Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Csernus Tibor-kiállítással debütál a Tornyai-múzeum

Hódmezővásárhely - Végéhez közeledik a Tornyai János Kulturális Városnegyed, a mintegy 4,2 milliárd forintos beruházás befejezése – adta hírül a tegnapi sajtótájékoztatón Almási István alpolgármester Vásárhelyen.
Elmondta: a fejlesztéssel új időszámítás kezdődik a város életében. A kulturális intézmények szoros együttműködését, egymás segítését is jelenti a nagyszabású projekt. A Tornyai János Múzeum felújítása, bővítése, látogatóbaráttá válása két pályázatnak köszönhető – összesen közel 700 millió forintot költenek az intézményre, amely szeptember 1-jén nyílik meg a nagyközönség előtt, mégpedig Csernus Tibor festőművész alkotásaiból összeállított kiállítással.

– A pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban tekinthetik meg a látogatók a mintegy 1500 darabból álló, kiemelkedő jelentőségű néprajzi, régészeti, helytörténeti és képzőművészeti tárgyegyütteseket. Az emeleti időszaki kiállítótérben és a régi, de szintén felújított múzeumépület termeiben Csernus Tibor műtermét idézi meg a környékről, Kakasszékről származó Kovács Gábor bankár KOGART-gyűjteményében lévő festménykollekció – hallottuk Nagy Imre múzeumigazgatótól. A kiállítást szeptember 1-jén 15 órakor Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg. 10 teremben mintegy 100 Csernus-alkotás látható majd.

Csernus Tibor 1964-től Párizsban élt, bár soha nem állított ki képeket Vásárhelyen, stílusa jelentősen befolyásolta a kortárs magyar művészeket. Az európai festészet emblematikus alakja. A fény-árnyék játékát sajátos csernusi megoldásokkal vitte vászonra. 2007-ben hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc éves kisfiú sérült meg Mindszenten

Mindszenten egy 8 éves kisfiú kerékpározás közben elesett. Tovább olvasom