Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Családias otthont avattak a Klauzál utcában

Új gyermekotthont avattak tegnap délelőtt Vásárhelyen. A Klauzál utcai egykori lakóépületben tizenhat, értelmében akadályozott állami gondozott gyermeket látnak el. A kis lakók nap közben a Kozmutza Flóra-óvodában, illetve iskolában tanulnak, a délutánokat és az estéket azonban új otthonukban töltik.
A gyermekek már két hete birtokba vették a létesítményt. Fotó: Tésik Attila
Korábban a vásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diák- és Gyermekotthon Kutasi úti épületében szállásolták el az értelmükben akadályozott állami gondozott gyermekeket. Éjszakára a tantermeket alakították át, és itt aludtak a kicsik. Szerencsére ez már a múlté, mert tegnap délelőtt új gyermekotthont avattak a Klauzál utcában.

– Két évvel ezelőtt még egy óriási tervrajzot ültünk körbe, s arról tárgyaltunk, hogyan valósíthatnánk meg ezt a jelentős beruházást – emlékezett vissza avatóbeszédében Ott József, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium tizenkétmillió forint támogatást adott, így a megyei önkormányzatnak komoly anyagi erőt kellett hozzátennie, hogy megvehesse a 31,5 millió forintos épületet. Az egykori lakóházat teljesen át kellett alakítani, hogy megfeleljen a szigorú uniós előírásoknak. Ez hatmillió forintba került, a berendezések beszerzése pedig újabb 4,5 millióba.

– Ennél nagyobb és szebb karácsonyi ajándékot nem is tudunk elképzelni, mint ez a létesítmény. Ez az otthon esélyt jelent gyermekeinknek. Külön öröm számunkra, hogy az átadás épp névadónk, Kozmutza Flóra születésének századik évfordulójára esik – vette át a szót Máténé Homoki Tünde, az intézmény igazgatója.

A tizenhat kis lakó közül a legfiatalabb négyesztendős. A törvény szerint 24 éves korukig maradhatnak itt. A gyermekotthon vezetőjétől, Tóth Nikolettától megtudtuk, hogy tizenhárom felnőtt gondoskodik a gyermekekről. Hétköznap reggelente hatkor kelnek, majd tisztálkodás és öltözködés után közösen terítenek reggelihez.

– A kicsik óvodába, a nagyok pedig iskolába mennek. Délutánonként kis csoportokban is foglalkozunk velük. Szombaton és vasárnap addig maradhatnak ágyban, ameddig akarnak. Az ételsor összeállításánál mindig kikérjük az ő véleményüket is – tette hozzá az otthon vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágola Pekingbe készülhet

Már biztosan részt vehet a 2008-as pekingi paralimpián a Vásárhelyen élő Vágola Imre. A kerekes… Tovább olvasom