Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Bűnmegelőzési akció Vásárhelyen

A figyelmetlenség, hanyagság szülte bűncselekményeket szeretné visszaszorítani a vásárhelyi rendőrség. Ennek érdekében szórólapokon hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy ne hagyjanak értéket a kocsiban, zárják be lakásuk ajtaját, ne engedjenek be idegeneket otthonukba.
Alkalom szüli a tolvajt – ez a mondás igen aktuális, hiszen a bűnözők a figyelmetlenséget, a jóhiszeműséget használják ki. Például azt, ha az autóban a sofőr jól látható helyen hagyja értékeit, vagy valaki nem zárja be a lakás bejárati ajtaját. A vásárhelyi rendőrkapitányság most Bizalmatlansággal a biztonságért címmel akciót szervezett.

– Egyre jellemzőbb az úgynevezett utazó bűnözés. Ez azt jelenti, hogy a tolvajok autóval bejárnak egy utat, s figyelik, mely gazdátlan kocsiban maradtak értékek. Legutóbb Vásárhelyen, Mártélyon és Mindszenten is törtek fel így járműveket – mondta Dezső József alezredes. A vásárhelyi rendőrkapitány szerint az utazó bűnözés mellett most az is egyre gyakoribb, hogy főleg egyedülálló, idős emberekhez csöngetnek be ismeretlenek. Rendőrnek, díjbeszedőnek, adóellenőrnek adják ki magukat, s a lakásba bejutva ügyesen elemelik a figyelmetlen tulajdonos pénzét.

A kapitányság ezért ötezer olyan szórólapot nyomtatott, melyen ezekre az esetekre hívják fel a figyelmet. A kiadványokat nem csupán a járőrök terjesztik, hanem megkérték erre a vásárhelyi postát is. Mivel a sértettek többsége idős, így a napokban a nyugdíjjal együtt a kézbesítők ezt a szórólapot is kiviszik nekik. Emellett úgynevezett „lakosságvezérelt rendőrséget" is szeretne az alezredes kialakítani Vásárhelyen és vonzáskörzetében. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség elemző-értékelő munkája során kiderül, mely területeken történik több bűncselekmény, s gyakrabban küldik oda a járőröket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogják be Havránek száját Hódmezővásárhelyen

Ezután sem szeretné megszabni a vásárhelyi közgyűlés baloldali frakciója a képviselőiknek, hogy mit… Tovább olvasom