Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Csak az iskolabuszra kell az öv

Hódmezővásárhely - Autóban már régóta kötelező, szeptembertől pedig az iskolabuszokon is használni kell a gyermekülést és a biztonsági övet. A menetrend szerinti járatokon, amelyek szintén rengeteg gyereket szállítanak, sem öv, sem ülés nincs – és a KRESZ szerint nem is kell.

– Az autóban is kötelező a biztonsági öv használata, az iskolabuszokon is indokolt – állapította meg lapunknak a hódmezővásárhelyi Kardos Szilvia. Az édesanyát a szeptemberi KRESZ-módosítás kapcsán faggattuk. Eszerint a 135 centinél alacsonyabbakat gyerekülésben, a magasabb gyerekeket biztonsági övvel kell rögzíteni. Szilvia tegnap délelőtt a kislányát kísérte el a vásárhelyi fürdőbe, Dorinát szerdánként iskolabusz hozza-viszi a strand és a suli között. A szülő szerint viszont a gyermekülés fölösleges, hiszen a sofőrök nagyon óvatosan vezetnek.

– Biztosan bekapcsolnánk a biztonsági övet, ha lenne, a gyerekülést már nem biztos, hogy használnánk – mondta Dorina. Úgy vélte: az ő korában már nagyon kínos lenne beleülni. A harmadikos diák szerint fegyelmezetten utaznak, nem ugrálnak fel az ülésekről.

A Tisza Volán Zrt. naponta reggel és délután 5 autóbusszal hozza a külterületekről a diákokat Vásárhelyre, Makón 7 járat közlekedik, a megyében összesen 18. Vásárhelyen az úszásórákra is iskolabuszok szállítják – a város több általános iskolájából – a gyerekeket.

Szeptembertől szigorítják a KRESZ-t – A volán már tárgyal az önkormányzatokkal.
Szeptembertől szigorítják a KRESZ-t – A volán már tárgyal az önkormányzatokkal.
Fotó: Tésik Attila

A változásokkal kapcsolatban megkérdeztük Mező Istvánt, a Tisza Volán Zrt. közlekedési közszolgáltató divízió igazgatóját, aki az alábbi nyilatkozatot jutatta el szerkesztőségünkhöz: a tanulók szállításának feltételeit a kistérségi többcélú társulásokkal, illetve az önkormányzatokkal kötött szerződések szabályozzák, ezek zöme a tanév végén lejár. A volán már megkezdte a tárgyalásokat, a jogszabályváltozások miatt is. A társaságok a szakminisztériumtól kértek jogszabály-értelmezést az egységes gyakorlat kialakításáért, az eddigi feladatokat pedig a jövőben is el akarják látni. Ezzel szemben a Kisalföld Volán nemrég bejelentette: Győr-Moson-Sopron megyében leállítja az iskolabuszokat, mert nem tudja állandóan le- és felszerelni a biztonsági üléseket. Helyettük menetrend szerinti járatokkal szállítják majd a tanulókat.

A menetrend szerinti, régebbi típusú járatokon nincs biztonsági öv, az újabbakon az első négy ülésnél található. Gyermekülés viszont semelyikben nincs, de nem is kötelező. Pedig egy baleset során életet menthet az öv, pláne az izgő-mozgó kisgyermekeknél az ülés.

Uszodajárat Vásárhelyen. Az idősebb gyerekek kínosnak tartanák a gyerekülést.
Uszodajárat Vásárhelyen. Az idősebb gyerekek kínosnak tartanák a gyerekülést.
Fotó: Tésik Attila

Az autósokat szigorúan büntetik, ha nem használják az övet. Helyszíni bírságként akár 20 ezer forintot is fizethet az óvatlan sofőr, akit fel is jelenthet a rendőr. A megyei rendőr-főkapitányságnál nem vezetnek statisztikát arról, hányan sérültek meg buszon azért, mert nem volt biztonsági öv, miután nem kötelező a használata.

Egyeztetnek

A közlekedési tárca ragaszkodik a KRESZ-módosítás szeptemberi bevezetéséhez, az önkormányzati minisztérium álláspontja viszont az, hogy az iskolabuszokat ne érintse a KRESZ-módosítás. Varga Zoltán szakminiszter elmondta: ez a rendelkezés az autóbuszgyártóknak egy felhívás, ha valaki iskolabuszt akar gyártani, akkor ilyen feltételekkel teheti, már működő rendszeren ezt nem lehet számon kérni. A kérdésről tovább egyeztetnek.

Olvasóink írták

 • 2. aranka2 2009. május 23. 19:20
  „Hülye országban, hülye szabályozás eredménye hülye helyzet.
  Nyilvánvaló, hogy a Volán megszüneti az iskolabuszt, mert nincsenek milliói a gyermekülések felszereléséhez. Így azután a gyerekek utazhatnak a sokkal kevésbé biztonságos normál járatokon.
  Tényleg Abszurdisztánban élünk”
 • 1. qutya 2009. május 22. 11:18
  „Kinek üres a pénztárcája?
  Ez most pont olyan baromság, mint a kórházi széf.
  Aki ezt kitalálta, az még nem utazott gyerekkel a buszon. Ha megszüntetik az iskola buszt, akkor menetrend szerinti járatokkal közlekednek a gyerekek. Vagy az már biztonságos?
  Itt a buszgyártók akarnak piacot. Ez az egész azért van, nem pedig a gyerekek védelméért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkoptak a vevők a kispiacokról

Hódmezővásárhely - Elfogytak a vevők a vásárhelyi kispiacokról. Az őstermelők szerint az emberek… Tovább olvasom