Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Csernákék választhatnak: gyermek vagy lakás

Hódmezővásárhely - Csernákék minden vágya egy saját gyerek, ezért két éve részt vesznek a lombikprogramban. Bár a beavatkozásokat a tb fizeti, a gyógyszerek drágák, így lassan választaniuk kell: újabb beültetés, vagy megtartják lakásukat.
Csernák János (37) és Csernákné Benedek Erika (34) három éve házasok, de már 15 esztendeje élnek együtt. A teljes boldogsághoz a gyerek hiányzik. Ez a férj betegsége miatt természetes úton nem lehetséges: herevisszérműtéten esett át, kevés az életképes sejtje. Kicsit azonban szeretnének, ezért rászánták magukat: részt vesznek a lombikbébi programban. Az első beavatkozás 2007-ben történt a szegedi Kaáli Intézetben, majd ezt követte a második és a harmadik, utóbbi tavaly júniusban. Eredmény nélkül.

– Az utolsó nagyon ígéretes volt – mondta János –, a párom teherbe esett, a vizsgálatok szerint ikrek fogantak. Nagyon boldogok voltunk. Később mondta a doktornő: nem látja, amit kellene, elhaltak... Rendkívül megviselt bennünket, úgy éreztük, összedől a világ. De nem adtuk fel, nagyon szeretnénk babát, legvégső esetben az örökbe fogadás is szóba jöhet. Ez még nem aktuális, a szakemberek szerint is reális az esélyünk a közös gyerekre.

Csernák János és felesége, Erika. Nincs pénzük a lombikbébiprogram önrészét kifizetni. Fotó: Tésik Attila
Csernák János és felesége, Erika. Nincs pénzük a lombikbébiprogram önrészét kifizetni.
Fotó: Tésik Attila

Azóta mégsem próbálkoztak, az anyagiak miatt. Bár a társadalombiztosítás fedezi a beavatkozások teljes költségét, a járulékos kiadások (utazás, gyógyszer) alkalmanként 100 ezer forintot tettek ki, és már ezeket is hitelből fedezték. Kószó Péter alpolgármestertől kaptak 50 ezer forint egyszeri támogatást, és János munkahelye, a Villeroy&Boch is segített, megértő volt. Közben, a gyerekre gondolva, a fészekrakó programban lakást vásároltak, aminek havi törlesztőrészlete 60 ezer forint. Plusz az egyéb csekkek, a rezsi, a napi kiadások, a hónap végére egy fillérjük sem marad. Nem tudnak félretenni, újabb hitelbe, kölcsönbe sem mernek belevágni – nem akarnak adósságcsapdába kerülni –, úgy érzik, esélyük sincs az újabb kísérletekre, még a tb által fedezettekre sem. Most már ott tartanak, hogy választhatnak: gyerek vagy lakás.

– Ha babakocsit toló párt látunk, egymásra nézünk, és összeszorul a szívünk – mesélte Erika. – Ilyen szempontból a karácsony a legrosszabb. A gyerekszobában gyűlnek a plüssállatok, a polcokon sorakoznak a karácsonyi porcelánangyalkák, de az igazi „angyali üdvözletre" még várunk. Reménykedünk és bízunk, nem szabad, hogy a pénztelenségünkön múljon: lehet-e gyerekünk.

Az alapítvány is segít

A társadalombiztosítás öt lombikos beavatkozást támogat – tudtuk meg a szegedi Kaáli Intézet munkatársától, dr. Krizsán Máriától –, ami alkalmanként közel 300 ezer forintot jelent, de speciális kezeléssel 400 ezer is lehet. Ezen felül adódnak a járulékos kiadások, a gyógyszerek 25–100 ezer forintba kerülhetnek, pároktól függően. Az intézetnek van alapítványa, ha a páciensek összegyűjtik a kiváltott gyógyszerek blokkjait, akkor bizonyos összeget visszatérítenek, ez a rászorultság mértékétől függ. Megkeresésünkre az intézet nevében megígérték: alapítványuktól Csernákék megkapják a lehetséges támogatást.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. cikicakk55 2009. szeptember 10. 21:23
  „Nagyon sajnálom a fiatal párt, és őszintén drukkolok nekik, hogy sikerüljön a saját baba,még ha lombikból is.Én az örökbe fogadásról írnék annyit.Engem is örökbe fogadtak, és bár mindenem megvolt, a szeretetet valahogy nem úgy kaptam mint az osztály társaim.Nem bújhattam oda anyukám mellé, ha féltem a villámlástól, ha beteg voltam nem ült aggódón az ágyam szélén.stb.Akkor ezt gyerek fejjel még nem értetettem,nem fogtam fel.14 éves koromban tudtam meg, hogy örökbe fogadtak.Akkor értetem meg, hogy az ösztön hiányzott belőlük.Egy gyereket nem lehet kilóra megvenni.Az összes játékomat odaadtam volna egy közösen töltött napért.Persze ez így utólag ilyen letisztult felfogás.Akkor abban az időben csak azt éreztem, valami hiányzik, de nem tudtam, hogy mi.ma már tudom, és ha nem lehetett volna saját gyerekem, soha nem vettem volna örökbe egyet sem, de ez csak az én privát véleményem.”
 • 72. janekjanek 2009. szeptember 06. 19:23
  „Szívból kívánom hogy legyen ezen szép párnak saját gyermekük,szívük kincse.Kérünk minden segítséget adjanak meg ezen fital párnak hogy álmuk valosra váljék.Aki teheti tegyen meg mindent!küzdjetek tegyetek meg mindent hogy teljes legyen az álmotok/ ezen komóly szándékú fiatal párnak.Sok-sok sikert ne adjátok fel a reményt”
 • 71. Primus 2009. szeptember 05. 15:09
  „Cipész!

  Azzal kezdted az itteni szereplésed, hogy durván beszóltál "....mikor kefélnek...".Miért esik neked jól, hogy egészségügyi problémával küzdő embereknek így beszólsz? Különösen akkor, ha téged ez a téma nem érdekel, nem érint. Akik ma lombikbébi-kezelésre járnak, igazából nem tehetnek arról, hogy ez az eljárás nem volt régebben és csak azért ellentmondani neki, mert régen nem volt, nem túl okos dolog.
  Komolyan azt hiszed, hogy a lombikbébi-program állami támogatását az állam más - általad is felsorolt- problémák támogatásából vonja el? De ha te megvonnád a lombikosoktól a támogatást, vajon milyen okkal? Majd TE megmondod, hogy melyik betegségre járjon, melyikre meg nem?

  Én kiállok a lombikosokért ameddig csak élek. Nem értem, hogy lehet valaki ennyire az élet ellen, mint te. Miért hozták nyilvánosságra az ügyet? Talán azért, mert ez is egy lehetőség. Mert nem csak azokkal a lehetőségekkel kell számolni, amiket te javasolsz. Újabb példája ez annak, hogy az emberek igenis különböznek egymástól. Tőled is. Tekintsd őket önállóan gondolkodó emberi lényeknek, olyanoknak, mint amilyen te is vagy. Te is megtettél mindent, gondolom a betegségekben is mindent megteszel, én nem vitatom. Kiállhatnék én is és a többi lombikos is, hogy azok a betegségek amiket te felsoroltál minket nem érintenek, minket nem érdekel. De nem ezt tesszük. Hidd el, hogy ez az elutasítás ebben az estben egyirányú. Te nem is akarod, hogy lombikbébik legyenek. De mi legyen azokkal, akik már megszülettek?
  Javaslom neked is, hogy menj be a Kaáli-intézetbe és beszélgess el az ott várakozókkal. Esetleg győzd meg őket, hogy ne tegyék meg azt, amire készülnek, mert te nem akarod, hülyeség, sok állami pénz megy el rá. Vagy jobbat tudok: menj el Kaáli professzorhoz és mond meg neki. Állj ki a véleményedért, úgy, mint a lombikosok: MINDENÁRON! Ha nem teszed, akkor itt sem kellene gyalázkodni. Ha csak ennyire telik, akkor ez nem más, mint valami görcsös ellentmondás a fejlődésnek, vagy csak egyserű irígség.

  Próbálsz felülkerekedni a vitában azzal, hogy te "megbocsájtasz" nekem. Vajon miért? Nem én sértegetem a beteg embereket azzal, hogy "törődjenek bele a sorsukba", annak ellenére, hogy van megoldás. Már kérdeztem, hogy miért olvastad el a cikket, ha nem érdekel? Én nem nézem a "Barátok közt"c. sorozatot, mert nem szeretem. De ha más nézni akarja, nem ordibálom végig, hogy "ez marhaság, ne nézzétek!".
  Köszönöm a "királyi kegyelmet", de nincs rá szükségem. Magadnak kellene elrendezni ezt a dolgot, mert azok az emberek akik lombikoznak, SOHA nem fognak veled egyetérteni. Nyilvánosság? Tedd te is nyilvánossá az elképzeléseidet. Azt, hogy mikor kinek mit kell csinálni a te elgondolásod szerint. Mert úgy látszik csak azt tudod elfogadni. Csinálj egy internetes oldalt, szerver, domain php script (tudod, nem olyan nehéz, tizenéves gyerekek játékszervereket konfigurálnak, egy iskolázott embernek ez nem lehet feladat) stb. és szervezkedj a segítségnyújtás, a megértés, az empátia, és mindenféle "átkozott" dolog betiltása mellett.

  Kívánok neked ehhez sok-sok erőt és egészséget, a családtagjaidnak pedig mielőbbi gyógyulást.”
 • 70. era000 2009. szeptember 05. 10:29
  „Sajnálom,hogy ennyire érzéketlenek az emberek.Nem olvastam,hogy a család azt kérte volna,sajnálják őket.Elmondtak valamit,ami nagyon sok ember problémája.
  Könnyen magyaráz az,aki gondol egyet,és jön a gyerek.És nem is tudja,milyen szerencsés,hogy nem éli át azt,amit ez a család,és még nagyon sokan,például én is.Egy család a gyermekkel lesz egész.De ezt csak az érti meg,akinek nem megy simán.
  Vmagdi!Elárulok Önnek valamit!Ezeket a spermákat nem találomra veszik elő,a"a futhattak volna még kategóriából",hanem igenis a legegészségesebb,legtökéletesebb spermák kerülnek felhasználásra!!

  Még egyet nem értek.Többen írják,hogy ez a család magánügye.Kérdem én,AKKOR MIÉRT OLVASSÁK EL????

  Nem vagyok irigy azokra,akiknek simán összejött a gyerek.Sajnálom őket,hogy ennyire nem értik meg azt ,akinek nem megy ilyen egyszerűen.
  Nekem van már egy gyermekem,aki spontán született,most 19 éves,és büszke vagyok arra,hogy most lombik babákat várok.

  Innen is kívánok minden jót,és sok sikert a házaspárnak!”
 • 69. cipész 2009. szeptember 05. 08:56
  „Elnézést az elírásért, a dupla W miatt.:D”
 • 68. cipész 2009. szeptember 05. 08:55
  „Primus,te valószínű alul iskolázott vagy de megbocsájtom, először is , igen sok fiatal már a temetőbe van aki nem kért az országtól pénz, hogy meggyógyuljon, még a házuk isw ráment, de mind hiába.Tanulj meg írni, de már van a gépen javító program. Szép napot.”
 • 67. Primus 2009. szeptember 04. 22:11
  „cipész: nem vagy felsőbbrendű, jóccakát.
  a rák gyógyítása is sokba kerül. mi lenne ha a családnak kellene kifizetni a gyógyszereket, ami lehet, hogy százezres költség (milliós)? Vagy irány a temető....

  még egyszer: aki nincs ebben a helyzetben, ne okoskodjon.

  cipész, nincs igazad, és sosem lesz tiéd az utolsó szó.”
 • 66. Filctoll 2009. szeptember 04. 21:12
  „Primus kérlek olvass vissza! A Családot ki szólitotta meg konkrétan? Többen a lombikbébi programmal kapcsolatban irták le véleményüket! Véleményem szerint -lehet hogy rosszul gondolom- de a család saját akaratából tette közszemlére a magánügyüket és több hozzászóló magáról a programról irt véleményt.Ezáltal számolniuk kellett volna avval is hogy nem mindenki egyformán látja a témát.
  Nagyon citromizű volt az a kijelentése a Csernákné hozzászólónak aki azt irta: "Ez is olyan betegség, mint a rák." Hááát nem is tudom. A meddőségbe tudtommal még senki nem halt bele.
  Mindenképp sajnálom a családot, szerintem az emberek ennél többet nem tehetnek.”
 • 65. cipész 2009. szeptember 04. 19:53
  „Primus én ilyen emberkét, mint te figyelembe se veszem, de amikor a sztóma betegektől vonnak el, és akinek, más betegsége van pl zöldhályog ezt nem támogatja a tb, ha neked is lenne ilyen beteg a családba biztos más véleménnyel lennél.Én nem érzem magam nagy embernek, és nem is szeretnék az lenni.Köszönöm a tanításod, de tudom a Demokrácia mit jelent.Jó éjszakát”
 • 64. Primus 2009. szeptember 04. 18:27
  „cipész 2009.09.04. 13:51
  lehetsz büszke, az a te dolgod. de minek jössz ide, ha nem érdekel mások véleménye? csak kérdem. vagy te vagy a nagy megmondóember, akinek le kell térdelni és hallgatni? nem hiszem. szólj te is, szólunk mi is. demokrácia van....nyugi (még)”
 • 63. Filctoll 2009. szeptember 04. 17:33
  „Kedves Csernákné !
  Sok sikert, kitartást!”
 • 62. cipész 2009. szeptember 04. 13:51
  „Kedves Primus én büszke vagyok neked nem kell az én írásom elolvasnod abszolút nem vagyok a te véleményedre kíváncsi.”
 • 61. Csernákné 2009. szeptember 04. 13:44
  „Üdvözlök mindenkit!

  Jó olvasni az emberi butaságokat, És mindenki saját értelmi szintjét írogatja itt le.

  Megkérdezem a sok okostól ha a párja lábát le kell vágni mert megbetegedett akkor ők elhagyják ???
  Könnyebb megfutamodni igaz ?? Én nem ezt teszem !!!!

  Értem már miért titkolják sokan,hogy ők is ezzel a bajukkal élnek azért mert az emberek beletaposnak a lelkébe.
  Én akkor sem tartom gerinctelen embernek magam, még ha itt le vagyok hordva minden szemétnek.
  Az Én lelkem tiszta és a tiéd??
  Sok okos írogatja,hogy minek még ezt is támogatni a tb -nek. Ha téged meg műtenek azt minek támogatja a tb? Ez is olyan betegség, mint a rák.

  Mocskolódásból és biztatásból is kaptunk eleget köszönjük, de ez nem változtat azon,hogy tovább harcoljunk a saját gyerekért.

  Szívesen beszélgetnék akár személyesen is bárkivel, ha bátran lehord minket, tegye meg személyesen!
  Erika, Jani”
 • 60. Primus 2009. szeptember 04. 13:09
  „Aki nincs a fenti helyzetben, az ne okoskodjon”
 • 59. Nornora 2009. szeptember 04. 12:38
  „Én nem támogatnám a lombik programot. Akinek nem lehet gyereke természetes úton, annak oka van, nem kellene kijátszani a természetet, mert abból problémák lehetnek. Állambácsi inkább az örökbefogadást támogathatná. Kevesebbe is kerülne, és nem is lenne annyi gyerek az árvaházakban. Aki meg annyira sajátot akar a problémái ellenére, az fizesse ki a kezelések árát, és ha beteg gyereke születik, annak a költségeit is vállalja magára, ne sírjon.”
 • 58. Primus 2009. szeptember 04. 11:48
  „cipész

  persze,persze régen a kenyér is 3.60 volt. ha lett volna lehetőséged, de csak a pénz miatt maradtál volna le róla mást írnál.

  "Én már idős vagyok én is örökbe fogadtam amikor fiatal voltam és nem bántam meg, irigykednek is rám, mert több tiszteletet, szeretetet kapok mint aki szült.Imádom a gyerekem."- erre ki kiváncsi? te miért teregeted ki?”
 • 57. Primus 2009. szeptember 04. 07:43
  „cipész 2009.09.03. 20:00
  ha nem tartozik rád, miért olvasod el?”
 • 56. Filctoll 2009. szeptember 03. 21:58
  „Van akinek sikerül a gyerek, van akinek nem, vagy csak azért nem mert görcsösen erölködik. Volt a Duna TV-n egy film a lombikprogramról, éveken keresztül nyomonkövették a kétségbeesett párokat. Van akinek sikerült de volt olyan is akinek meg nem. Az összes ingyenes lehetöséget ellőtték majd beletörödtek hogy nem lehet gyerekük, örökbefogadtak majd amikor a hormonok hatása kiment a szervezetükből a nők teherbe estek.
  Neves kutatók állitják azon páciensek akiknek lombik program kell, a görcsös gyereket akarástól nem esik természetes úton teherbe. Majd amikor beletörödik, megnyugszik terhes lesz. Persze vannak olyanok akiknek nem lehet utóduk de az igen csekély százalékuk.
  A cikkehez visszatérve szerintem ez mindenki magánügye, én nem teregettem volna ki. Vagy csak azért gondolom ezt mert nekem már többszörösen összejött? Hmmm, nem tudom.”
 • 55. cipész 2009. szeptember 03. 20:00
  „Meg áll az eszem, ezen a cikken, ennyire buták az emberek, hogy kiteregetik ami másra nem igen tartozik, még jó, hogy azt nem írják le, mikor kefélnek.
  Fogadjanak örökbe, és már meg is oldódott, azt a picit is lehet annyira szeretni mint a saját babát.
  Én már idős vagyok én is örökbe fogadtam amikor fiatal voltam és nem bántam meg, irigykednek is rám, mert több tiszteletet, szeretetet kapok mint aki szült.Imádom a gyerekem.”
 • 54. beaver 2009. szeptember 03. 18:20
  „Elszomorító. Az is, hogy emberek ilyen nehéz helyzetbe kerülnek, illetve az empátia teljes hiánya némely embertársunk esetében. Nem kívánom senkinek, hogy ilyen helyzetbe kerüljön és a Kaáli intézet előtt (mert bent már annyian vannak, hogy nincs ülőhely a váróban) ácsorogva, kezét tördelve várja egy-egy vizsgálat eredményét, miközben az azonos épületben lévő klinikáról más családok éppen boldogan viszik haza első vagy sokadszülött babájukat. Ez az az érzés, amit nem lehet megmagyarázni annak, aki ilyen helyzetben még nem volt (ne is kerüljön!), vagy anyagi stb. megfontolások miatt nem akar gyereket. Azt is ki kellene hangsúlyozni, hogy a lombikkal (vagy egyéb beavatkozással) született gyerekek semmivel sem rosszabbak, mint a természetes úton fogantak. Egy lombikos terhes nem lesz automatikusan veszélyeztetett terhes stb. Nagyon sok a félreértés és a csúsztatás a témát illetően, mielőtt bárki pálcát tör a másik felett, olvasson el egy-két meddőséggel foglalkozó oldalt vagy fórumot. Nem is gondolnátok, mennyien küzdenek meddőségi problémákkal, és nem adják fel, amíg egy pici remény is van küzdenek a babáért.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendvédelmi napok Mártélyon

Mártély - Az egy iskola egy polgárőr mozgalom keretében idén is megrendezi a Mártélyi Polgárőr Tűz-… Tovább olvasom