Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Csellel csalják puskavégre a kacsákat

Hódmezővásárhely - Ősszel puskavégre kapják azt az 1000 vadkacsát, amelyet most még Vásárhely határában nevelnek. A vadászat reggelén kiterelik az állatokat a tóból, majd megetetik őket, inni viszont nem kapnak. Ezután elengedik a szárnyasokat, amelyek visszarepülnek a tóhoz, mert szomjasak. Ekkor lövik le a tőkés récéket a vadászok.
Nem egyszerű megtalálni Vásárhely határában az Előre Vadásztársaság vadkacsatelepét egy kívülállónak. Persze ez nem baj, hiszen nem csak a rókáktól kell óvni az 1000 tőkés récét. A 7 hetes szárnyasok a közelmúltban érkeztek a társaság körülkerített tavára. A békésen úszkáló állományra éjjel-nappal vigyáznak – tudtuk meg Olasz Imre vadőrtől.

„Szökik a kacsád!" – hívta fel fia, a 15 éves Sándor figyelmét. A fiú már szaladt is, hogy elzárja a kóbor úszóhártyások útját. Kiderült, hogy Olasz Imre fia apja nyomdokait követi, erdészeti szakközépiskolában tanul, most nyári gyakorlatát tölti a társaságnál.

Sándor fiam reggel fél 5-kor kismotorra pattan, s irány a vadkacsatelep. Most az ő feladata az állomány etetése – árulta el az idősebb Olasz. Fontos munka, hiszen nem szabad túletetni a kacsákat.

A vadőr fia, a 15 éves Olasz Sándor a tőkés récék között. Fotó: Tésik Attila
A vadőr fia, a 15 éves Olasz Sándor a tőkés récék között.
Fotó: Tésik Attila

– Egy kacsa naponta 70 deka árpatápkeveréket kap – mondta az öregebb Olasz Imre, a műanyag ládás etetőkre mutatva. – Ahogy nőnek, úgy nő az adagjuk is. Mindennap reggel és este fél 7-kor kapják az élelmet. Pontosan be kell tartani az etetés idejét, ez a lelke a kacsanevelésnek – tette hozzá.

15–16 hetes korukban – amikor már kitollasodtak – kezdődik az igazi feladat. Naponta sétára viszik a társaságot. Kerítéssel kialakítanak számukra egy 3 méteres sávot, ezen az úton totyognak a pár száz méterrel távolabbi facsoporthoz. Ott szintén elkerített részbe terelik a jószágokat. Mindezzel már a vadászatra készítik fel a récéket, amelyek végül puskavégre kerülnek – ez a sorsuk.

Olasz Imrének nagyon sokat segít a munkában fia, Sándor. Fotó: Tésik Attila
Olasz Imrének nagyon sokat segít a munkában fia, Sándor
Fotó: Tésik Attila

– 3–4 hétig sétáltatjuk az állományt. A vadászat reggelén kitereljük őket a tóból, majd megetetjük, inni viszont nem kapnak. Elengedjük őket, s visszarepülnek a tóhoz, ekkor lövik le a récéket – magyarázta a vadőr.

Gyorsak, eszesek

Nem könnyű levadászni a kacsákat - hallottuk Kovács Mátyástól, a vadásztársaság elnökétől, aki szerint egyre népszerűbb a tőkésréce-vadászat. A hazai vadászok mellett az olaszok is kedvelik. Egy kifejlett példány súlya 1,5–2 kiló. A kiskacsákat keltetőből szerzik be, példányonként 700–800 forintért. A társaság közel 7 ezer hektáron gazdálkodik, ősszel és télen fácánt, nyulat, vaddisznót, fogolyféléket, őzet, szarvast kaphatnak puskavégre a területükön.

Olvasóink írták

 • 18. idir 2009. június 30. 00:25
  „Eloszor is jo lenne tisztazni azt,hogy a tenyesztett kacsak,bar vadkacsa tollazatuk van,tudnak-e vadkacsakent elni,vagy hazikacsak.
  Meg ha szeretnek is vad-kacsanak titulalni oket.Tehat,a vadaszatuk sem vadaszat,hanem meszarlas,sportbol es penzert mert azok a kacsak nem tudnak vadak lenni..
  Gyomor kell ahhoz,hogy valaki ilyen businesst csinaljon.Eleteben nem szeretett egy allatot sem,az biztos.
  Igenis jo,hogy megirtak ezt a cikket,mert legalabb a jobberzesu polgarok is megismerik,hogy milyen eltaszito modon gazdagodnak egyesek.”
 • 17. DÓZER 2009. június 28. 21:28
  „Én magam nem vadászom - sőt, taszít a vér -, de igenis tisztelni kell ezt az életformát. A magyar vadászat méltán világhírű. A magyar vadász-szokások terjedtek el Európa-szerte, rendkívül hatékony a vadgazdálkodás itthon. Sőt, egyesek nincsenek tisztában azzal, hogy vad csak ott van, ahol vadász is van. Rengeteget gondozzák őket,szaporítják. Afrikában országok élnek a vadászatból. Az idióta állatvédők megint a ló túloldalára esnek a vinnyogásukkal. Tudniillik: az élet ára a halál....”
 • 16. sevenof9 2009. június 27. 15:52
  „1. a vadkiloves szabalyai es a genetika torvenyei nem fedik egymast,igy a sportvadaszat biologialag igencsak karos tevekenyseg.

  2. latom,mindenki az szdsz oktatasi rendszereben nott mar fel. 70 dkg egy kacsanak naponta,ami kifejletten 2 kilo. 200 deka. no persze. eszerint egy ember napi kajaadagja ~20-30 kilo.”
 • 15. .suhym. 2009. június 27. 13:14
  „14. pann!

  Már megbocsáss, nem sok ismereted lehet a vadászokról, vadászatról úgy általában.

  Én személy szerint nem vagyok az, de vannak a barátaim közül többen, és voltam már velük a magaslesen:))))) Életre szóló élmény.:))))))))))

  Egyébként azért az nem úgy van ám, hogy te éjjel megálmodod és hajnaltájt elindulsz csak úgy egymagadban mondjuk szarvasbikát lőni.:)))))))
  A vadkilövésnek roppant szigorú szabályai, előírásai vannak!”
 • 14. pann 2009. június 27. 11:53
  „Vadásszanak golyós puskával kacsára ha azzal eltalálja akkor megérdemli hogy megegye. Nem sörétespuskával ugy könnyű. Eygébként a legtőbb vadász semmirekellő barbár valaki. Örülök mikor egymást lövik.”
 • 13. miszter 2009. június 27. 11:11
  „Ez ám a nagy truváj! Gratulálok az olasz és a magyar vadászoknak! Ez semmihez sem fogható teljesítmény! A szomjas kacsákat, amiket az ösztönük hajt vissza, mert tudják, hol lehet inni, lelőni a lesállásból, hát vazzeg, ez kurva nagy teljesítmény! Menjenek a p.csába!”
 • 12. Mike3 2009. június 27. 10:57
  „hát ez egyszerűen felháborító!
  <moderálva>
  kedves rendőrség! tudom, hogy figyelik a hozzászólásaimat, a héten szépen bebuktatták magukat! tehát nem azt írtam, hogy le fogom lőni őket, hanem azt, hogy kívánatos lenne ha valaki jól seggbelőné ezeket!”
 • 11. JungHeinrich 2009. június 27. 09:35
  „...szörnyűnek szörnyű,de bírom amikor elkezdenek sajnálkozni az emberek és mocskos dolognak kiáltják ezt a dolgot. Suhymhoz csatlakozva kizárólag akkor fogadható el bármiféle sajnálkozás,ha az illető vegetáriánus. Ellenkező esetben képmutatásnak tűnik.Főleg akkor ha azt veszed,hogy még a hagyományos életvitel és szokások is maximálisan megterhelik a környezetet.Nem csak magyarországra gondolok.Ja és még mindig humánusabb az e fajta szaporítási mód,mint az ipari méretű , amely állatokból csak már a cafatjait vásárolod a boltban.”
 • 10. tulipant 2009. június 27. 08:36
  „Juj de mocsok dolog ez!!!”
 • 9. sörpocak 2009. június 27. 07:41
  „=-s helyett 7-s.”
 • 8. sörpocak 2009. június 27. 07:35
  „=-s jól írta le. Őket ezért, mi meg a többi haszonállatot azért tenyésztjük. Csak gondoljatok bele. Azokat az állatokat, amelyeket látunk a mezőn, az erdőben, a szarvasokat, a vaddisznókat stb., valamiből a tél folyamán etetni kell, a vaddisznók dagonyahelyeit a szárazság idején fel kell tölteni vízzel, a vadkárokat fizetni kell, a vadakat ugyanúgy gondozni. Az olaszok meg úgyis egymást lövöldözik. Igaz, sokkoló a cikk, de mindezt meg kell tenni a vadállomány védelmében. Ugyanígy vannak fácán neveldék is, arról viszont nem írnak.
  Egy valami furcsa volt a cikkben, illetve az ujságíró nem pontosan fogalmazott:",,Szökik a kacsád!" - hívta fel fia, a 15 éves Sándor figyelmét."
  Egyébbként én szeretem a húst minden formában!:)”
 • 7. .suhym. 2009. június 26. 21:36
  „Ezeket a kacsákat pontosan azért tenyésztik.
  Nem hinném, hogy a csirkenevelés, majd a leölése humánosabb, vagy éppen a sertés hizlalása, aztán a leszúrása...etc.
  Gondoljatok bele, mikor galamblevest esztek....mi a különbség a galambfióka nyakának kitekerése, vagy a tőkés réce lelövése között?

  Itt mindenki vegetáriánus?......, mert akkor érthető....”
 • 6. trixi11 2009. június 26. 21:30
  „Én például Frei Tamást azóta nem csípem mióta, hobbivadászokról forgatott, és zsiráfokra lövöldöztek....”
 • 5. cipész 2009. június 26. 20:40
  „Ha böngésztek az iwiw-en ott vannak vadászok és r...őr aki még fel is teszi a lelőtt állatok képeit.
  egyetértek veletek. engem is nagyon megviselt a cikk, Rárósi úton mikor laktam, olyan jó volt látni az őzeket és fácánokat, fájt a szívem amikor meg jelentek a vadászok. Milyen szép amikor ki megyünk Mártélyra vagy bárhova a vízpartra és látjuk ezeket a kis jószágokat.”
 • 4. Yucca 2009. június 26. 20:28
  „Mindhármótokkal egyetértek, - megviselt ez a cikk (is).”
 • 3. SilverWolfSpirit 2009. június 26. 20:01
  „:/ szegények....
  Annyira nem birom a hobbivadászokat, szerintem sem sport a vadászat!
  Ha az ember lelő már valamilyen állatot, akkor azt tegye azért, mert különben éhenhalna... De aki fizet azért, hogy lőjön valamit, annak tuti nincs erre szüksége...

  Persze egész más kérdés, hogy néha ki kell lőni állatot (patásokat szoktak leginkább) mert ha túlszaporodnak, akkor egyszer az erdőnek is annyi, és akkor odaveszik az egséz populáció. Merthát ugye, kiírották azokat a nagyragadozókat, akik fékentartanák a növényevőket és még javítanák is a génállományukat ( azt eszik meg amelyik gyenge és/vagy beteg, és nem feltétlenül kórokozó általi betegségre gondolok)
  Az ember mindent mindent csak elront, ha a természetről van szó :(”
 • 2. KissEmília 2009. június 26. 18:10
  „De, inkább írják meg, hogy mindenki lássa milyen aljas módon végzik ki a kacsákat. Szerintem a vadászat nem sport. Vagy akkor az az autófeltörés és a bolti lopás is.”
 • 1. cikicakk55 2009. június 26. 17:16
  „Juj de utálom a vadászokat.Jó elhiszem, hogy ez is egy hobbi, sport, de legalább ne írnák meg miként csalják tőrbe szerencsétlen kacsákat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi variációk a VTV költöztetésére

Hódmezővásárhely - Több elképzelés is született már arról, hogy hová költözzön az Ady Endre utcai épületből a vásárhelyi televízió stúdiója, s az így felszabadult épületet milyen célra hasznosítsák. Tovább olvasom