Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Csak a jó emberek lesznek rákosak?

Hódmezővásárhely - Maximalizmus, megfelelni akarás, a hobbi hiánya a rák okozói lehetnek. Kopornyik Zita és Varga Mátyás pszichológusok szerint a rákos megbetegedések rendszerint lelki okokra vezethetőek vissza. Jó hír, hogy némi tudatossággal elkerülhető és visszafordítható a rák – hangzott el a vásárhelyi előadáson.
Miért van egyre több 16-17 éves rákos fiatal? Mert egyre több félelem, görcs szorongatja ma már a fiatalokat is. A húsz éve daganatos betegekkel foglalkozó szegedi dr. Kopornyik Zita szerint a testszimbolika a lelki bajok testi tüneteit mutatja meg: a mellrákot a kötődés- elengedés problémája okozza. Például az anya képtelen elengedni gyermekét, hogy az önálló életet élhessen. A vastagbélrák a régi sérelmek el nem engedését, felsorakoztatását szimbolizálja. A máj-és epe megbetegedések a keserűség felhalmozását, a negatív érzelmek évek óta tartó helytelen kezelését jelenti. A múlton való rágódás a szájüregi, nyelv környéki betegségeket hozza elő, a ki nem beszélt problémák - például szüleinkkel szemben - tüdőbajhoz vezetnek. A vesedaganat párkapcsolati problémát mutat, a gerincbetegség a túlvállalást jelenti.

Kopornyik Zita és Varga Mátyás pszichológusok szerint a rákos megbetegedések rendszerint lelki okokra vezethetőek vissza.
Kopornyik Zita és Varga Mátyás pszichológusok szerint a rákos megbetegedések rendszerint lelki okokra vezethetőek vissza.

A baj ott kezdődik - hangzott el a két pszichológus vásárhelyi előadásán -, hogy a nő a háztartásban, gyereknevelésben, a férfi a munkában akar maximalista lenni. A túlhajszoltságban aztán sem egymásra, sem önmagukra nem jut idő. Az erőteljes megfelelni akarás, a saját vágyaink nem figyelembe vétele egy idő után meghozza a daganatos betegségeket is.

Ép lélekben ép test

Tévhit, hogy a bioétrend és a rendszeres sport kizárja a rák lehetőségét. A kutya a lélekben van elásva: ha időnként nem lazítunk, a rendszeres félelem a jövőtől, a stressz, a megoldás hiánya a végzetesnek hitt betegséghez vezet.

A Simonton-módszer

A Simonton házaspár által kifejlesztett tréning megismerése és alkalmazása az egészség megőrzésében, a megelőzésben és a teljes gyógyulásban segíthet. Lényege, hogy a beteg a saját gyógyulását vizualizálja tetszés szerint. A többi már csak hit kérdése. 

 
Varga Mátyás elmondta, munkája során olyan rákos emberekkel találkozik, akikről kiderül, hogy önzetlenek, nem tudnak nemet mondani, segítőkészek, nem konfrontálódnak embertársaikkal szemben. Vagyis akikre általában azt mondjuk, hogy jó emberek. A „könyökölő- típusok" rendszerint elkerülik a rendelőt. Ha a munka- család- saját magunk hármas felborul, vagy soha nem is valósul meg, lelki egyensúlyunk sem lesz.

Gyerekünk, párunk sikere nem a miénk, hanem az övék. Örülhetünk neki, de nem ez lesz az igazi örömünk, hanem a saját magunk öröme. Amit mi értünk el, valósítottunk meg a saját énünknek megfelelően. A betegségek elleni megoldás mi magunk vagyunk. Igazi belső örömünk megleléséhez emlékezzünk vissza gyermekkorunkra: mit szerettünk csinálni kisgyermekként, ösztönösen? A hobbinkat kell megtalálnunk, abban teljesedhetünk ki.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Dakini 2013. február 12. 18:00
  „2 napos SIMONTON tréning Hódmezővásárhelyen 2013. március 16-án és 23-án (szombaton), 9.00-16.00-ig.
  A tréninget vezeti: Kopornyik Zita és Varga Mátyás pszichológusok, daganatterápiás szakemberek. www.raknelkul.blog.hu
  Bejelentkezés, info: 30/313-5156”
 • 25. tucat 2012. december 13. 17:17
  „Mivel az imént az egyházra, és nem éppen hízelgően utaltam, úgy döntöttem, hogy mielőtt az indulatok elszabadulnak, célszerű még valamit világossá tennem.
  Az emberiség oly sok fájdalmáért és szenvedéséért felelős, meglehetősen agresszív múltú (és részben jelenű) hatalmi szervezet, az egyház és a félelmeket csillapító, feloldó hit nem ugyanaz. A végérvényes és visszavonhatatlan elmúlás félelmeit oldó hit, amely egy mindenható teremtő irgalmában és szeretetében bízik, megnyugvást hozhat a hívőnek, és az ilyen, félelmektől és szorongástól többé-kevésbé mentes, lényegében biztonságtudattal jellemezhető, a szeretetkörnyezetben lévőéhez hasonló állapot is kedvezően befolyásolhatja a gyógyulást, és a betegségek kialakulásban is nyilvánvalóan lehet, fiziológiai hatásokon át érvényesülő, preventív jelentősége. Az a tény, hogy ezt a hitet és biztonságot egy (hatalmi) szervezet nyújtja, vagy belülről, külső médium közvetítése nélkül éli meg a hívő, azt hiszem, teljesen lényegtelen, legfeljebb abban lehet jelentősége a médiumnak, hogy emberi társaságban, tehát nem magába zárva élheti meg a szenvedő a vigasz erejét, és adott esetben ez sem elhanyagolható. Tekintve, hogy az ember, kivált, ha elesett állapotban van, erősen társas lényként viselkedve, a falka biztonságára vágyik, ennek is lehet jelentősége. Azonban, például egy haldokló, ilyenkor sem az "egyház", hanem a vágyott, vigaszt nyújtó isteni irgalmat és szeretet közvetítő médium segítségét élvezheti, aki mögött, igaz, ott van a közvetítői jogosultság (önjelölt) hatalma is. Ha erre van szüksége, és ez segít a szenvedéseit csillapítani, akkor hát, kapja meg. Csak kényszer soha ne legyen belőle: ha nem (ezt) kérem, ne erőltesse rám senki! Mert ezzel védekezésre, stresszes állapotra kényszerítik szegény, agyongyötört testemet, az pedig, mint beláthatjuk, nem éppen az állapotom javulása irányában hat.
  Na, így már kicsivel kerekebb, amolyan ovális, de legalább nem annyira szögletes, és talán kevésbé provokatív. :)”
 • 24. tucat 2012. december 13. 16:46
  „23. DVB
  A test és az, amit léleknek nevezünk jobb híján, magasan integrált, funkcionális egységben alkotja magát az embert (is), és mint ilyen, a tudomány eszközeivel remekül megismerhető, minden összefüggésével egyetemben. Az eredményeink szépen gyarapodnak is, tehát kár lenne a lélek megfoghatatlan misztériuma felé elbillenteni a mérleget. Ezt hagyjuk meg az ezoterikusoknak, és azoknak, aki másféle vigaszt nem tudnak nyújtani a különböző problémák félelmeitől és fájdalmaitól szenvedőknek.
  Nagyon leegyszerűsítve: a rák, miként a legtöbb, testi tüneteket is öltő betegség, kézrátétellel, gyengéd érintéssel, pillantással... nem gyógyítható, de a szeretetteli környezet remekül támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, egyebek mellett és főként a korábban már említett konvergenciák következményeképpen.
  Persze, ettől még szabad hinnie bárkinek bármiben (olykor önmagában ennek a placebo-hatása is előnyös lehet), csak ne csapjon be senki senkit azzal, hogy efféléket "tudományos, mindenható tényként" állít mások elé. Az egyház módszere volt ez évszázadokon át, és ez a trend sajnálatosan erősödik nálunk ma is, sokasodó, szomorú következményekkel.
  Abban viszont egyetértek, hogy mint bármin, ami nem kizárható, érdemes elgondolkodni. Tesszük is, de a konzekvenciáink kizárólag a tudomány szigorú eszközeivel összegyűjtött és elemzett adatokon alapulhatnak. :)”
 • 23. DVB 2012. december 13. 12:50
  „Majd idővel kiderül, hogy nem csak a test okolható mindenért hanem azok a dolgok is amiről írnak. Nem kell hinni benne de azért érdemes elgondolkodni az egészen.”
 • 22. Dakini 2012. december 13. 08:26
  „Kedves smalltown,
  kívánom, hogy sose kerüljön olyan helyzetbe, amikor az orvos azt mondja: 3 hónapja van hátra.
  Nehogy "idiótákhoz" kelljen fordulnia, mert a végén az a veszély fenyegeti, hogy meggyógyul. :)”
 • 21. smalltown 2012. december 13. 01:15
  „ez ket idiota!”
 • 20. babeli 2012. december 12. 23:42
  „A lexikonban le van írva a rák minden minden jelentős típusa: pl. a mellrák is, ami érdekes a 3. hozzászóló felvetése az apácák esetében, hogy mivel magyarázható. A lényeg: lelkileg "lefojtják" magukat azzal, hogy nem élhetik meg a nőiességüket, elfojtják az ösztöneiket, ami így üt vissza.”
 • 19. vári 2012. december 12. 23:36
  „mazsolaszolo
  "Ma az orvostudománynak hála (hála?) a kamaszkorig, a kora felnőttkorig is elhúzható a baj."
  Hogyan?
  Korábbi életükben szinte végig egészséges, életerős emberek - főleg nők - tömegével maradnak alul a rákkal szemben egy bizonyos korban - 4x-5x évesen. Erősen kétlem, hogy itt valamilyen genetikai baj robbanásának lehetünk tanúi, amely felnőttkorra tolódott volna az orvostudománynak köszönhetően.
  Igaz, te nem írtad, hogy "minden", csupán hogy "sokan", de így is túlzónak érzem.”
 • 18. babeli 2012. december 12. 23:24
  „Ami a cikkben szerepel, tökéletesen igaz.
  Magam olyan betegségben voltam több mint 3 évig, ami nagyon ritka (MG). Azt mondták a klinikán, hogy csak kezelhető, de nem gyógyítható a betegségem.
  Már semmilyen gyógyszert nem szedek, minden rendben.
  A gyógyszerek állítottak talpra, de magam gyógyítottam meg magamat a könyv segítségével, amit mindenkinek ajánlok: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona című könyvet (könyvtárakba is meg van). Azoknak is ajánlom, akik még nem betegek! Nézzenek meg a lexikonban konkrét betegségeket, aminek le van írva a lelki háttere, és az utolsó 2-3 mondatban a kivezető út a lelki bajokból. Amikor elolvassa az ember, rájön: igen én ezt éltem át lelkileg, a betegségemet megelőzőleg!
  Igen, tudni kell ellent mondani az embernek, saját érdekében! Ha felborul az ember lelki egyensúlya, csak idő kérdése, hogy mikor borul a testi is.
  Rádióban hallottam: Svájcban 3 x annyi pszichológus van, mint Magyarországon. Persze Svájc egy gazdag ország. Nálunk pl: kivesznek - 1 napos sebészeten !!- 80 centi visszeret az ember lábából, írnak fel neki 10 injekciót (véralvadásgátlót), és kirúgják a kórházból. Csináljon a beteg magával, meg az injekcióval amit akar. Kapocs -és varratszedésre kell csak visszamenni, természetesen saját költségén.
  Tehát nem, hogy pszichológus nem segít, hanem az injekciózást is magának kell megoldani, ha nem személyesen, akkor plusz költségen.
  Meddig fejlődünk még visszafelé????....”
 • 17. mazsolaszolo 2012. december 12. 19:21
  „Nem a valóban jó emberek lesznek a rákosok, hanem a társadalmilag (főként a katolikus vallás által nagyon támogatott vonásokkal bíró) jónak titulált, soha nem vitatkozó, önmagát mindig háttérbe helyező, alárendelődő, gyönge, vezethető, mindig minden indulatát, agresszióját elfojtó, befelé (maga felé) forgató emberek. Akik nagyon rossz pszichés megküzdési stratégiával bírnak, és emellett hajlamosak (vagy nem képesek másként) a test nyelvén kifejezni, hogy baj van belül. De ők sem mindig, csak nagy %-ban.

  A fiatalok közül sokan családi bűnbakok (agresszív, önző anyák-apák nemkívánt, gyűlölt gyerekei), ill, sokan közülük emellett genetikailag terheltek. Egyszerűen arról van szó, hogy a génhiba (nem szívesen mondom ki, de itt muszáj: a gén-selejtesség) régen az első gyerekbetegségnél kiderült volna és csecsemőkorban vagy egy-kétévesen elviszi a gyereket. Ma az orvostudománynak hála (hála?) a kamaszkorig, a kora felnőttkorig is elhúzható a baj.”
 • 16. Dakini 2012. december 12. 18:58
  „Ajánlom az előadó pszichológusok blogját: http://raknelkul.blog.hu/
  Valamint a következő hétfői Vásárhelyi TV Egészségmagazinját, amiben Kopornyik Zitával lesz egy hosszabb interjú.”
 • 15. Dakini 2012. december 12. 18:47
  „Az előadáson részt vettem, a meghívott előadókat személyesen ismerem, (Varga Mátyás egyébként Kopornyik Zita fia, aki szintén pszichológus), K. Zita páciense voltam évekkel ezelőtt, van rálátásom a témára.
  Az előadás logikus és lényegi része messze nem jön át az írásból. Érthető a visszás vélemény, hasonlóan reagálnék, ha így sarkítva és megcincálva kapnék félreérthető fél információkat. A cikk íróját nem minősíteném, a szemüvegét/lencséjét látom töröttnek, amin keresztül a témát megmutatja. Az előadók nem látták az írást, mert ebben a megfogalmazásban, nem járultak volna hozzá a megjelenéshez. Bízom benne, hogy van lehetőség a helyesbítésre, és egy korrektül megfogalmazott, szakmailag helytálló cikk közlésére. Az előadás hallgatóságában egyébként volt orvos-természetgyógyász, alternatív gyógyítók, betegek és gyógyultak, reménykedők és egészséget megőrizni kívánók. Kár, hogy a cikkből többek között kimaradt: a Simonton tréning alkalmazásával a gyógyulási arány 90%-os. Különben már én sem lennék itt a 2006-ban diagnosztizált tüdőrákom után.
  A módszer 2 napos tréning során elsajátítható, hamarosan Vásárhelyre szervezzük, ugyanoda, ahol az előadás is volt.”
 • 14. nátha 2012. december 12. 18:27
  „10. uborka
  Én elolvastam ajánlom másoknak is.
  http://www.bayercropscience.hu/WEBSET_DOWNLOADS/82/KOthrine_10ULV.pdf”
 • 13. fotelagy 2012. december 12. 18:26
  „Mekkora kamu ez az egész! Áltudományos marhaság. És mi a helyzet mondjuk a sokféle leukémiával, nyirokdaganattal, azok milyen testképet vagy mit fejeznek ki?
  Az egésznek különben úgy látom, az az üzenete, hogy minél tahóbb valaki, annál boldogabb és annál kevésbé lesz beteg.”
 • 12. Kapitalistapista 2012. december 12. 18:12
  „Hát ezt már nehéz lesz "beadni" tudomány vallású emberkéknek. Vagy szkeptikusoknak? Vagy azoknak akik véletlennek hívják az istent... Kinek hogy tetszik. Csak ismerjétek föl, hogy amit "tudtok", azt is csak hiszitek!”
 • 11. aaronkaa 2012. december 12. 16:40
  „Lehet hogy van némi összefüggés a stressz és a rák között, de ez a cikk nevetséges.
  Eléggé nehéz stresszel magyarázni pl egy 1-2 éves gyerek rákos megbetegedését.
  Ráadásul sokan szeretik eltúlozni a stresszt a mai világban. Lehet, hogy stresszt jelentenek a munkahelyi elvárások, pénzügyi nehézségek, de ilyenkor mindig eszembe jutnak a nagyszüleink... akikre ugyanúgy igazak voltak a fentiek, de ráadásként nagy részük ott gubbasztott a lövészárkokban a második világháborúban, akiknek lerombolták a házát, megölték családtagjait, egy élet munkáját tették sokszor tönkre. Akkor melyik is volt a nagyobb stresszhelyzet?
  Nem azért több a rákos megbetegedés, mert nagyobb a stressz, hanem mert ezt még nem tudják gyógyítani, így ha valaki nem balesetben halmeg, akkor marad a rák vagy a szív és érrendszeri betegségek (AIDS, malária, stb elhanyagolható Mo-n)”
 • 10. uborka 2012. december 12. 16:32
  „Akkor kicsit fel ráznám az olvasókat.A mi nap a bíróság szak rendelésre, igazságira küldött engem, Vizsgálás annak, rendje módja szerint történt,mert cégemtől a könyvelők még beteg voltam tizen... mill. húztak le. Ezek után nekem kellett mennem vizsgálatra,hogy normális vagyok e? A következő, 5 évig szórtam Szeged és környékét repülőgépről K-Othrin 10 ulv anyaggal, Kérem nézzék meg,hogy mi az ???A google-n. Nagyon meg lepődtem!!!!!!! Hiszen én embereket írtottam ki idáig. Hányan haltak meg ettől a szertől?? Miért ezt kellett szórni szúnyog írtásnál?? Hány ember beteg még tőle, ami ezután fog meg jelenni nála tünet. A földi füstölésre gázolaj az előírás, ezt is így csinálta más cég, akkor miért a diesel autóknak meg felelni a kipufogó gázok előírásainak, ha nyáron telerondítjuk olajjal a levegőt ?????”
 • 9. tucat 2012. december 12. 11:40
  „8. vári
  Ne is tegye! :)
  De tudja, a kivételek, ha nem is mindig erősítik, Fél-Ázsiában semmiképpen sem gyengítik a szabályt. Nem is szólva a mifélénk plasztikusan hullámzó kivételtömegről: mifelénk mindenki kivétel. ;) Ha így nem is, de úgy igaznak tartom: mindenki kivételes. :)

  Szóval maradjon a jók táborában! Akármeddig él is, csak így érdemes - de hisz úgy látom, Ön már tudja ezt! ;)
  Terjessze a tudását szelíd mosollyal! Ennyit megtehet, a fogadtatás és a a többi fejlemény már a gondviselés reszortja lesz. :)”
 • 8. vári 2012. december 12. 11:13
  „tucat
  "Különös, hogy éppen ezt tesszük, oszt´ valahogy mégis egyre ifjabbak távozásáról szólnak a gyászjelentések."
  Kik azok a "mi"? Én nem teszem ezt.

  Utálom, amikor félművelt ezotériahívek két mondatnyi információ alapján megmagyarázzák, hogy azért lettél mellrákos/hererákos, mert gondjaid vannak a női/férfiszerep megélésével.
  De ez nem jelenti azt, hogy bizonyos betegségeknek ne volna lelki alapja IS. Szerintem a ráknak sok esetben van, én is tettem hasonló megfigyelést a rák áldozataival kapcsolatban: "önzetlenek, nem tudnak nemet mondani, segítőkészek, nem konfrontálódnak embertársaikkal szemben".
  Ez egy hajlamosító tényező, éppen mint a többi, tehát attól, hogy van olyan rákbeteg, aki önző és arrogáns, az összefüggés még létezik/létezhet.”
 • 7. tucat 2012. december 12. 11:05
  „5. Ferrer
  Így azért túlzás lenne beszélni erről és róluk. Sok igazság van abban, amit mondanak, csak az összefüggések interpretációjának kellene árnyaltabbnak lennie, és a következtetéseik mellé javaslatokat sem ártott volna megfogalmazni, mert így az olvasó rémült önvizsgálódásba kezdhet: én vajon rövid életű, szörnyű szenvedésre ítélt jó, vagy hosszú, boldog életű gonosz vagyok inkább? S ha bármelyik, mit tegyek?
  Bármelyik is, én azt mondom például, hogy mozogjon kedvére (ne kötelességből, vagy félelmében) sokat, mosolyogjon szívből emberre, állatra, égre, földre, bárkire és bármire, amennyit csak tud, ne forduljon el gyanakvással a rá mosolygótól, merjen bátran megérinteni, megcirógatni másokat, ne szégyellje, hogy melegség és szeretet lakik a szívében, még akkor se, ha sokan ostoba, bárgyú, naiv léleknek tartják ezért, és az "aki hülye, haljon meg" címkét ragasztják a homlokára. Ne feledjék: aki nem hülye, vagy másképp hülye az se él örökké, és neki tán megváltás is lehet az elmúlás. A mosolygónak azonban némi fájdalmat jelent, mert ő tudta mindig is: élni másokért érdemes, és így élni szép, izgalmas és lélekemelően jó dolog!
  Látja, én így vagyok hülye. ;) Tudom, ne is mondja: úgy, ahogy vagyok! ? :D

  Mosolygós, derűs napot! Véresen komolyan mondom ám, semmi replika! Föld anyjának föld anyja! :D”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lila frizura volt a nyerő

A győzelemre hajtott, és nyert is Szöllősi-Vágó Évi Németországban, a végzős fodrász szakmunkástanulók versenyén. Tovább olvasom