Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Családi napközi lett Szilvia otthonából

Hódmezővásárhely - Saját gyermekei nevelésén felbuzdulva hozta létre Vásárhely egyetlen családi napközijét Nyári Szilvia. Az intézményben délelőttönként a bölcsődések, délutánonként pedig az iskolások kapnak személyre szóló segítséget.
– A kisebbik fiammal voltam otthon, amikor a nagyobbik az iskolát kezdte, így segíteni tudtam neki az első két-három tanévben, hogy kibontakoztassa képességeit. Ő ma a Bethlen-gimnázium matematika–fizika szakos diákja, s szép eredményeket szerzett a különféle szaktárgyi versenyeken. A kisebbik fiam 2007-ben kezdte az általánost. Akkor úgy döntöttem, neki és másoknak is segíteni fogok – mondta Nyári Szilvia, miként fejlesztette otthoni gyakorlatát végül vállalkozássá, s hozta létre Vásárhely egyetlen családi napközijét.

Az eredetileg kereskedelmi végzettségű asszony elvégezte a családi napközi-vezetői tanfolyamot, ez tette lehetővé, hogy 2007-ben elindítsa saját vállalkozását. Itt eleinte csak általános iskolásokat fogadott. Idén januártól azonban már bölcsődések is járnak hozzá.

– A maximális létszámmal, azaz hét bölcsődéssel foglalkozunk délelőttönként, s ugyanennyi iskolással délutánonként. Ráadásul hozzánk hetedikes és nyolcadikos diák is jár, míg az általános iskolák napközijébe már a hatodikosokat is ritkán íratják be a szülők.

Nyári Szilvia a gyerekekkel. Mindenki egyedi segítséget kap. Fotó: Karnok Csaba
Nyári Szilvia a gyerekekkel. Mindenki egyedi segítséget kap.
Fotó: Karnok Csaba

– Olyan gyermekeket bíznak ránk, akiknek a személyisége nem alkalmas arra, hogy 25-30 fős osztályban tanuljanak. A csellengésre hajlamos gyerekért elmegyünk az iskolába, sőt a foglalkozás után haza is szállítjuk. Hozzánk részmunkaidőben dolgozók, diákok, vagy éppen gyesen, gyeden lévők is beadhatják gyerekeiket – tette hozzá Nyári Szilvia. Családi napközijében a bölcsődések után a szülők havi 21 ezer, az iskolásokért napi 2000 forint térítési díjat fizetnek, s ehhez jön az étkezés ára. A bölcsisek reggelije, tízóraija és ebédje 600 forint, míg az iskolások ebédje 400, az uzsonna 150 forintba kerül. Az ételt ennyiért kapják a városi intézmények étkeztetését végző Hód-Menzától.

110–120 az országban

Száztíz-százhúsz családi napközi működik ma Magyarországon. 20 hetes kortól 14 éves korig várják a gyerekeket, 5-7 fős csoportlétszámmal. A kisszállási székhelyű Csodacsalád Egyesület 6 településen működtet családi napközit, köztük Mindszenten is. A díjak náluk 10 és 15 ezer forint között mozognak, míg Szegeden 45 ezer is lehet egy hónap.

Olvasóink írták

  • 1. Nornora 2009. március 21. 20:13
    „Még hány cikk lesz ezekről a remek, mindenki számára elérhető intézményekről? A cikk végéről lemaradt a (X) jel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor József Benedek imádja a meleget

Hódmezővásárhely - Bemutatkozáskor mindenkit meglep az a 4 éves kisfiú, aki a Sándor József Benedek… Tovább olvasom