Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Civilek segítik a bűnmegelőzést

Hódmezővásárhely - Közel egy éve dolgozik társadalmi munkában 25 utcakapitány Vásárhelyen a tarjáni városrészben. A civilekből álló, bűnmegelőzést célzó szervezet ősszel már minden városrészben működni fog.
– Hét éve lakunk az Imre utcában, azóta megismertem az utcabeliek java részét, sokat beszélgetünk egymással. Azért is vállaltam el ezt munkát, mert sokan elmondják nekem, ha valami szokatlan dolgot láttak – indokolta döntését a tarjáni városrészben lakó Lendvai Sándor Zsolt hentes, az Imre utca utcakapitánya.

– Már az is feltűnik az embereknek, ha egy idegen autó többször is lassan végiggurul az utcában. Amikor közel egy évvel ezelőtt elkezdődött ez a munka, az idősebbek még emlékeztek arra, hogy az ötvenes években az utcakapitányok besúgók voltak. Aztán megértették, mi most nem azt figyeljük, hogy odahaza ki mit csinál, hanem azt, ki akar hozzájuk hívatlanul, rossz szándékkal bemenni – tette hozzá. Lendvai azért is vállalta ezt a munkát, mert jártak már betörők a házához közeli vendéglőben és felesége nagymamájának Imre utcai házában.

Lendvai Sándor Zsolt szomszédjával, Eszter nénivel. Megosztják tapasztalataikat. Fotó: Schmidt Andrea
Lendvai Sándor Zsolt szomszédjával, Eszter nénivel. Megosztják tapasztalataikat.
Fotó: Schmidt Andrea

Apró Csaba, az Egressy utca kapitánya még biztonsági őrként tapasztalta meg, az emberek mennyire féltik a dolgaikat. Ráadásul hozzá is betörtek már.

– Szeretnék biztonságos környéken élni, ezért tenni is akartam – mondta a jelenleg favágóként dolgozó férfi. Hozzátette: az Egressy utcában zömében nyugdíjasok laknak, akik kiszolgáltatottabbak a fiataloknál.

Kéttucat eset

Eddig több mint kéttucat konkrét esetben segítették a vásárhelyi rendőrök munkáját az utcakapitányok – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Utcakapitányi bejelentés alapján fogták el a rendőrök a közelmúltban azt a férfit, aki csatornafedőket akart lopni, és ugyancsak utcakapitány értesítette a rendőrséget: egy sofőr a közlekedők testi épségét veszélyeztetve hajt az utcán. A volán mögött ülő fiatalemberről kiderült, ittasan és jogosítvány nélkül vezetett.

Olvasóink írták

 • 9. Filctoll 2010. október 25. 16:03
  „Többször nekifutván a cikknek, igy már értem a kezdeményezés lényegét. A korábbi hozzászólásomban elnézést kérek ha megbántottam volna Sanyit vagy valaki mást!
  A véleményem még mindig az, hogy törvényekkel kellene megoldani a bűncselekményeket nem figyelőszolgálattal. A 70-es években nem volt ekkora bűnözés hiszen szigorúbbak voltak a törvények. És a rendőröknek -már elnézést de- nagyobb tekintélyük volt. Szinte vigyázzba vágták magukat az emberek.
  Nem csak a "szegénységet" kell okolni a bűncselekmények miatt hanem részben a törvényeket is. Szigorúbb büntetéssel nagyobb lenne a visszatartó erő. Lázár Úrnak nagyon remek a 3 csapás törvénye de az eredmények csak később várhatóak.
  Az viszont tény hogy az utcában lakó idősekre oda kell figyelni a szomszédoknak is. Sajnos az idősek, pláne akik egyedül élnek a legkiszolgáltatottabbak. Gondoskodásra, törődésre pedig szükség van!”
 • 8. Bomi 2010. október 25. 06:10
  „´több mint kéttucat konkrét eset´...
  Az mennyi is?:-))))”
 • 7. OPP 2010. október 23. 21:35
  „Zéro! Nélküled olyan lapos lenne ez a kommentblokk!”
 • 6. OPP 2010. október 23. 21:32
  „Köszi a bókot. Vágok is hozzá egy kis szallonnát. De majd csak, hogy ha ott leszek.”
 • 5. skid 2010. október 23. 09:59
  „Dongó! Szívemből beszéltél. Igaz minden szavad.”
 • 4. Dongó 2010. október 23. 07:09
  „Van ebben a városban terror a besúgókkal is, de ez a kezdeményezés nem rossz. Ha már egy betörést, csatorna fedél lopást, besurranást meg lehet előzni, akkor már megérte. Lendvai Sanyi egy rendes ember, jó egészséget Neki. A munkájuk támogatásában az is nagy dolog volna, ha nem kettős mércével mérnének bizonyos népcsoportból származó elkövetőkkel kapcsolatban.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 3. Filctoll 2010. október 22. 21:20
  „És mi fog történni ha valaki "gyanúsan lassan" elhalad a Zimre uccában?
  Sanyi súvágó bárddal az uccára pattan? - Ez a cikkből számomra nem derült ki! A példaként leírt "sikereket" bárki bejelenthette volna.
  No, a viccet félretéve, szerintem semmi szükség a grundkapitányokra. Több rendőrt az utcákra akik a 70-es években használt "jogkört" alkalmazzák és nem kesztyűs kézzel bánnak a bűnözőkkel szemben!”
 • 2. deszkás 2010. október 22. 16:05
  „DODÓ! :)))”
 • 1. dodó 2010. október 22. 10:37
  „"...ki akar hozzájuk hívatlanul, rossz szándékkal bemenni ...?"

  Tényleg, ki?
  Hmvhely mintaváros a keménykezű, majdnem belügyminiszter lett Lázár vezetésével. Minden egyes hátrányos gyermeket beintegráltak a (volt) kirekesztőik közé, az eredményeik nagyszerűek, sőt a fehérekre is jó hatással vannak. Minden eltérő kulturájú volt városszéli lakost ingyen lakással jutalmaztak természetesen egyenletesen szétterítve az integráció érdekében. Segély, közmunka van dögivel, az érdemtelenek szégyentáblán, az érdemesek dicsőségtáblán szerepelhetnek.
  Akkor ki ellen kell járőrözni? Nem felesleges pénzkidobás ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balástyán él Aranyossy Ágoston fia

Sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak a vásárhelyi Aranyossy Ágoston iskolában, amelynek névadójáról kevesen, keveset tudnak a városban. Tovább olvasom