Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Csoki, ruha Csángóföldre

Mindszent, Csángóföld - Teherautónyi csokit, chipset, ruhát, játékot, háztartási gépet vitt Csángóföldre a mindszenti Takács Judit. A felajánlásokból nemcsak fogadott keresztlányának jutott, de jó néhány csángó magyar gyereknek is.
Egy teherautónyi adományt – 20 karton chipset, közel 500 csokoládét, 30 zsák használt gyermekruhát, mosógépet, centrifugát, gáztűzhelyt, hűtőgépet, vízforralót és vasalót – vitt Erdélybe a mindszenti Takács Judit. Megírtuk: a fiatal nő pár hónappal ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében járt Csángóföldön, ahol a Lábnyikban élő 7 éves Bot Denissza kérte fel, legyen a keresztanyja, és támogassa, hogy magyarul tanulhasson az adományokból épült helyi gyerekházban. Juditot megdöbbentették a családnál tapasztalt szegény körülmények, hazaérkezve adománygyűjtésbe kezdett.

Egyre bővül Takács Judit családja a csángóföldi Lábnyikban. Fotó: DM/DV
Egyre bővül Takács Judit családja a csángóföldi Lábnyikban.
Fotó: DM/DV

Rengeteg felajánlást kapott magánszemélyektől és cégektől, valamint a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolától. Így nemcsak a fogadott keresztlányának családján tudott segíteni. Denissza szülei nagyon meglepődtek az ajándékok láttán. Legjobban a mosógépnek és a gáztűzhelynek örültek. – A mosógép használatát azonban el kellett magyarázni, mert nem tudták, miként működik – mesélte Judit. Persze személyes ajándékot is vitt a kislánynak, aki arany fülbevalót, új ruhát és babát kapott.

A lábnyiki gyerekházban magyarul tanuló kicsiknek is jutott az adományból, de a környező falvak csemetéi is kaptak az édességből, ruhából. Juditnak már újabb terve van. Tavasszal játszóteret szeretne létrehozni a lábnyiki gyerekház kertjében. 

Olvasóink írták

 • 3. csanadvary 2009. november 17. 16:39
  „Ismét hadd tegyem hozzá, hogy Csángóföld továbbra sem Erdélyben van, hanem Moldvában. Az adakozás szép dolog, ha az ember névtelenül teszi, és nem kiáltja szét ország-világ színe elé. Mosógépet vinni egy olyan faluba hol az áramkimaradás mindennapi dolog hát nem sok haszna van. Én magam sem tudom hogy működik egy mosógép, úgyhogy köszönjük hogy ezzel is a szerencsétlen családot forrázták le.”
 • 2. Filctoll 2009. november 04. 21:22
  „Nagyon örülök a kezdeményezésnek! Vásárhely is felvállahatna egy Erdélyi telelpülést! Lehetne gyújtést szervezni! Én szívesen adakoznék pl tankönyveket, könyveket, ruhát.
  Valakinek meg kellene szervezni!”
 • 1. Hmmm... 2009. november 04. 13:24
  „Orvendetes a hir es igy helyes. Nem szabad kivetelt tenni, az ott elo gyermekek mind raszorulnek es meg is erdemlik a segitseget. Maximalis tiszteletem Takacs Juditnak es mind azoknak, akik adomanyoztak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádi Norbert a vásárhelyi kapitányság vezetője

Hódmezővásárhely - Állománygyűlést tartott hétfőn délelőtt a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság. Tovább olvasom