Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Csak nagyon ritkán szólnak a civilek

Hódmezővásárhely - Csak Vásárhelyen létezik hivatalos forma arra, hogy egy civil a közgyűlésen bármilyen ügyben felszólaljon. De a többi városban is meghallgatnák a polgárokat.
Felszólalási jeggyel gyakorlatilag bárki felszólalhat a vásárhelyi közgyűlésen. Évente 2–3 alkalommal fordul elő, hogy a napirendhez kapcsolódva vagy attól teljesen függetlenül valaki felszólalási jegyet kér – az ülést vezető elnök, döntően a polgármester pedig határoz arról, hogy mikor hallgatja meg a testület az illetőt – tájékoztatott Göbl Vilmos sajtóreferens.

Nincs a vásárhelyihez hasonló külön formája annak, ha a szegedi közgyűlésen tanácskozási joggal nem rendelkező akar felszólalni. Gál Andreától, a jegyzői iroda vezetőjétől megtudtuk: ilyen eset nagyon ritkán fordul elő. Ha mégis, a testület szavazással dönt arról, kapjon-e szót az illető – ha igen, legfeljebb 3 percig beszélhet.

Nem szokott előfordulni, hogy civilek szót kérnek a testületi ülésen – tájékoztatott Sztantics Csaba, Szentes jegyzője. A szervezeti és működési szabályzat a tanácskozási joggal rendelkezőkön kívül másnak nem ad lehetőséget hozzászólásra.

Makón is a közmeghallgatás a módja annak, hogy a lakosok elmondják gondjukat, panaszukat. Bizonyos ügyek tárgyalásakor – mint az egész várost érintő szennyvízcsatornázás vagy szemétszállítás – a polgármester meg szokta kérdezni a teremben ülő néhány civiltől, akar-e hozzászólni. A tapasztalat szerint soha senki nem akar.

Csongrádon viszont időnként előfordul, hogy „kívülálló" szeretné elmondani a véleményét. Formális keret erre nincs, a testület szavaz, hogy felszólalhat-e az illető. Eddig még senkit nem utasítottak el.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2010. március 27. 10:39
  „Törődnek ezek velünk?”
 • 3. skid 2010. március 25. 14:16
  „Mikor fog már végre egy olyan cikk is megjelenni, ami arról szól, hogy egyáltalában nem megy jól hódmezőlázárhely. Elárulom, hogy nagy sz.rban van a város, teljes eladósodottsággal, nincsenek munkahelyek, terror van, fiataloknak semmi szórakozás. Ez lenne a kánaán?
  Kedves Délmagyar: lehet, hogy csak itt van közmeghallgatás, de mindenki tudja, hogy csak alapos szűrést követően lehet bekerülni és feltenni a kérdést a királynak. Merne bárki is rosszat mondani!”
 • 2. Agyalapi 2010. március 23. 14:31
  „Bárki felszólalhat, de azután megnézheti magát, ha nem a főmufti szája íze szerint beszél. Ez a vásárhelyi demokrácia!”
 • 1. CsImre 2010. március 22. 20:26
  „Bp-n előfordult, hogy szóltak a civilek, olyan nemtörődömség és hangzavar volt, hogy alig lehetett észrevenni a felszólalót. A polgárokat meghallgatják bárhol. Csak minek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáélesztette a vásárhelyi hímzést

A régi motívumokat felhasználva élesztette újjá a vásárhelyi hímzést Sárosi Mihályné Tolnai Eszter, akinek munkásságát kitüntetéssel ismerte el a város. Tovább olvasom