Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Csillaghullás az Emlékpont új időszaki tárlatán

Hódmezővásárhely - A "történelem szemétdombjára" hullnak a vörös csillagok és a kommunista múlt más letűnt ereklyéi az Emlékpont Múzeum új időszaki kiállításán. Egyedi installációval és fotósorozattal idézik fel a hódmezővásárhelyi közintézmény munkatársai a rendszerváltás egyik legemlékezetesebb helyi eseményét a néhány nap múlva nyíló tárlaton.
"A változás évei 1988-90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése" című kiállítás az országban először próbál közgyűjteményi keretek között, egy tárlat által összefoglaló választ adni a húsz esztendővel ezelőtt lezajlott politikai változásokra. Az Emlékpont kiállításán korabeli felvételek, fotók, plakátok és számos újszerű megoldás segítségével teszik átélhetővé és a fiatal generáció számára is megérthetővé a rendszerváltó esztendők világát.

A kommunista rendszer bukásának egyik legmeghatározóbb eseménye volt Hódmezővásárhelyen, amikor 1989 szeptemberében a Sherpa Gmk tagjai jelképes, 1-1 forintos munkabér fejében alpin-technikával eltávolították a városháza tornyából azt a négy vörös csillagot, amelyek a magasból hirdették a szocialista berendezkedés mindenhatóságát. Az ipari alpinistáknak a kezdeményezők a nem túl magas munkadíjon felül egy ötágú csillag formájú tortával is kedveskedtek. A nem mindennapi műveletet Mágori Sándor fényképész mester örökítette meg, mely fotók az egyik leghangsúlyosabb részét adják az Emlékpont új időszaki tárlatának. A fotósorozaton a csúcstól a "porba hullásig" követhetik végig a csillagok útját a tárlatra ellátogatók.

Az állampárt bukásával a csillagok mellett más relikviák, mint például párttagkönyvek, kitűzők és zászlók is a "történelem szemétdombjára" kerültek. Ezt szimbolizálja majd az a csillag és a tanácsidőkből származó, a város szocialista címerével díszített zászló, mely szintén a kiállítás ezen részére kerül. A tárlat rendezői minden látogatótól várnak olyan a múlt rendszerre emlékeztető tárgyat és dokumentumot, mellyel gyarapíthatják a "történelem szemétdombját".

"A változás évei 1988-90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése" című időszaki tárlat április utolsó napján nyílik az európai uniós forrásból, közel 200 millióból kibővült kiállítótérében, a Galériában.

Olvasóink írták

 • 8. aranka2 2010. május 02. 18:20
  „De sok kommunista van itt!”
 • 7. Írástudatlan-Tdi. 2010. április 29. 10:49
  „Én a szocializmusban születtem és féléletemet abban a rendszerben éltem le. Nekem semmi bajom nem vólt vele. Tudtunk hól lakni vólt mit ennünk /zsíroskenyér/ vóltak munkahelyek vólt biztos megélhetés. Igaz azt nem mondhatom hogy dőzsőltünk de csak megéltünk valahogy. Most meg mi van? Szabadrablógazdálkodás,bizonytalanság,munkanélküliség,stb. Nesze neked fene nagy demokrácia.”
 • 6. Renchy 2010. április 29. 08:51
  „´81-ben születtem, olyan sok emlékem nincs a kommunizmusról, csak annyi, hogy 4-szer voltunk nyaralni a Balatonnál, két héten keresztül főszezonban, vállalati üdülőben. A szüleim szakmunkások, ma már strandolásra sem telik. Emlékszem, hogy karácsonykor volt csak banán és narancs, azóta is ez van nálunk a karácsonyfa alatt :) Emlékszem arra is, hogy műszálas kék köpenyünk volt az általános iskolában, voltam egy évig kisdobos, és akkor jött a rendszerváltás, amikor végre úttörővé avattak volna.
  Mint minden kisgyerek, imádtam a Május 1-jei felvonulásokat, apu mindig morgott előtte, hogy minek kell ez, de amikor felvonultunk és ismerősök, munkatársak vették körül, felszabadultan, nevetgélve vonult, velem a nyakában és a végállomás a Népkerti Majális volt, főtt virslivel, vattacukorral és héliumos lufival, ami mindig elrepült és néha a János téri templom tetején kötött ki.
  Emlékszem még arra is, hogy a szüleim társadalmi munkában festették újra a népkertben a játszóteret, sok más vásárhelyi szülővel együtt. Ami nekem igazán hiányzik, az a közösségi szellem és összetartás, ami a kommunista rendszerrel együtt tűnt el.”
 • 5. jozko 2010. április 28. 23:42
  „Úgy emlékszem, az újságírás alaptörvénye valahogy így szól: a hír szent, a vélemény szabad. És egyértelműen különüljön el a hír a kommentártól! Ilyen elvárásom lenne az ilyen múzeumok, tárlatok, időszaki bemutatók irányába is.Azon túl, hogy a hitelesség sok esetbenvitatható, az elfogultság a jeelemző. Szöges ellentétben készült/ a múlt rendszerben készített / gyüjteményeket is láttam annó, mit mondjak, kilógott a lóláb. De azt most a visszájára fordítani még nem hitelesség!Egyébként a múltat letagadni nem szabad, szégyenkezni éppen lehet néha miatta, tanulni viszont mindenképpen kell belőle. De ezt csak akkor lehet, ha hitelesen ismerjük. Az időt visszafordítani, a megtörtént dolgokat meg nem történtté tenni pedig maga a Jóisten sem tudja.”
 • 4. Filctoll 2010. április 28. 16:24
  „qtya - Egyetértek Veled!
  Egy mai fiatalt könnyű beetetni hogy milyen rossz volt a szocializmus. Azt se tudja mi az. Igaz hogy pult alól tudtunk csak banánt venni de lakást kaptunk, munkánknak volt értéke, megbecsülték a munkásokat.
  A szocializmusban volt kb 5000 ember akik alkották az elit réteget. Ma van kb 100.000, hanem több! Akkor kevesebb volt az államadósság a törvények( és a rendőrök) szigorúbbak voltak. Az iskolában pofont, körmöst adtak a tanárok, nagyobb volt a fegyelem. Nem is volt olyan elviselhetetlen a bűnözés, korrupció, kiszolgáltatottság mint ma. Voltak cégüdülők, gyerektáborok mehettünk nyáron nyaralni olcsó pénzért és a gyerekeinket el tudtuk helyezni majd ingyenes nyáritáborba. Akkor az Oroszok szálltak meg, most az Amerika ugráltat minket! Sorolhatnám sokáig !
  És nagy demokráciát akartunk 1989-ben, megkaptuk! Akkor 50.000 ember panaszkodott most 5.000.000.
  Nem vagyok híve a szocialista rendszernek de nem kéne lenézni!”
 • 3. qutya 2010. április 27. 22:12
  „A szocializmus egy olyan szemét rendszer volt, hogy ott még a munkavállalónak kifizették a munkabérét.
  A mai demokráciában pedig még az sem biztos, hogy kapsz munkát. A bért meg várhatod. A munkáltató a summás nyereséggel meglép, a dolgozó pedig ott marad üres zsebbel.
  A szocializmusban a nyereségből kapott egy picinykét az is, aki megtermelte. A demokráciában a nyereséget a tulaj zsebre vágja, a dolgozó meg fogja be a pofáját és ne követelőzzön, mert holnap még munkája sem lesz.
  Nem vagyok egyik pártnak az elkötelezettje sem. 50 éves létemre megtapasztaltam mind két rendszer csodáit.
  Akkor mit is kellene a szemét dombra hajítani????
  A mostani demokrácia húsz évvel ezelőtt kezdődött és azóta egyre nagyobb elnyomás és kiszolgáltatottság van.”
 • 2. SSO 2010. április 27. 16:53
  „Csillaghullás az Emlékpont új időszaki tárlatán

  Dávid csillag is lehullik?”
 • 1. Léni 2010. április 27. 15:16
  „Mást sem tud Lázár felmutatni ezen a "szemétdombon" kívül!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigarettacsempész az utakon

Cigarettacsempészt fogtak a hódmezővásárhelyi rendőrök 45-ös számú főúton. Tovább olvasom