Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Botrányos graffiti Lázár házán

Vörös festékkel fújták össze tegnapra virradóra a vásárhelyi polgármester, Lázár János családi házának falát – a felirat a politikust árulónak, besúgónak titulálja. A kaput is leöntötték, hogy mivel, az majd a szakértői vizsgálat során derül ki. A szomszédokat nagyon felháborította az eset, Lázár pedig elfogadhatatlannak nevezte a családját ért atrocitást.
Lázár János kilép háza kapuján. A falon jól látszik a méretes felirat. Fotó: Tésik Attila
Áruló IIII/1 III/3 – tegnap reggelre ez a felirat „díszelgett" Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő családi házának falán. A firkálók nem elégedtek meg ennyivel, a kapu alsó részét leöntötték valamivel, a folyadékból a járdára is jutott. A történtek miatt az utca egy szakaszát több órára lezárták a rendőrök. Az egyenruhások még a túloldali járdán közlekedőktől is megkérdezték: hová tartanak.

Míg a rendőrök a nyomokat rögzítették, az egyik szomszéd, aki kérte, nevét ne írjuk le, elmesélte, hajnali három órakor felébredt, de nem hallott semmi különöset, pedig a hálószoba ablaka az utcára nyílik. Csak gazemberek vetemednek ilyen aljasságra, jegyezte meg felháborodottan.
– Lázár János nagyon közvetlen ember, nem értem, miért kell bántani a családját. Primitív alakok a firkálók, csak találják meg a tetteseket! – mondta búcsúzóul, s becsukta maga mögött a kaput.

Kupaktanács az összefirkált ház előtt: Nagy Mihály, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, Toronykőy Márta sajtószóvivő, Lázár János és Dezső József vásárhelyi rendőrkapitány
Néhány házzal távolabb egy másik utcabeli azt ecsetelte, éjfél körül zajt hallott, de úgy gondolta, csak fiatalok randalíroznak. Máskor is előfordult már, hogy kitépdesték a virágokat a háza előtti kertből, így nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak.
– Álljanak ki a polgármesterrel egy vitára, ha valami gondjuk van vele, de ne a családi házát rongálják meg! – vélekedett a történtekről.

A falfirkálók egyébként nem lehettek nagyon tájékozottak afelől, pontosan melyik házban is él Lázár János. Néhány lakással távolabb, az utca elején ugyanis egy másik ingatlan falára is felkerült az áruló szó. Valószínűleg időközben ráeszméltek, hogy nem jó helyen járnak, ezért a felirat további részével már nem bajlódtak. A házban élő Marika néni a rendőröktől tudta meg, hogy összefirkálták a falát. A 89 éves asszony nagyon meglepődött. Semmi rosszat nem tett, ismételgette. Megtudtuk: a polgármester szólt neki, hogy majd ő letisztíttatja a falat.

A rendőrök, akik több órára lezárták a vásárhelyi polgármester házának környékét, alaposan megvizsgálták a föliratot. Fotó: Tésik Attila
Lázár János a történtekkel kapcsolatban elmondta, aki közéleti szereplő, annak többet kell elviselnie, mint másoknak. – Az azonban elfogadhatatlan, hogy az otthonomat, a feleségemet és a gyermekemet bármilyen atrocitás érje. A történtekre nincs magyarázat. Ez egyszerűen aljasság – fogalmazott a polgármester.

Rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást a vásárhelyi rendőrkapitányság, közölte M. Toronykői Márta, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, hozzátéve: keresik a tanúkat és gyűjtik az adatokat. A családi ház kapuján – tette hozzá – valamilyen vegyi anyagot találtak, de hogy pontosan mit, az majd a szakértői vizsgálat során derül ki.


Politikai banditizmus

Közös nyilatkozatban ítéli el a Magyar Demokrata Fórum vásárhelyi szervezete, valamint a Tiszta Lap Egyesület Lázár János polgármester családi házának meggyalázását. A szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményben a városhoz méltatlan, alvilági cselekedetnek, politikai banditizmusnak minősítik a történteket.

Rágalmazás is lehetne

A rongálás bűncselekményén túl valószínűleg rágalmazásról is lehetne beszélni Lázár János családi házának összefirkálása kapcsán, tekintettel a III/1-es és a III/3-as ügynöki múltra való utalásra – tudtuk meg Horváth László ügyvédtől. Rongálásért alapesetben egy év börtönbüntetés vagy közmunka, illetve pénzbírság járhat. Ha különösen nagy értékű rongálásról van szó, akkor a szabadságvesztés 5-től 10 évig is terjedhet. A rágalmazásért hasonlóan egy év börtönbüntetés, valamint közmunka vagy pénzbírság szabható ki, viszont ha aljas szándékkal, nagy nyilvánosság előtt – mint jelen esetben – követték el, akkor akár két évet is kaphat a firkáló. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a rongálást és a rágalmazást ritkán büntetik szabadságvesztéssel, állapította meg az ügyvéd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parlagfű miatt kiszabott bírság máris használt

Akár 2 millió forintra is büntethetik a földtulajdonost, ha nem irtja a területén a parlagfüvet. A… Tovább olvasom