulat, a vásárhelyi, a debreceni és a hajdúhadházi tartozik, összesen 3700 fővel.

Az új parancsnok 1971-ben született Kaposvárott. Jogászdiplomája van, valamint elvégezte a NATO Védelmi Akadémia vezérkari tanfolyamát is. Békemissziós szolgálatot látott el Cipruson, Afganisztánban és Bosznia-Hercegovinában.

– Két fontos feladatot tűztem ki magam elé. Az egyik katonáim felkészítése a NATO-s bevetésekre, a másik pedig a békemissziós küldetések minél szakszerűbb ellátása – nyilatkozta lapunknak a dandártábornok.

Annak ellenére, hogy munkája során elsősorban a debreceni központban dolgozik majd, heti egy alkalommal felkeresi a vásárhelyi laktanyát is. Elmondása szerint a két város között lévő 200 kilométer ma már nem számít nagy távolságnak, ráadásul a modern technikának köszönhetően – webkamera, videokonferencia – napi kapcsolatban lesz a dél-alföldi alakulatával is.

Böröndi Gábor: A honvédség kiszámítható munkáltató. Fotó: Tésik Attila
Böröndi Gábor: A honvédség kiszámítható munkáltató.
Fotó: Tésik Attila

A mai kor technikai vívmányait arra is fel szeretné használni, hogy családbarátabb honvédséget szervezzen. Ugyanis a vásárhelyi katonák közül igen sokan látnak el külföldi szolgálatokat, így igen távol kerülnek otthonuktól. Ezért a közeljövőben webkamerák segítségével tudják majd tartani a kapcsolatot családtagjaikkal.

– A mai gazdasági helyzetben a magyar katonaság továbbra is biztos, kiszámítható munkáltató, s most is keresünk munkaerőt. A hivatásos, szerződéses katonák fizetése az országos átlag fölött van, ráadásul egy-egy féléves külföldi szolgálat során akár több millió forintot is lehet keresni – tette hozzá Böröndi Gábor.

Vezérőrnagy lett Kovácsból

Böröndi Gábor dandártábornok elődje, Kovács József dandártábornok 2007 elejétől irányította a dandárt. A 45 esztendős parancsnokot, miután elkerült Vásárhelyről, vezérőrnaggyá nevezték ki, és Székesfehérváron a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnokhelyettese lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyiek nem élnek a lehetőséggel

Hódmezővásárhely - Egy 2007-es törvény szerint a szociálisan rászorulók, illetve a fogyatékkal élők fizetési kedvezményt kérhetnek az áramszolgáltatótól. Tovább olvasom