Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Borotvaélen táncolnak a kis vásárhelyi patikák

Hódmezővásárhely - Két évvel ezelőtt még gyarapodott, most fogyni kezdett a vásárhelyi patikák száma. A Sárkányfű gyógyszertár már bezárt, a Máriatövis patikára március végén kerül lakat.
2007-ben, amikor még a patikaépítési láz volt jellemző Vásárhelyen, sorra nyíltak az új gyógyszertárak. A trend most megfordult. Az Ady Endre úti Fontana Egészségközpontban működő Sárkányfű patika már bezárt, s március 29-én megszünteti tevékenységét a Family Centerben működő Máriatövis is. Ez utóbbi tulajdonosa, a miskolci székhelyű Meddrive Vagyonkezelő és Egészségügyi Kft. nemrégiben hivatalosan is bejelentette minden illetékes szervnek gyógyszertára megszüntetését. A cég központjában csak annyit mondtak: a Máriatövis bezárásának gazdasági okai vannak.

– Már a patikaliberalizációs törvény megjelenése előtt jeleztük a minisztériumnak, hogy hiába nyílik majd több gyógyszertár, se betegből, se receptből nem lesz több, így csődsorozat várható. De nem hallgattak ránk – mondta lapunknak Kőhegyi Ferenc gyógyszerész. A megyei gyógyszerészkamara elnöke, a vásárhelyi Zrínyi patika tulajdonosa hozzátette: a törvénymódosítástól azt várta a kormányzat, hogy a kistelepülésen is gyógyszertárak nyílnak, de nem ez történt, a városokban nyíltak újabbak.

Az újvárosi Szent István gyógyszertár elvesztette korábbi forgalma egyharmadát. Fotó: Tésik Attila
Az újvárosi Szent István gyógyszertár elvesztette korábbi forgalma egyharmadát.
Fotó: Tésik Attila

– Az országos adatok szerint 57 milliárd forinttal tartoznak a patikák a gyógyszer-nagykereskedőknek. Az ország 2400 gyógyszertárából 400 már be is zárt. Vásárhelyen korábban 10 gyógyszertár működött, majd 6 újabb létesült – jellemezte a helyzetet a kamarai elnök. Véleménye szerint a helybeliek is hozzájárultak a vásárhelyi patikák helyzetének ellehetetlenüléséhez azzal, hogy azokat részesítik előnyben, amelyek nagyobb engedményeket, s nagyobb ajándékokat adnak.

– Két év alatt 60 milliárd forinttal csökkent a gyógyszer-támogatási rendszer, ami azt jelenti, hogy a korábbi 20–28 százalékos árrésünk 12–13 százalékra csökkent, azaz kétfelől is prés alatt állunk – mondta az elnök. Kőhegyi tudomása szerint van olyan helyi gyógyszertár, ahol már kevesebb patikus dolgozik. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan két-három patikalánc marad fenn Magyarországon, s hasonlóan Norvégiához, azok diktálják majd a kormányzatnak az árakat.

Megkérdeztük az újvárosi Szent István patika vezetőjét, hogyan látja saját helyzetét. Farkas Sándor gyógyszerész azt mondta: amióta megnyíltak az új gyógyszertárak, elvesztették korábbi forgalmuk egyharmadát.

– Borotvaélen táncolunk, nem lehet tudni, hogy mi lesz velünk – jellemezte a helyzetüket.

Ajándékok a patikákból

Kisebb-nagyobb ajándékokkal jutalmazzák a hozzájuk betérő betegeket a város patikáiban. Így többek közt törzsvásárolói kártyával, összegyűjthető, majd különféle tárgyakra beváltható pontokkal, kisebb-nagyobb, ajándékokkal kedveskednek a gyógyszertárak. És olyan is van, ahol receptenként 100 forintot adnak vissza.

Olvasóink írták

 • 1. Beth 2009. március 20. 20:39
  „Ma - nem először jártam így - egy vényköteles tápszerért mentem a patikába. El szerettem volna hozni 5 darabot belőle. Nem tudtak adni, csak kettőt. Holnap mehetek vissza érte.
  A múltkor egy megfázásos, influenzaszerű betegségre kapott a gyermekem egy Ery....op nevű gyógyszert. Vényköteleset. Az első gyógyszertárba azt mondták, nincs, mert elfogyott. A másodikba, hogy elavult gyógyszer. A harmadikban sikerült beváltani.
  Furcsa, hogy a vény nélküli gyógyszerekből bármikor kérek bármennyi darabot: tudnak adni. De amiért ténylegesen bemegyek a gyógyszertárba: a doktornő által felírt recepttel: NEM LEHET EGYKÖNNYEN BESZEREZNI.
  Kérdem én: mennyi készletük lehet a patikusoknak? Mi az az elvárható mennyiség amit egy kis utánaszámolással a raktáron tarthatnának egy-egy vényköteles gyógyszerből? Mert minden hónapban általában ugyanabba a gyógyszertárba megyek, kivéve, ha nincs azonnal és sürgősen kell.
  Felháborító!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyavilág fotókon, Budapesten

Hódmezővásárhely - Tizenegy fotós több mint száztíz felvételét állítják ki március 19-étől… Tovább olvasom