Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Cikcakkban araszolva

Akármilyen modern is egy kombájn, s már-már önállóan dolgozik a gabonatáblában, ha avatatlan sofőr próbálja kézben vagy inkább egyenesben tartani a behemót járművet, a végeredmény: cikcakkos aratás. Persze a vásárhelyi Róna Kft. járgányait profik irányítják, akik hat kilométeres sebességgel araszolva még a rágcsálók okozta károkat is felmérik.
Fotó: Tésik Attila
– Ha még három percig zuhog, akkor leállunk – kiabálta Banga Endre, a vásárhelyi Róna Kft. agronómus felelőse a város határában aratóknak. – Vizes gabonát nem lehet betakarítani, mert nem lehet kicsépelni jól a szemeket – magyarázta a fiatalember.

A leállásból végül nem lett semmi, a kombájnok hatalmas zöld szörnyekként falták tovább a gabonát. A nyolcvanhektáros területen öt aratógéppel dolgoztak, s már délutánra szerették volna lecsupaszítani a táblát. Így aztán nem lehetett lazsálni. A sofőrök csupán addig szusszanhattak egy kicsit, míg a kombájn megtelt magtartályát kiürítették a dűlőút szélén várakozó pótkocsikra.

Igaz, mint utóbb kiderült, a John Deere járművekkel már-már gyerekjáték a munka. Nem véletlenül szereti Kis Szilveszter sem vezetni a járművét, hiszen szinte önállóan dolgozik. Leginkább csak a műszereket kell szemmel tartani, na meg egy joystickszerűséget mozgatni fel és le. Ezzel indul el ugyanis a kombájn. Ezután nincs más hátra, mint figyelni, hogy a sor szélén haladjon a jármű. Pofonegyszerű, gondolhatja egy kívülálló, viszont aki kipróbálja, meglepetten tapasztalja, hogy bizony azért koncentrálni kell, legalábbis ha nem cikkcakkban szeretne aratni. A behemót gép ugyanis – személyesen megbizonyosodtunk róla –, gyakorlatlan sofőr kezében igencsak fürgén képes irányt változtatni. Hiába cammog óránként hat kilométeres sebességgel, könnyen a már learatott földet túrhatja az avatatlan vezető.

A kombájnok hat kilométeres sebességgel araszolnak a táblában. Közönség is akad. Fotó: Tésik Attila
Persze a profik, mint Kis Szilveszter nem vétenek ilyen hibákat. A fiatalember esetében ez nem is véletlen, hiszen már 14 évesen édesapja mellett aratott. Igaz, akkor még nem ilyen modern géppel.

– A legfontosabb, hogy ne szórjuk el a szemeket – foglalta össze az aratási tudnivalókat a 25 éves férfi, majd a tábla közepén egy földkupacra mutatva közölte: ez az egérinvázió eredménye. – Nagyon sok gondot okoznak a rágcsálók. Összehordják a gabonaszemeket, majd ha kiszáradtak, akkor elvermelik az élelmet.

A már levágott területen egyébként gólyák portyáztak egerekre lesve. De jó néhány rétihéja is kereste a betevőjét. Szilveszter többek között azért szereti ezt a munkát, mert a természetben lehet. Emellett persze nagyon nyugis is, mondta. Közben a tábla széléhez kormányozta járművét, hogy leadja a termést. Egy menet oda-vissza negyed óra, ennyi idő alatt szinte teljesen megtelt a kombájn 50 mázsás tartálya.


Belvízkár és pockok

A Róna Kft.-nél egyébként úgy tűnik, hogy az idén nem panaszkodhatnak majd a búza minőségére. A cég egy mini labort vásárolt, amellyel az aratás előtt megvizsgálják a szemeket, s az így osztályozott gabonát már a minőségének megfelelően raktározhatják, tudtuk meg Földessy Sándortól, a kft. fő ágazatvezetőjétől. A mennyiséggel azonban már nem állnak ilyen jól. Nem elég a belvízkár, még a rágcsálóinvázióval is meg kell küzdeniük. Az egerek, pockok ugyanis a termés 8-10 százalékát teszik tönkre. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt házszámok nyomában

Laurencz Dénest akár utcanévadónak is lehet tekinteni. A ma 75 esztendős vásárhelyi férfi is… Tovább olvasom