Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Cseuz Tamás: két évtized, sok megmentett élet

A hódmezővásárhelyi Cseuz Tamás már több mint húsz éve gyógyít állatokat, emellett egy évtizede oktat jógát, amelynek segítségével úgy érzi, egyensúlyban tudja tartani az életét.
Cseuz Tamás 1968-ban Szentesen született, de már fiatal korában Hódmezővásárhelyre költözött családjával. Egész életében itt élt, habár az állatorvosi egyetemet Budapesten végezte, családja és szíve mégis hazahúzta.  - Úgy éreztem, hogy a családomnak, a gyermekeimnek egy vidéki város sokkal biztonságosabb hátteret ad, közelben a rokonokkal. Már végzős egyetemista koromban apa lettem, és úgy éreztem szükség van a családomban a stabilitásra és nyugodt környezetre.

Tamás az egyetem előtti iskoláit Vásárhelyen végezte, és már kamasz korában eldöntötte, hogy az állatokkal szeretne foglalkozni. Bár a mezőgazdasági középiskolába járt, az állattenyésztés és az agrár szakterület nem állt annyira közel a szívéhez, mint az orvoslás. Ezért döntött az állatorvosi pálya mellett. Egy rövid kitérőtől eltekintve, több mint két évtizede folyamatosan állatorvosként dolgozik, 2002 óta saját rendelőjét üzemelteti a kertvárosban.

Cseuz Tamás: Két évtized, sok megmentett élet
Cseuz Tamás: két évtized, sok megmentett élet.

Jelenleg főként kisállatokkal foglalkozik, de néha előfordul, hogy nagyobb állatokon- például lovakon és teheneken- is segítenie kell. - Jobban érzem magam olyan közegben ahol a jószágokra nem, mint árura, hanem mint kis kedvencre, illetve mint családtagra tekintenek. Az egyetemen keveset tanultunk még a tulajdonosokkal való kapcsolattartásról, hisz annak idején az állatok nagyobb része nem mint társ, vagy családtag volt jelen az emberek életében. Folyamatosan fejlődnöm kellett, és meg kellett tanulnom kommunikálni a kisállatok tulajdonosaival. Majdnem annyira a munkám része a velük való foglalkozás, mint a kedvenceik gyógyítása.

Tamás egy esetre nagyon szívesen emlékszik vissza, amikor egy cica meggyógyításáért két verset kapott ajándékba egy ágyban fekvő idős nénitől. A honlapján is leírja ezt a történetet, és a verseket is közzétette.

Az állatok gyógyításán kívül azért szereti még a szakmáját, mert a felelősségtudatát és kreativitását egyaránt fejlesztheti vele, emellett a szabadidejét is jól tudja beosztani. Számára nagyon fontos a család, és a vele töltött idő, illetve az, hogy ezt megfelelő egyensúlyba tudja hozni a szakmájával.

Úgy gondolja, az ember könnyen lehet csak munka- vagy családcentrikus, de az igazán fontos az, hogy ezek között meg legyen a megfelelő egyensúly.
A hivatásával együtt jár a hatalmas felelősség is, hiszen két eset sem egyforma, és a rutin beavatkozásoknál is száz százalékot kell teljesíteni.
A mindennapos nyomást – amely nem feltétlenül csak a munkájából fakad-, enyhíti a jógával, amely nem csupán sport számára, hanem életmód is.
- Annak már majdnem két évtizede, hogy rátaláltam a jógára és azóta fontos része az életemnek. Körülbelül tíz éve oktatom is. Nagyban segít, hogy kiegyensúlyozott legyek, és el tudjam különíteni a fontos dolgokat a kevésbé fontosaktól, hogy felismerjem mire érdemes időt fordítani. A jógán kívül nagyon szeretek még a természetben tevékenykedni. Futni, kerékpározni is járok, illetve néha lovagolok is. Szerencsére a családom is ilyen beállítottságú. Nagyon szeretem a kinti elfoglaltságokat, mindig természetkedvelő voltam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesanyját és testvérét kereste a 3 éves kislány

Nagy csattanásra lett figyelmes Mártélyon a Fő utca egyik lakója - az autóban egy család utazott. Tovább olvasom