Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Céhlegények és céhleányok avatási szertartása Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Modernkori céhlegény- és céhleány-jelöltek jelentkezését várták az elmúlt hetekben Hódmezővásárhelyen. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ kezdeményezésének lényege az volt, hogy minél szélesebb körben felelevenítsék a mára már elhalványult céhes hagyományokat. Pályázni céhes ihletettségű mesterremekekkel lehetett.
Mint közismert a vásárhelyi Tornyai-múzeumban őrzik a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb céhes anyagát. Erre az értékes gyűjteményre támaszkodik a múzeum céhes emlékekről szóló mostani időszaki kiállítása is.

Az ügyes kezű ifjak az akció keretében készítettek mézeskalács templomot, mini hokedlit, vasalatokat, sámlit, kicsinyített ablakkeretet, papírcéhládát, rajzolt és szövetből készült céhokleveleket, illetve kerámiából gyártott céhpecséteket.

A céhlegények és céhleányok avatására március 12-én, szerdán 16 óra 30 perckor kerül sor a Petőfi Sándor Művelődési Központban. A középkori zenére történő bevonulást a tradícióknak megfelelően a céhbehívótábla ünnepélyes körbehordozása előzi meg. Az eseményen az ifjú céhmesterek az „elöljáróktól" átvehetik díszes oklevelüket, majd a résztvevők „társpoharat" isznak.

Összesen 34 diák kap a szertartás során korhű oklevelet, amely bizonyítja az ifjú alkotó rátermettségét. A céhoklevélen eredeti minta alapján a következő szöveg szerepel: „Mi tekintetes nemes Hódmezővásárhely városába helyeztetett Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ becsületes elöljárói adjuk tudtára minden rendbéli polgárnak, hogy ezen tisztességes személy céhtagságunkra érdemesnek találtatott."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az OLLÉ-programon kívül építenek műfüves pályát

Hódmezővásárhely - A hétfői vásárhelyi közgyűlésen a tavalyi költségvetési rendelet módosításáról döntöttek a képviselők. Tovább olvasom