Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csak a kisbaba nem sérült meg

Mindszent - Egy mindszenti férfi és családja is azon a buszon utazott, amelyik pénteken az árokba borult Babarc közelében az autópályán. A sajtóhírekkel ellentétben csak Tóth Tibor 10 hónapos kislányának nem esett baja a 23 ember közül, aki a járművön tartózkodott.
– Nem gondoltam, hogy ekkora síbalesetet szenvedünk majd. Csak az a furcsa, hogy ehhez nem kellett se síléc, se sípálya – mondja mosolyogva Tóth Tibor.  A 46 éves férfinak nehézkesen megy a nevetés, mert több bordája eltört abban a buszbalesetben, ami pénteken történt az M6-os autópályán, Babarc közelében. Az 57-es útra vezető lehajtó előtti nagy kanyarban, a Budapest felé vezető sávból borult az árokba a jármű. Szegedi és kiszombori felszállók is lettek volna később, de idáig már nem ért el a jármű.

A férfi több mint tíz éve szervez egyhetes síelést baráti társaságának az erdélyi Hargitafürdőre minden télen. Pénteken az idei kikapcsolódásra tartott a busz, 20 magyar utassal, két székely sofőrrel és az egyikük gyermekével. A fővárosból indult a jármű budapesti és pécsi felszállókkal. Mostanáig Tiborék számára is ismeretlen okból kisodródtak, átszakították a szalagkorlátot, majd oldalirányban lebukfenceztek a tízméteres árok aljára, ahol a jobb oldalukon álltak meg. Abban biztosak csak, hogy a sofőr a tachográf szerint gyorsan hajtott, de Tóth Tibor szerint ez nem elég ok a szerencsétlenségre.

– Kitört a busz első és a hátsó szélvédője, több oldalablak és az egyik lány foga. A busz belsejében mintha bomba robbant volna, minden teli volt törmelékkel és vérrel, némi savanyúságlével és borral keverve – emlékszik vissza a mindszenti születésű, Pécsen élő férfi.

Fotó: DM/DV
A Pécsről Székelyföldre tartott az  román rendszámú különjárat, amely  pénteken a sztráda Budapest felé vezető  oldalán, Babarc közelében  a szalagkorlátot átszakítva tíz méter mély árokba csúszott és az  oldalára dőlt.  A buszon tizenkilenc felnőtt és három gyermek utazott, szinte mindannyian megsérültek, köztük a kis képünkön látható Tóth Tibor is. Fotók: MTI, DM/DV

– Az órára pontosan 10 hónapos kislányom kivételével mindenki megsérült. Tehát a megjelent hírekkel ellentétben nem három hónapos, és szerencsére semmi baja sem történt – meséli Tóth Tibor.

A kislányt éppen az édesanyja szoptatta a baleset előtt, így amikor átszakították a szalagkorlátot, saját testét használta páncélként. A nő lábán mély sebet ejtett a busz valamelyik része, a sebet összevarrták. Mindketten otthon pihennek.

– Elképesztő erők tombolnak ilyenkor. Én a busz közepén ültem, az első bukfencnél még mindenki kapaszkodott, utána azonban nem bírtuk tartani magunkat. A fejemet egy óriási ütés érte, ömlött belőle a vér. Szép nagy varrás van rajta. Hatalmas szerencse, hogy senki sem halt meg. Egy 9 éves kislány combnyaktörést szenvedett. Történt egy medencetörés, egy sípcsonttörés, egy szívzúzódás, egy kulcscsonttörés, két bordatörés, egy ujjtörés, egy könyökficam, egy Achilles-ín-szakadás, többeknek szétnyílt a koponyája, és végtagsebeket szereztek. Az említett lány sajnos otthagyta a fogát, amit meg sem talált. Egy fiatalember kirepült az ablakon. Azt még megúszta volna, de nekicsapódott a korlátnak, ami leszakította az orra háromnegyed részét és átszúrta a szájüregét. A szerencsések megúszták pár komoly zúzódással. A szerencsétlenebbeknek ez pluszban járt – mondja Tibor, akit tegnap engedtek ki a pécsi Honvéd Kórházból, ahol összevarrták a sebet a fején.

Újra együtt a család a pécsi otthonban. Tóth Tibornak gyógyul a fejsérülése. Fotó: DM/DV
Újra együtt a család a pécsi otthonban. Tóth Tibornak gyógyul a fejsérülése. Fotó: DM/DV

– Arról szóltak a hírek, hogy a Krízis Intervenciós Team pszichológusai foglalkoznak majd velünk, mert sokkos állapotban vagyunk. Nos, ez sem igaz, ugyanis a sokkos állapot túlzás, jelenleg mindenki nagyon örül, hogy él. Érdekes, de amikor már az árokban voltunk, akkor sem tört ki pánik, pedig ilyenkor erre számítana az ember. Ennek a pszichológuscsapatnak a nyomát sem láttuk. Ha már a hírekről van szó, az valahogy kimaradt, hogy másfél-két óráig tartott, amíg elindultunk a mentővel a kórházba. Furcsa, hogy senki sem kapott pokrócot, pedig elég hideg volt, a buszon pedig nyilván nem kabátban ültünk. Azt sem nagyon értem, hogy miért vették fel hatszor az adataimat péntek óta, de most nem is ez a legfontosabb. Örülünk, hogy élünk, már csak hárman vannak kórházban. Hogy mire gondoltam, amikor láttam közeledni a korlátot? – kérdez vissza Tóth Tibor. – Arra, hogy nem hiszem el, hogy megint megtörténik. 1997-ben is átvittük az út menti kőkorlátot Romániában, a Királyhágónál. Akkor közvetlenül egy szakadék szélén álltunk meg a busszal, szerencsénk volt. A busznak kiestek a futóművei és a negyedik kerék, illetve annak helye már a szakadék felett lógott. Legsúlyosabban én sérültem meg, megúsztam azzal, hogy jó alaposan lehorzsoltam a térdeimet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Péter Vásárhelyen

Udvariassági látogatást tett Almási István vásárhelyi polgármesternél – közölte hétfőn a találkozó után, sajtótájékoztatón Varga Péter. Tovább olvasom