Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Charlotte és Laure szufléja

Francia anyanyelvű tanárokkal gyakorolhatják a franciát a vásárhelyi Corvin szakközépiskola diákjai. Charlotte és Laure korábban nem járt Magyarországon. Frissen szerzett diplomájukkal, egy európai uniós pályázat segítségével indultak el szerencsét próbálni. Szerintük nálunk családiasabb a hangulat az iskolában, mint náluk, de jóval kevesebb a házi feladat is.
Francia–magyar főzőcske. Charlotte (balról) és Laure szerint a magyar ételek a francia falusi ízvilágot idézik Fotó: Tésik Attila
Hónapokig francia anyanyelvű pedagógusoktól tanulhatnak a vásárhelyi Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola, Szakiskola diákjai. Bár Laura Le Brun és Charlotte Malleret még nem sok időt töltött Magyarországon, abban már egyetértettek, hogy megérte eljönni hazájukból. A lányok diplomájuk megszerzését követően – uniós pályázat segítségével – vágtak neki az utazásnak.

Miért pont Magyarországot választották? Charlotte egyszerűen azért, mert egy érdekes országot szeretett volna felfedezni magának, míg Laure magyar ismerősei révén kapott kedvet az utazáshoz. A vásárhelyiek vendégszeretők, sok közös programot szerveznek a városban, az iskolákban, amit nagyon jó dolognak tartanak a francia nők. Hazájukban nem ennyire családias a légkör, mint a magyar sulikban – osztotta meg véleményét Laure.

A lányok, amellett, hogy a francia nyelvet oktatják – nemcsak a Corvinban, hanem más vásárhelyi iskolákban is –, közös főzést is szerveztek már a vendéglátósokkal. Spenótszuflét és májrizottót készítettek. A magyar ételek leginkább a francia falusi konyha ízvilágát idézik – jegyezte meg Charlotte. Laure szerint túl sok a hús és a tejföl, ami számára nem igazán nyerő, miután vegetariánus.

A diákokkal egyébként jól kijönnek, vannak akik, nagy kedvvel tanulják a franciát – jegyezte meg Charlotte. Társa viszont a francia viszonyokhoz képest kicsit kevesellte a tanulók házi feladatát. Laure szerint ugyanis náluk sokkal több otthoni munkát adnak a tanárok. Persze, nemcsak tanítanak, hanem tanulnak is a francia lányok. Legalábbis – mint elárulták – próbálják a magyar nyelvet elsajátítani.

Nagyon nehéz – mondta Charlotte magyarul. A lány azt tervezi, hogy a debreceni nyári egyetemen folytatja a nyelvtanulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentenék a szeméthegyeket

Évente közel 25 ezer tonna hulladék kerül a vásárhelyi szeméttelepre, ebből 10 ezer tonna keletkezik… Tovább olvasom