Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Csak az auláig mehet a szülő Vásárhelyen

Hódmezővásárhely -Reggel nem kísérheti be és délután sem mehet be a Németh László iskola új szárnyába az alsós gyermekéért a szülő – panaszkodtak vásárhelyi olvasóink. Az intézmény igazgatója, Árva László azt mondta, a nyugodt tanítási légkör és biztonsági okok miatt döntöttek így.
"Köszönjük, hogy idáig kísérte gyermekét!" – olvasható a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda új szárnyának bejáratán. A felirat meglepte és felháborította több vásárhelyi olvasónkat. Nem értik, miért nem mehetnek be a szülők gyermekeikért a néhány hónappal ezelőtt átadott épületbe. A tiltás miatt megszakadt a napi kapcsolat a pedagógusokkal, nem segíthetnek az alsó tagozatos gyerekeiknek cipelni a holmijukat, így a kicsik többször fordulnak a cuccaikkal – mérgelődtek olvasóink. Szerintük ezzel a döntéssel kirekesztették az iskola életéből a szülőket, akiket kész tények elé állítottak.

– A nyugodt tanítási légkör miatt, illetve biztonsági okokból vezettük be, hogy a szülő reggel a főépület aulájáig kísérheti, délután pedig ott várhatja a gyermekét – magyarázta Árva László, az iskola igazgatója. – Az új szárnyban közel 350 alsó tagozatos kisdiák tanul, napközisek és iskolaotthonosok. Utóbbiaknak délután is vannak óráik, és negyed 5-kor mehetnek haza. A napközisek viszont majd 1 órával korábban. A termek az új épület aulájából nyílnak, ezért ott biztosítani kell a csendet és a nyugalmat – fejtette ki az igazgató. Másrészről nem ismerik minden gyermek hozzátartozóját, ezért biztonsági szempontból is fontos, hogy a legkisebbek épületében követhető legyen a ki- és belépés. A tanítók viszik-hozzák az alsósokat – hangsúlyozta Árva László.

Figyelmeztető felirat a Németh László iskola új szárnyának bejáratán. Fotó: Korom András
Figyelmeztető felirat a Németh László iskola új szárnyának bejáratán.
Fotó: Korom András

– Nem spártai szigorról van szó. Ha feltétlenül szükséges, egyedi esetben a szülők természetesen bemehetnek az osztályterembe is – tette hozzá. A szülői értekezleteket és a fogadóórákat is az új szárnyban tartják, ezek a megfelelő fórumok a tájékozódásra. A tanév kezdetén a szülői szervezet és az iskolaszék is jóváhagyta az intézkedést, amit a tanítók kezdeményeztek. Egyébként a gyerekek érdekét szolgálja, és őt még nem keresték meg emiatt a szülők – mondta Árva László.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. bizalom94 2011. október 16. 13:39
  „A hozzászólásokat olvasva, kérem, engedjenek meg egy magánjellegű véleményt. A gyermekem már középiskolás. De annak idején, mikor bölcsödébe, vagy óvodába érte mentem, már akkor is csak a csoportszobáig mehettem. Meg sem fordult a fejemben, de a többi szülőnek sem, hogy panasszal éljünk. Általános Iskolában, ahova járt, tény, hogy az első hónapban megengedték, hogy a szülők bemenjenek az osztályterembe gyermekükért, majd én is a többi szülővel együtt az aulában várakoztam, míg kijött az osztály terméből. Véleményem szerint, sőt határozottan vallom, kell egy házirend, fegyelem, hisz a gyermeknek meg kell tanulnia vigyázni a ,,dolgaira", önmagára, nem lehetünk mindig ott mellettük. Soha nem lennének önállóak. S pont erre tanítja minden szülő a gyermekét (véleményem szerint) már születése óta, melyet okos neveléssel (nem majom szeretetettel) el is lehet érni. Ha netán véletlen a gyermek versenyszerűen sportol, akkor pláne nem kísérheti el a szülő a gyermekét az öltözőig, nem lehet az edző mellett, mert akkor a gyermek a szülőre, s nem az edzőre, és az általa előírt feladatokra koncentrálna. A szülő feladata együttműködni gyermeke érdekében, a pedagógusokkal, és ha sportol az edzőkkel, s otthon beszélgetni, foglalkozni vele minél többet. Még akkor is, ha már középiskolás.
  Ha nem lennének szabályok, káosz uralkodna mindenhol.

  Egyet értek a 65. hozzászólóval.”
 • 76. megfigyelo 2011. október 14. 07:11
  „Tisztelt "Nuki" név alatt kommentelő!

  Mint azt mindannyian tudjuk, az IP-cím manipuláció a kriminalisztika szakterületéhez tartozó cselekményeket elkövetők körére jellemző, nem pedig a delmagyar.hu jogkövető magatartást tanúsító kedves olvasóira, kommentelőire.

  A szabad véleménynyilvánítás gyakorlásának joga - mint azt Ön is adekvát módon alátámasztotta - természetesen mindenki számára biztosított, ezt senki nem vitatja, azonban bizonyára egyet értünk abban, hogy az nem lépheti át a rágalmazás határát.

  A jogtudományok terén való jártasságát sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, hiszen személyesen nem ismerjük egymást, így egymás kvalitásait érdemben, felelősségteljesen egyikünknek sem áll módjában megítélni.

  Hasznos észrevételeit hálásan köszönöm!

  Tisztelettel:

  Megfigyelő”
 • 75. nuki 2011. október 13. 21:42
  „Tisztelt Megfigyelő!

  Téved, vannak olyan oldalak, ahol anonimizálni lehet, hogy a kommentáló milyen IP címről ír, így előfordul, hogy aki utána néz, azt holland, perui vagy akár botswanai tel. számot talál. Bővebbet még magyarul is a google segítéségével talál. Abban egyetértek, hogy csak olyat érdemes véleményként leírni, amiben biztos az ember. Máskülönben meg az Alaptörvény is garantálja a véleménynyilvánítási szabadságot, összhangban az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával és számos Magyarország által is ratifikált szerződéssel. Ha egy picit is konyít a joghoz (ahogy az a hozzászólása alapján valószínűsíthető, már ha nem segítettek be az írásába), tudja, hogy minden más dolog csak amolyan maszatolás.”
 • 74. high 2011. október 13. 07:29
  „Aki még nem ismeri a dorgés:
  arva + megfigyelo = Vásárhelyi modell

  Fogunk még erről hallanai.”
 • 73. la-za 2011. október 12. 22:47
  „71. megfigyelo 2011.10.12. 18:58

  LIKE :)”
 • 72. Lillencs 2011. október 12. 21:37
  „Szerintem kifejezetten normális hangnemű a kiírás, és nem kell véresen komolyan venni, néha be lehet "lógni", ha fogadóórán kívül akar valaki a tanítónénivel beszélni. (A "sok tankönyv" problémát meg tudom érteni, de erről sajnos a politika tehet.) Szegeden több iskolában is csak a bejáratig kísérhetik a szülők a gyereket, itt legalább az időjárás viszontagságaitól védve vannak a várakozók.”
 • 71. megfigyelo 2011. október 12. 18:58
  „Tisztelt "Hozzaszolok" név alatt kommentelő!

  Nem kívánok Önnel vitatkozni, hiszen kommentjei alapján úgy ítélem meg, hogy érdembeli vitát nem tudnánk lefolytatni, azonban szeretnék Önnek az alábbi tájékoztatással segítséget nyújtani, mielőtt még kellemetlenebb helyzetbe sodorja magát.

  Kommentjei a Büntető Törvénykönyv 179. § (1) bekezdése értelmében felvetik a rágalmazás gyanúját: "Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

  (2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

  a) aljas indokból vagy célból,

  b) nagy nyilvánosság előtt,

  c) jelentős érdeksérelmet okozva

  követik el."

  Fentiek értelmében, mivel az Ön személye számítógépének IP-címe alapján beazonosítható, saját érdekében kérem, csak olyan állítást közöljön, amit bizonyítani is tud! (Alsós gyermekeknél - sőt néha, valljuk be, felnőtteknél is - előfordul, hogy valamit elhagynak, ami később megkerül, mint azt igazgató úr hozzászólása is alátámasztja. Ez önmagában még nem ,,lopás". )

  Nagy örömmel vettem, hogy Ön ,,utána jár" dolgoknak, ami dicséretes hozzáállás, ezért bátorkodom javasolni, hogy - mielőtt elhamarkodott kijelentéseket tesz - körültekintő módon tegyen látogatást több magyarországi iskolában, s hasonlítsa össze a szerzett tapasztalatait gyermeke iskolájával. Érdeklődjön, hogy hányan szeretnének a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda infrastrukturális feltételeinek megfelelő, korszerű iskolát gyermeküknek.

  Olyan nincs, hogy egy adott állapotnál ne lehessen még jobbat létrehozni! Ha a szülők úgy döntenek - szabad akaratukból - hogy gyermekük szépen felújított, berendezett iskoláját még szebbé, még jobbá kívánják varázsolni, ez egy nagyon nemes, elismerésre méltó szándék, gesztus, amit senkinek nincs joga megkérdőjelezni. Örülök, hogy Hódmezővásárhelyen ilyen nemes lelkű szülői közösségek tevékenykednek, együttműködve az iskola vezetőségével.

  Higgye el, rend a lelke mindennek! A rendnek vonatkoznia kell pedagógusra, tanulóra, szülőre egyaránt! A rendhez hozzá tartozik az is, hogy gyermekeinket hagyjuk önállósodni, tanulni, a pedagógusokat pedig tanítani, munkájukat végezni, s értelmes, intelligens felnőttekként fegyelmezett magatartásunkkal példát mutatunk gyermekeinknek.

  Aki úgy gondolja, hogy gyermekének vagy inkább saját magának semmiféleképpen nem felel meg egy új, korszerűsített oktatási intézmény, amelyben a törvényes keretek megtartásával - a többi oktatási intézményhez hasonlóan - a rend fenntartására és betartatására is figyelnek, vagy az intézménnyel szemben egyéb személyes fenntartása van, felhívnám a figyelmet a Közoktatásról szóló, hatályos 1993. évi LXXIX. törvény által biztosított szabad iskolaválasztás gyakorlásának lehetőségére.

  Ha jól értesültem, működik Hódmezővásárhelyen az Önkormányzatnál egy Oktatási Csoport, ahová címzetes főjegyző asszonynak címezve - esetlegesen - be lehet nyújtani iskolaváltási kérelmét.

  Így rugalmasan, rágalmazás-mentesen megoldhatóvá válhat az Ön vélelmezett problémája.

  Remélem soraimmal segíthettem Önnek!

  Minden jót kívánok, s gyermekének sikeres tanulmányokat az Ön által választott iskolában!

  Tisztelettel:

  Megfigyelő”
 • 70. hozzaszolok 2011. október 12. 08:28
  „Tisztelt Árva Úr!
  Mielőtt az előző sorokat leírtam,én utánajártam a dolgoknak,hogy valójában a szülők vásároltak e "kiegészítőket"az osztályokhoz,a gyermekeik kényelme érdekében.Sajnos ezek tények és nem kitalált dolgok!Sőt a 4/a osztályosoknak hol van a fogas amire a kabátokat tehetik,mert állítani tetszik,hogy van mindenkinek a falon????!Sehol!A szülők vettek 3.db-ot és az osztályban tárolják!!!!Cipőtároló szekrényt is az elsősök osztálytermében van,mert a folyóson áldatlan állapot van.A lopás is tény,mert nem egy szülő jelezte a tanítóknak,hogy eltűnt a gyereke cipője,kabátja,pulóvere stb....Étkezni pedig még a saját gyermekem elmondása szerint is a tanteremben étkeznek,csak ebédelni mennek át az ebédlőbe!!!!Gyenge kifogások,amiket itt felhozott!!!!!Ja,és a levélről és a problémákról állítólag Ön nem is tudott,hmm....Volt egy szülő aki ezeket a gondokat jelezte Önnek és Ön PIROS TOLLAL még válaszolt is rá....Hogy is van ez akkor?!A szülők persze,hogy nem merik felvállalni a nevüket,mert féltik a gyermekeiket.Délután 16.óra után az udvari ácsorgáson napok óta ez a téma és mindenki csak a "nemtetszését"és a negatív élményeit sorolja....”
 • 69. eldorádó 2011. október 12. 07:55
  „54. lodarazs 2011.10.07. 10:22

  Kedves Szülő! A gyermeke még nem iskola-éretlen. A becitált törvény idézet akár az iskolát is igazolhatja: "magánélethez való jog" , vagyis a gyermeke végre önállóan is tehet pár lépést (az aulától a teremig) !
  ;-)”
 • 68. arva 2011. október 11. 13:30
  „Árva László vagyok, az iskola igazgatója. Nem szívesen reagálok, mert nem szeretem ezt a névtelen, arctalan műfajt. De az utolsó hozzászólásra mégis reagálnom kell, olyan mértékben igazságtalan. Én senkinek nem adtam utasítást sem fogas, sem cipőtartó vásárlására, mert új fogasok és új cipőtartók kerültek elhelyezésre az aulában. Így egyetlen kabátot sem "tárolunk a földön". A gyerekek a tízórait és az ebédet az ebédlőben fogyasztják el. Az új épületben csótány nincs. A régiben sincs, mert a tanév kezdetén megtörtént az irtás (minden évben kétszer sor kerül erre, ha kell, többször). Nekünk senki nem jelezte, hogy a gyerekek "cuccai" közül bármit elloptak volna. Igaz, tegnap reggel nyolc óra körül jelentkezett egy anyuka, hogy a kislánya kabátját "ellopták", később kiderült, hogy napokkal korábban az ebédlő fogasán felejtette. "Az Árpád utcai telepről átköltöztetett" gyerekektől és szüleiktől én a magam nevében elnézést kérek. Ugyanolyan diákjai ennek az iskolának, mint azok, akik kezdettől itt tanulnak. Megmagyarázhatatlan számomra, hogyan lehet meg nem történt dolgokkal ismeretlen gyerekeket megvádolni. Minden osztályteremben vannak a falakon táblák, a gipszkarton falakon is, mert a kivitelező párnafákat helyezett el a falakban, amelyek megtartják a táblákat. Igaz a termeknek "csak" a felében van digitális tábla, de talán a közeli jövőben máshol is fel tudunk ilyeneket szerelni. Az eddigi hozzászólásokból kiderül, hogy több iskolában ennél szigorúbb a beléptetés. Én továbbra is fenntartom, hogy intézkedésünk a gyerekek érdekét szolgálja. Ha valaki mégsem ért egyet, elfogadom, de kérem, amikor érvelni próbál, ne vádaskodjon, és főleg ne rágalmazzon gyermekeket! És még egyszer szeretném megjegyezni; engem sem az újságcikk megjelenése előtt, sem azt követően senki nem keresett meg ezzel a problémával. Pedig akik ismernek, talán megerősíthetik, hogy olyan iskolavezető vagyok, akitől senkinek sem kell tartani.
  Üdvözlettel:
  Árva László”
 • 67. hozzaszolok 2011. október 10. 08:56
  „Igen szép számban vannak itt hozzászólások...Nem bírtam ki,hogy ne írjak én is:-(Az én gyermekem is a fent nevezett iskola diákja,és sajnos igazat kell adnom a nemtetszésüket kifejező szülőkkel!Nekünk is csak negatív élményünk van az"új"szárnyal!Történetesen minden gipszkartonból van,olyan szinten,hogy táblát,fogast nem lehet minden osztálynak a falon biztosítani. <moderálva>”
 • 66. info 2011. október 08. 22:24
  „egyet még elfelejtettem, akinek nem tetszik azért találták ki a magán iskolát!!!”
 • 65. info 2011. október 08. 22:22
  „"Akiknek az élete még sokszor tele van bizonytalansággal, szorongásokkal,"- igen és el teccenek felejteni, hogy a szorongást sok esetben otthonról viszik a gyerekek. Ki látott még ilyet! a munkahelyemre ha elkísérnek az még nem azt jelenti, hogy beülnek mellém az íróasztalhoz. Kedves szülök, ne tessenek félre nevelni gyermekeiket,mert ettől lesznek olyanok, amilyenek. A gyermekek kezét időben kell elengedni, nem véletlenül tanítja a fecske repülni fiókáját!”
 • 64. tol 2011. október 08. 21:06
  „inkäbb az a baj, hogy a szülök nem tarthatnak orät. Vagy meg jobb, ha az anyuka beül a padba oszt az ölebe veszi a szeretett gyermeket. A biztonsag vegett...”
 • 63. ditta79 2011. október 08. 11:05
  „lodarazs
  Ugyan már, az ovikba sem mászkál a szülő össze vissza kénye kedve szerint.És ha hamarabb kell elhozni, vagy bármi közbejön-van telefon!A tanító néniket el lehet érni, gondolom.Ha nem a sajátján, akkor a tanáriban-és szünetben megkapja az üzenetet. 6-10 éves gyerek akkor szorong, ha a szülő is-ezt már oviban is mondják, ha otthon azt hallja, nem jó, hogy nem tudok veled az osztályteremig menni-és fúj iskola a gyerek is ezen fog rágódni.Amúgy az elsősök azért mehetnek iskolába, mert önállóak.Nem?Legalábbis annyira biztos, hogy ki tudnak menni a teremből az auláig egyedül-ezt szünetben is megteszik, nem?Nem értem, miért jó szembe menni mindennel.Én kifejezetten örülnék, ha ez a rend lenne a leendő iskolában-több okból is.De főleg azért, mert az itt kardoskodó szülők nemcsak a házirenddel mennének szembe-talán a gyerekekkel pedagógusokkal is-nemrég történt, hogy az ovinkban két gyerek kakaskodott-az óvónénik lerendezték a gyerekek barátságban boldogan elváltak-de a szülő nem tudta magát túltenni(az ő picije, az ő jogai), másnap reggel jelenetet rendezett a gyerekek előtt-az óvónénit elővette, a gyerekeket a másik szülőt...pedig ha a saját gyerekére gondolt volna igazán és arra, hogy csak egy apróság volt, amin a gyerekek az óvónéni segítségével átzökkentek!ÁÁÁ
  Sorolhatnám a szülők hány házirendet szegnek meg folyamatosan(játék, étel, ital be a gyereknek,7-8 óra helyett 10 kor esnek be a gyerekekkel nyitva hagyott ajtók, kapu stb.) Felnőttek vagyunk?”
 • 62. la-za 2011. október 08. 10:39
  „lodarazs!

  Ez a rendelkezés semmiben sem sérti a személyiségi jogokat. Ezt úgy hívják, hogy házirend. Ehhez az intézménynek joga van, a diákoknak és a szüleiknek is kötelező betartani.

  Ugyanaz a törvény, 14. §.

  (2)A szülő kötelessége különösen, hogy...
  e) elősegítse gyermekének a közösségbe történő beilleszkedését, az óvoda, az iskola, a kollégium rendjének, a közösségi élet magatartási szabályainak elsajátítását,”
 • 61. lepkevár 2011. október 07. 20:44
  „Más iskolában bizony aranyfogas van az udvaron az iskolatáskának :-)))”
 • 60. bambinaXX 2011. október 07. 16:42
  „1szer csask el kell engedni as gyerek kezét?!”
 • 59. Smerdis 2011. október 07. 16:09
  „gondolom a lopás is kevesebb azóta...”
 • 58. kötekedő 2011. október 07. 13:53
  „54. lodarazs 2011.10.07. 10:22

  Amit röviden idéztél semmiféle módon nem mond ellen annak, hogy az iskola megtiltotta, hogy a szülők beljebb menjenek az aulánál. Ha a te értelmezésedben nem így van, akkor az is normális lenne, hogy a szülő egész nap az iskolapadban ülve fogná a gyereke kezét, sőt még válaszolna is helyette, ha a tanár felszólítja, hisz végül is jogilag ő képviseli a csemetéjét. Margit, nooormááális?”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tankonyhában főznek a corvinosok

Hódmezővásárhely - Belakták a HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény pincér-, szakács- és cukrásztanulói a… Tovább olvasom