Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Céhlegényeket és céhleányokat várnak Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Modernkori céhlegényeket és céhleányokat várnak Hódmezővásárhelyen. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ kezdeményezésének lényege, hogy minél szélesebb körben felelevenítsék a mára már elhalványult céhes hagyományokat.
Minden korosztályból várják az ügyes kezű céhlegény és céhleány-jelölteket. Pályázni céhes ihletettségű mesterremekekkel lehet. A vásárhelyi Tornyai-múzeumban őrzik a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb céhes anyagát. Erre az értékes gyűjteményre támaszkodik a múzeum céhes emlékekről szóló mostani időszaki kiállítása.

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ lehetőséget biztosít a jelölteknek, hogy jobban megismerhessék a céhes világot; az eredményes felkészülés érdekében szakemberek vezetésével tekinthető meg a céhes emlékekről szóló tárlat. A pályázat részleteiről és a tárlatvezetések időpontjáról a Petőfi Sándor Művelődési Központban kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők.

A felhívás az általános iskolásoknak is szól, számukra az a feladat, hogy válasszanak ki egy céhet, majd a kiállításon látottak alapján készítsék el a céh teljes körű bemutatását (céhláda, cégér, behívótábla, pecsét, kiváltságlevél, zászló). A középiskolások pedig létrehozhatják saját céhüket, elkészítve annak minden írásbeli dokumentációját – természetesen hitelesen, a céhes működési elveket szem előtt tartva.

A pályamunkák és a mestermunkák beadási határideje: február 18. A céhlegények és céhleányok avatására március elején kerül sor. A mesterek korhű oklevelet kapnak majd, amely bizonyítja rátermettségüket. A legjobb céhremekeket kamaratárlat keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkó János, aki jogászként is gyógyít

Mindszent - Az orvoshoz és a jogászhoz is azért fordulnak az emberek, mert bíznak abban, hogy jobbra fordul a sorsuk – mondja a mindszenti Pálinkó János, aki eredetileg orvosnak készült, végül mégis jogász lett. Tovább olvasom