Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Csak igénylőlappal indul el az autó

Igénylőlap kitöltésével jutnak autóhoz a vásárhelyi önkormányzati intézmények vezetői. A közgyűlés döntése szerint ugyanis a Városellátó Kht.-hoz csoportosították át csaknem az összes gépjárművet. Az átszervezéstől költségmegtakarítást remél az önkormányzat: három hónap múlva megnézik, bevált-e az új rend.
A Városellátó Kht. udvaráról gördül ki a hajléktalanokat szállító autó is. Fotó: Schmidt Andrea
Néhány hét óta a vásárhelyi Városellátó Kht. udvarán parkolnak az önkormányzati tulajdonú gépjárművek. A városi intézmények, valamint gazdasági társaságok vezetőinek pedig igénylőlap kitöltésével kell jelezniük, melyik nap, hány órakor van szükségük hivatalos ügyeik intézése végett gépjárművekre. A közgyűlés ugyanis úgy döntött, koordinálja a tulajdonában lévő járművek használatát. A változtatással költségmegtakarítást remél az önkormányzat. A gépjárművek különböző kihasználtsággal működtek. Egyes autók kevesebb, mások viszont több üzemórát futottak. Ezt szeretnék kiküszöbölni a gépjárműpark használatának szabályozásával – mondta el érdeklődésünkre Lázár János polgármester.

A kht.-hoz tíz, elsősorban teher-, valamint személyszállító autó került át. A legtöbb gépjárművet, azaz hatot a szociális otthonhoz tartozó létesítmények adták le. Az Erzsébet-kórház, valamint a Corvin szakközépiskola egy, míg a Szerdahelyi József Kht. két gépkocsit adott be a közösbe.

Előfordul, hogy az autóhoz sofőrt is ad a Városellátó Kht. – tudtuk meg Magyar Józseftől, a társaság vezetőjétől. Mindez az intézményvezetők igényétől függ. A kht. egyébként nemcsak az autókat vette át, hanem öt gépkocsivezetőt is. Az persze előfordulhat, hogy a változás miatt megszűnik némelyik intézményben a sofőri állás – magyarázta Magyar József.

Az intézmények által pályázatokon nyert autókhoz nem nyúlt az önkormányzat. A Hódfó Szociális Foglalkoztatónak is megmaradt a gépjárműve, melyet a megyei munkaügyi központ vissza nem térítendő támogatásából vásároltak. Ezért az ő hozzájárulásuk is kellett volna ahhoz, hogy a járművet a kht.-hoz csoportosítsák. A munkaügyi központ viszont feltételt szabott, mégpedig azt, hogy cserébe öt csökkent munkaképességűt alkalmazzon a városellátó, ám ezt – feltételek hiányában – a kht. nem tudta vállalni. Ugyanakkor a speciálisan felszerelt járművek is maradhattak az intézményeknél.

A kocsik átcsoportosítása egyelőre három hónapig tart, ez a próbaidő, ennek elteltével a közgyűlés megvitatja az autók ügyét. A Kovács-Küry Idősek Otthona három gépjárművet adott át a városellátónak – tudtuk meg Gila Andrásnétól, az intézmény vezetőjétől, aki szerint zökkenőmentesen zajlott az átállás. Általában heti igénylőlapot adnak le, hiszen a betegek szállításának idejét előre tudják. De a váratlan esetek sem jelentenek gondot, ilyenkor is megoldják az autós utaztatást. Az átszervezés mellett egyébként tíz járművet értékesített, s értékesít is az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határszemle – toronydaruval

Negyven méter magasból szemlélték a kukorica- és napraforgótáblákat a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt.… Tovább olvasom