Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Csak a kerékpárúton át juthatnak be portáikra

Hódmezővásárhely - Csak a hamarosan elkészülő kerékpárúton keresztül juthatnak be portájukra autóval a vásárhelyi Damjanich utca elején lakók. Az érintettek szerint az udvarra való ki- és beállás nem lesz egyszerű, ebből akár konfliktus is lehet a kerekezőkkel.
Az önkormányzat megoldást keres a problémára: az úttest elég széles ahhoz, hogy a kerékpárúttal párhuzamosan leállósávot alakítsanak ki az ott lakók járműveinek.

Már a végéhez közeledik a Vásárhelyt Mindszenttel összekötő kerékpárút hiányzó szakaszainak építése. A nyomvonal és az útalap már elkészült, jelenleg több helyszínen is elindult az aszfaltozás.

A beruházás érinti a vásárhelyi Damjanich utcát is. A város egyik leghosszabb utcáján végigfut majd az új kerékpárút. A legnagyobb részén semmi gond nincs, mert akkora hely van, hogy bőven elfér az új aszfaltkígyó. A Lázár és a Holló utca közötti szakaszon viszont keskenyebb a Damjanich, így az úttest menetirány szerinti jobb oldala és a járda között halad majd el a kerékpárút.

– Közvetlenül előttünk megy majd az új kerékpárút. Kocsival csak úgy tudunk a portára behajtani, ha megállunk keresztbe a kerékpárúton. Ráadásul üzletünk is van, így egyelőre fogalmam sincs, hogy a vásárlóink hol tudnak majd kocsival megállni. A kisteherautónkkal sem állhatjuk el az utat a kerékpárosok elől, még a rakodás ideje alatt sem – mondta Fejes Zoltánné, aki családi vállalkozásként egy tésztaüzemet tart fenn a Damjanich utca 34. szám alatt.

Ütközés lehet a 4, illetve a 2 keréken közlekedők között. Fotó: Tésik Attila
Ütközés lehet a 4, illetve a 2 keréken közlekedők között.
Fotó: Tésik Attila

A Damjanich utca 42. szám alatt lakó középkorú nő – aki neve elhallgatását kérte – kiemelte: a kerékpárúttal kapcsolatban semmi kifogása nincs, mert fontos a kerekezők biztonsága. Ő csak attól tart, hogy az utat az egykori csapadékvíz-elvezető árok helyére építik. A csatornát betemették, s helyette csövön folyik el majd a víz. Arra lenne kíváncsi, vajon a nagyobb esőzésekkor is bírja-e majd az új rendszer, vagy a víz elönti az udvarukat.

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint a beruházás tervében is szerepel a lakók problémájára a megoldás. Az út menetirány szerinti jobb oldalán, s azzal párhuzamosan kialakítanak egy leállósávot. Ugyanis az úttest itt az érintett szakaszon van olyan széles, hogy a felezővonalat egy kicsit balra tolva, a jobb oldalon lesz hely a sávnak.

Csak a jobb oldal jöhetett szóba

A Damjanich utcában elsősorban azért került a menetirány szerinti jobb oldalra, a volt árok helyére, az úttest és a járda közé a kerékpárút, mert a másik oldalon húsz kilowattos távvezeték fut. Az elektromos rendszer áthelyezése pedig több tízmillió forintos pluszköltséget jelentett volna. Ráadásul így a legbiztonságosabb, valamint az Unió is csak így adott rá támogatást.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. norman bates 2008. november 10. 15:50
  „Kisvárosi! írtad: " az összes itt fórumozót beültetném a testületbe".. nem tudom ki vagy az önkorinál, de biztos sokan örülnének, ha lehetőséget adnál ily módon a pénz normális elosztására, viszont így sajna kiderülne, hogy hány ember dolgozik nálatok tök fölöslegesen (haverságból).

  Beth_! a férjed lassan lecserélhetné azt a szarrá kopott bicikli külsőt, ha már nagyon unja foltozni a belsőt

  Írástudatlan TDI ! ne marjátok egymást! kezd olyan lenni a fórum mint egy Jack lemmonn és Walter Matthau film.”
 • 20. Beth_ 2008. november 09. 21:33
  „A férjemnek kéthavonta van durrdefektje a fenomenális kerékpárutakon. Szerintem azért nem az út mellett csinálták meg, mert benne lett volna a buszmegálló.”
 • 19. Kisvárosi 2008. november 07. 20:38
  „Van nem egy olyan város a megyében, ahol nincs, vagy csak most épül a kerékpárút. Kifejezetten örülünk neki, és eszünkbe sem jut azt méricskélni, és ennyire lesajnálni. Az összes itt fórumozót beültetném a testületükbe, hogy azt a bevételt osszák, szorozzák, amit a kormány az Önkormányzatoknak ad. Mi pedig ezeken a fórumokon csak kritizálnánk. A megépült kerékpárutakat pedig sövénnyel, vagy anélkül, kiállóval, vagy anélkül, centizés nélkül vígan használnánk.”
 • 18. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 07. 09:50
  „FŰZFA VESSZŐ! Mi vagy te papagály? Vagy csak kóstólgatni akarsz? Mert amit most ideírkáltál hallod nem egészen tartozik a témához.Talán te is a zsóldos utcában laksz? Vagy mi a fene bajod van????”
 • 17. efje 2008. november 06. 22:22
  „A k?p magáért beszél. Az ott lakók fogjanak össze, irjanak egy levelet és küldjék el a műszaki irodának.”
 • 16. biciklis 2008. november 06. 19:01
  „Hát már megint olyan kerékpárútat építenek ahhól nem lehet majd biztonságosan közlekedni.Teljesen egyetértek azokkal a lakokkal akiknek a kapubejáróját veszik el!Ez valoban butaság!Ebből csak a problémák lesznek.Megint valami hozzá nem értő tervezte ezt a kerékpárutat.Ő biztos nem jár Vásárhely bicikli utjain.Valami katasztrófális állapotban vannak.Évente kétszer-háromszor kell kereket cserélnem a biciklin,mert olyan kátyúsak a kerékpárutak,hogy már-már balesetveszélyes.Nem beszélve ahhól a kerékpárosokat a gyalogosokkal összeengedik.Ez a másik tragédia!Na és persze még az is ahhól van külön járda és külön kerékpárút de a gyalogosok a kerékpárútat használják .Ha a rendőr bünteti a szabálytalankodókat ,akkór büntesse a gyalogost is ha roszhelyen megy!”
 • 15. Fűzfa Vessző 2008. november 06. 18:59
  „Valóban az ész van egyedül igazságosan elosztva .
  zsóldos utcában... Zsoldos utcában...
  kerékpár út... kerékpárút...
  visszakellene ... vissza kellene...
  Egy mondatban ez nagyon sok.
  F.V.”
 • 14. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 06. 12:57
  „Hát igen a zsóldos utcában is lehetne kerékpár út sőt még visszakellene állítani a kétirányú fórgalmat is! Hiszen a zsoldos utca kiválóan alkalmas a kétirányú fórgalomra. Csak hát az zavarná városunk császárának a nyugalmát főleg Boldizsárkáét! Hát ész az nincs csak magasfokú diktatúra!”
 • 13. Coesit 2008. november 06. 11:43
  „Azért az tényleg durva, hogy az ottlakóknak nem lehet kiállni a saját kapubejárójukra. Csak gratulálni tudok ehhez a megoldáshoz. Nem is értem egyáltalán hogyan lehetett engedélyezni.”
 • 12. qqcska 2008. november 05. 18:29
  „ez a kép Deszken is készülhetett volna, ott is centire ugyanez a helyzet, az ember a saját háza előtt nem tud megállni az autóval, még annyira se, hogy beszaladjon valamiért, rögtön ott terem a közterületfelügyelő a polgármesterrel karöltve és fenyegetőznek”
 • 11. majdnemszakértő 2008. november 05. 18:14
  „Egyre több marhaságot csinálnak a városunkban ezek a pancserok!! Ezektől nem 8%-ot és 13.havi járandóságot vonnám meg,ha nem kifizettetném vele(lük) az ősszes beruházásra forditott költség-pályázaton nyert ősszeg 500%-át.Legalább figyelnének legközelebb.Tűrhetetlen amit ezek müvelnek ebben a városban.Ingatlan tulajdonos le van SZ...a,hol parkól a saját kapu bejárojában.Vagy közterület és nem fizet érte kussti van,Lázár uuuurrrr ingalana elé kéne a kerékpár út.Nem tudom mit szólna a kapujába nem tudna megállni!! Ja az még....!!??? Közmeghallgatás eredménye lehet ez a Damjanich u.-i kerékpár út.(!?) Az is lehet.hogy a szép játszó tér folytatása tiszta szivvel,sötétlélekkel alapitvány inditással!!??:: Meddig lehet még embereknek büntetlenül,szólgálni a város érdekeit?? A magas adókat meg kirónni.Ezt tudjátók PANCSEROK!!!”
 • 10. seals 2008. november 05. 16:35
  „Kerdezem,hogy az onkormanyzatnal nincs balesetvedelmis,aki tudna,hogy mik a balesetvedelmi eloirasok ?
  Ilyen esetben minden lakohaz bejarata ele korlatot kell tenni,sargara festve,ami elvalasztja a bicikliuttol a bejaratot,hogy a hazbol kilepok biztonsagat szavatoljak.
  Ez nem mese,utana lehet nezni.Elmulasztasa buntetendo.
  Aki a kerekparutat kitalalta,vagy megszavazta, ilyen formaban 100 %-ban felelos a balesetvedelmi eloirasok betartasaert.
  Vasarhelyen mi van? Kellene mar igazi,kepzett szakembereket alkalmazni ,kulonosen ilyen poziciokra.”
 • 9. White 2008. november 05. 16:02
  „Mi lesz a kerékpárút neve???
  Tudtommal már múlt hó végén át kellett volna adni.
  A Barattyosi kerékpárút sokkal jobb, azon se autó, se kerékpár.”
 • 8. skandal 2008. november 05. 15:59
  „Kicsit fura mondat lett, de gondolom érthető.”
 • 7. skandal 2008. november 05. 15:46
  „Ezen az útburkolaton télen is lehet majd karikázni vajon?
  Szerintem ezen a részen(Holló-Lázár) a hókotró is és a járdáról is ide fog kerülni a hó.

  orbit
  Helyes megállapítás, a fák nőnek!
  De a "szakértő" gárda biztos kitalált valamit ez ellen is! ;)”
 • 6. orbit 2008. november 05. 15:34
  „A cikkhez kapcsolódó fotóhoz egy észrevétel! A kép tanulsága szerint az út és a kerékpárút között kb. 2 m a távolság. A kerékpárút és a járda mellett található növényzet - jelen esetben több fa - távolsága 0 m!
  Nos, ezek a csóró fák - mint a növények általában - nőnek! Ebből adódóan a sok pénzből épült kerékpárutat úgy fel fogják először púposítani, később pedig törni, mint a sz@rt! Gratula...”
 • 5. JB007 2008. november 05. 14:34
  „Leállósáv kialakítása -> parkolóhelyek felfestése -> fizető rendszerbe bevonás.
  Egy felvázolt közeljövő...és csak tipp.”
 • 4. röhögő 2008. november 05. 13:24
  „Ez az ügy is jelzi, milyen bazi nagy szakértelemmel bírnak az LJ által vezetett polgármesteri hivatal dolgozói. Érdekes, hogy most leállósávot alakítanak ki, ahelyett, hogy ott lett volna a kerékpárút nyomvonala. Röhej az egész.”
 • 3. Ági43 2008. november 05. 08:59
  „Biztos, hogy pont itt volt szükség az új kerékpárútra?
  A Damjanich széles utca, az úttesten nagyon ritkán parkolnak autók.
  Este kipróbáltam, az új kerékpárút minősége meg sem közelíti az úttestét, van olyan kereszteződés, ahol az autósnak rajta kell megállni, hogy biztonságosan kilásson, mielőtt a Damjanichra kanyarodik.
  Annak örülök persze, hogy biztonságosabban közlekedhetünk, de én fontosabbnak tartottam volna először a régiek felújítását.
  Némelyik rész katasztófális, eső után nem látni a kátyúkat.
  És a Kossuth tér?”
 • 2. Íréstudatlan-Tdi. 2008. november 05. 08:13
  „No azt látom már hogy az autósoknak találtak ki valami mególdást.De a játszótérrel mi újság van? Ott halad el közvetlen a kerékpár út! Ugye nem építettek kerítést azzal a jelszóval hogy majd élősövényzettel választják el. De mikorra fog az a sövény megnőni? Addig hogy lessz? Lekell majd ugrálniuk a kerékpárosoknak? Mert a kisgyermek nem igen fog azzal törődni hogy ott kerékpárosok közlekednek.És ne adja isten ha egy ittasan kerékpározó megy arra az bizony úgy elüti a gyereket mint a huzat! Mert lehet ám kerékpárral is súlyos balesetet okozni! Jobb lenne azt a kerítést megépíteni amíg nem késő. Nem kellene megvárni mint nidég hogy valami komolyabb baleset tőrténjen. Az a kerítés sem kerűl egy ökörárába. De ha igen majd városunk vezetői összedobják rá a pénzt.Ne m kellene megvárni hogy tényleg valami komolyabb baj tőrténjen!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglettek az utasok

Hódmezővásárhely - Megírtuk: vasárnap hajnalban rejtélyes baleset történt Vásárhely határában, a… Tovább olvasom