Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Csökken a vállalkozások építményadója

Hódmezővásárhely - Jövőre négyzetméterenként 200 forinttal kevesebb építményadót fizetnek a 200 négyzetméter alatti műhelyek és üzletek után Vásárhelyen – döntött csütörtökön a közgyűlés.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A változással 2014-től a műhelyeknél – elhelyezkedési körzettől függően – négyzetméterenként 800–1458 forintot, az üzleteknél 300– 1458 forintot kell fizetni. Ez 600 vállalkozást érint, és 10 millió forint marad a kisvállalkozók zsebében – hangzott el. Az adómaximum, azaz négyzetméterenként 1821 forint lesz a benzinkutak, az energiaszolgáltatók, a pénzintézetek, biztosítók ingatlanjainak építményadója.

Nem változtattak a képviselők a magánszemélyek építményadóján, amelyet korábban a hasznos alapterület méretétől függően, sávosan határoztak meg. Ezzel kapcsolatban Havránek Ferenc (Zöld Baloldal) önkormányzati képviselő módosított volna az adómérték szorzóján. Javasolta például, hogy a 80 év feletti házak 0,8-as szorzója 0,6 legyen.

A szociálisan nehéz helyzetben lévők kérhetnek egyéni elbírálást a jegyzőtől, aki méltányosságot gyakorolhat az építményadó fizetésénél – hívta fel a figyelmet Lázár János országgyűlési képviselő. Úgy vélte: a 150 négyzetméter fölötti ingatlannal rendelkezők döntő többségében az erős középosztályhoz tartoznak, számukra nem okoz problémát a befizetés. Egyébként pedig ezt a vitát 1 évvel el lehet halasztani, mert 2014-ben nem lesz olyan önkormányzat, amelynek adóssága lenne. Tiszta, világos pénzügyi viszonyok lesznek. Az adórendszer átszabásának ideje azért nincs itt, mert a következő év újabb változásokat, lehetőségeket hoz
– tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Érthetetlen és felháborító˝

Közleményben reagált Korsós Ágnes, Vásárhely címzetes főjegyzője arra, ami a szerdai makói testületi ülésen elhangzott. Tovább olvasom