Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Csökken a vízdíj Vásárhelyen

Köbméterenként több mint 20 forinttal csökken a víz- és csatornadíj a jövő hónaptól Vásárhelyen – így döntött tegnap a közgyűlés. A képviselők ismét vitáztak a 47-es út szélesítéséről. Az ügyrendi bizottság vizsgálja Havránek Ferencnek az egykori kútvölgyi otthonban uralkodó állapotokról szóló prezentációját.
Kószó Péter alpolgármester (középen) megbántódott Hernádi Gyula (balról) szavai nyomán. Almási István alpolgármester is fogta a fejét. Fotó: Tésik Attila
Fontos, a vásárhelyiek pénztárcáját érintő döntések előtt ismét hosszadalmas napirend előtti vitával kezdődött tegnap a közgyűlés. A 47-es út szélesítésének ügyét most a fideszes Tóthné Kecskeméti Katalin vetette fel, aki azt kérdezte a polgármestertől, benne van-e a beruházás a jövő évi költségvetés-tervezetben. A baloldali városatyákkal pedig azt közölte: sokan hiányolták őket az emlékezetes félpályás útlezárásról.

Bacsa Pál szocialista városatya hangsúlyozta: nem vesznek részt olyan akcióban, amely a balesetveszélyt fokozza. Hozzátette, a múlt héten találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, és az útszélesítésről is tárgyaltak – ez a lobbizás helyes útja, nem az útlezárás. Lázár János polgármester úgy tudja, a jövő évi büdzsé tervezetében nem szerepel a 47-es, persze, ez nem jelenti azt, hogy nem is fog. A helyzet megváltoztatásához viszont szükség van a megye szocialista képviselőinek támogatására is. Garanciát csak az jelent a befejezésre, ha külön soron, a szükséges összeget feltüntetve szerepeltetik az útépítést.

November elsejétől 12 százalékkal kevesebbet kell fizetniük a vásárhelyieknek a víz- és csatornadíjért. Az árcsökkentést a polgármester indítványoztva, a lakosság terheinek csökkentése érdekében. A közgyűlés pedig egyhangúlag elfogadta, hogy a vízdíj köbmétere 193 forint helyett 170 forint, a csatornadíj 196 forint helyett 173 forint legyen.

Súlyos mulasztás történt – az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint – az egykori kútvölgyi szociális otthonnál. Szeptemberben Havránek Ferenc munkáspárti városatya a képviselők elé tárta a témával összefüggő prezentációját, mely szerint az elhanyagolt épületben gazdátlanul hevernek a volt gondozottakról szóló egészségügyi és egyéb iratok, s ezeken a nevek is jól olvashatóak. A közgyűlési előterjesztésben az áll, a polgármester utasítja a képviselő-testület ügyrendi bizottságát, hogy szabálysértési feljelentést tegyen a képvelő ellen, miután adatvédelmi jogokat sértett. Lázár viszont tegnap kijelentette: nem kell senkit feljelenteni. Hangsúlyozta: egy ilyen prezentációnál is figyelemmel kell lenni a személyes adatokra, de fontos kivizsgálni azt is, ki a felelős azért, hogy az egykori intézetben maradtak az iratok. „Elfogadhatatlan lenne, ha így járnának el egy képviselővel szemben" – mondta Horváth László SZDSZ-es városatya.

A szocialista Hernádi Gyula szerint pedig inkább köszönetet kellene mondani Havránek Ferencnek. Korsós Ágnes jegyző elmondta: számára sem volt kellemes felismerés, hogy jogi következményei lehetnek a prezentációnak, viszont a büntető törvénykönyv szerint kötelesek feljelentést tenni, ha bűncselekmény jut tudomásukra. Havránek Ferenc azt mondta, ha így áll a helyzet, nem kér kegyelmet. Hozzátette: az előterjesztés nem foglalkozik azzal, hogy a tulajdonosnak, a vagyon kezelőjének is vannak kötelezettségei az egykori intézmény sorsát illetően. Végül a közgyűlés elfogadta Lázár módosítását: az ügyrendi bizottság adatvédelmi szempontból vizsgálja meg Havránek szeptemberi felszólalását.

Sz. A. K.–T. A.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorkás, vidám múltidéző

Érdekfeszítő, színes helytörténeti kiadvánnyal rukkolt elő a mindszenti Keller Lajos-könyvtár. A… Tovább olvasom