Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Csatornahuzavona Mindszenten

Mindszent - Nem csitulnak az indulatok Mindszenten az építendő szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat körül. Többen is járják a várost, győzködik a polgárokat, bontsák fel Fundamenta-szerződésüket. Harmincan szót fogadtak, páran meggondolták magukat, visszaléptek.
Zsótér István polgármester pedig vizsgálatot kezdeményezett, és állítja: Kistelek esélyesebb a pályázaton, mint Mindszent és Szegvár.

Mindszenten szeptember 28-án megalakult a víziközmű-társulat, mely a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózathoz kötődő pályázat elengedhetetlen feltétele. Kétezer-ötszázan írták alá a lakáskassza-szerződéseket, és hamarosan bejegyzi a társulatot a cégbíróság. Úgy tűnhet, minden rendben megy –, de ez csak a látszat.

A várost két helybeli járja, és arról győzködi az embereket, bontsák fel a Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezetnél megkötött szerződéseiket. Eddig – mint azt Hevesi István települési képviselőtől, a víziközmű-társulat intézőbizottságának elnökétől megtudtuk – harmincan döntöttek a bontás mellett, közülük hárman – utólag átgondolva, átértékelve tettüket –, újra leszerződtek.

Nógrádi: Semmi közöm hozzá

A Mindszent első embere által megszólított Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere közölte: – Semmi közöm Kistelek csatornaberuházásához, meg sem kerestek ebben az ügyben, ráadásul nem is egy kistérségbe tartozunk. Egyébként minden településnek egyformán tudnék pályázatügyben segíteni, ha módomban állna, és ha megkeresnének. A csatornázást Mórahalom önmagának sem tudja elintézni, be sem nyújtottuk a pályázatot, mert ezeket általában kormánypárti önkormányzatok, települések nyerik.

– Butaságokkal, balgaságokkal tömik az emberek fejét, például azzal, hogy Szegvár meggondolta magát, és nem velünk pályázik – mondta Hevesi. – Ami nem igaz, de az idősebbek, a tájékozatlanok bedőlnek, és felbontják a szerződésüket. Ezt nagyon rosszul teszik, mert a víziközmű-társulat már megalakult, nem lehet ki-be ugrálni; aki viszont megteszi, annak számolnia kell a kényszertagsággal, és azzal, hogy nem havi 2083 forintot fizet, hanem egy összegben 200 ezret. Mindenkit arra kérek, ne hallgasson az „agitátorokra", őket pedig arra figyelmeztetem, az anyagiak – ügyvéd útján – rájuk terhelhetők. Azt is terjesztik, hogy a társulatot csőd fenyegeti, hiányzik 1 milliárd forint a költségvetésből. Ez sem valós állítás.

Kíváncsiak voltunk a polgármester Zsótér István véleményére az esettel kapcsolatban. A város első embere pár héttel ezelőtt már bírálta az akkori szervezőbizottságot, a Polgármesteri Hírlevélben pedig kifejtette: reálisan szemlélve az erőviszonyokat Kisteleknek több a sansza a pályázaton, mint Mindszentnek és Szegvárnak.

– Mindenki maga dönti el, visszamondja-e a szerződését, vagy sem. Azt pedig, hogy az emberek beszélnek a problémákról, győzködik egymást, teljesen természetesnek, a demokrácia részének tartom. Nem látok benne semmi kivetnivalót. Azt a véleményemet is fenntartom, hogy Kisteleknek nagyobb az esélye, mint Mindszentnek és Szegvárnak. Azért gondolom így, mert a Nógrádi Zoltán polgármester vezette Mórahalom és a homokhátsági kistérség országos szinten is a legsikeresebb pályázók közé tartozik, és támogatják Kisteleket a csatornázási projektben. Arról nem is beszélve, hogy a szerződések másolatán a város részéről nem látszik aláírás. Pontosabban, az én szignóm hiányzik, én lennék jogosult ezeket a szerződéseket az önkormányzat részéről ellenjegyezni. Így viszont, szerintem, érvénytelenek a kontraktusok. Ezért a Fundamenta-szerződések ügyében vizsgálatot kezdeményeztem, írásban kértem a cég regionális igazgatójától tájékoztatást. Még nem kaptam választ.

A problémát megemlítettük Hevesi Istvánnak is, aki azt mondta: a víziközmű-társulat megalakulása után a város részéről – Zsótér István akadályoztatása miatt – Szabó József alpolgármester írta alá a szerződéseket az október 11-i testületi ülés előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiöregszenek a háziorvosok

Hódmezővásárhely - Már túl van a nyugdíjkorhatáron a megyében dolgozó 250 háziorvos harmada –… Tovább olvasom