Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Csökkentették a városi tévé pénzét

Jelentősen csökkentették a városi tévé költségvetési támogatását Vásárhelyen – míg a médium tavaly 48 millióból gazdálkodhatott, idén a működésre 28 milliót kap, 7 millióból pedig fejleszthet. Lázár János szerint ugyanis lehet, hogy év közben döntés születik a privatizációról. A polgármester azt mondja: az eladás szándéka komoly, de valószínűleg nem lesz érdeklődő, aki megvegye.
Lázár János a városi tévének nyilatkozik. Fotó: Tésik Attila
Lassan egy éve nem telhet el úgy közgyűlés Vásárhelyen, hogy valamilyen szempontból ne kerüljön szóba a városi televízió. A lavinát tavaly tavasszal a Tiszta Lap Egyesület tagja, Kulik Jenő Ervin képviselő indította el, amikor azt mondta: a médium nem teljesíti azt a feladatot – nevezetesen a kiegyensúlyozott tájékoztatást –, amelyért a Tiszta Lap nevében a költségvetési támogatást megszavazza. Lázár János polgármester akkor azt mondta, ha a testület úgy dönt, annak sincs akadálya, hogy megszüntessék a televíziót. Ősszel aztán elhangzott: kérik az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) a vtv teljes átvilágítását. Ekkortájt az is elhangzott, megoldás lehet a médium eladása is.

Havránek Ferenc: Nem mondott igazat Lázár János

– Nem mondott igazat Lázár János, Vásárhely polgármestere azon a februári közgyűlésen, melyen kijelentette: a városi televízió ügyében az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) fordult – jelentette ki Havránek Ferenc munkáspárti képviselő keddi sajtótájékoztatóján. A városatya kiosztotta az újságíróknak az ORTT által küldött válaszlevelet, mely szerint Lázár János a testületnél és a panaszbizottságnál sem kezdeményezte a vtv működésének vizsgálatát. Havránek szerint a közgyűlésen tett polgármesteri bejelentés arra volt csak jó, hogy a választásokig az általa kedvelt módon működjön a tévé.

Bár ebben az ügyben azóta nem született semmiféle döntés, annyi már bizonyos, hogy idén jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat a meglehetősen mostoha technikai feltételekkel működő televízió, mint az elmúlt esztendőben. Arany-Tóth Attila, a médium vezetője még tavaly kérte a közgyűléstől, hogy nettó 10 millió forintot biztosítson a digitális technikára való átálláshoz. A vtv most kap 7 millió forintot a fejlesztésre, a tavalyi 48 millió helyett azonban 28 millióból kell megoldania a működést. Lázár János szavai szerint azért csökkentették a támogatást, mert lehet, hogy év közben döntés születik a privatizációról.

A polgármester kérdésünkre most elmondta: az eladás szándéka komoly, de valószínű, hogy senki nem fog érdeklődni a tévé iránt, amely szerinte nem forgalomképes, lényegében közszolgáltatást lát el. Hozzátette, megnézte, más megyei jogú városokban mennyi költségvetési támogatást kapnak a városi televíziók, és ez az összeg sehol nem érte el a 30 millió forintot, a többit a médiumnak kell kitermelnie, például reklámokból. Megkérdeztük Arany-Tóth Attilát, mennyire nehezíti meg a vtv működését a költségvetési támogatás csökkentése. A vezető azt mondta: még most készítik az üzleti tervet, így bővebbet csak később tud mondani. Azt mindenesetre hozzátette, keresik a pluszforrásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráfizetnek a szelektív gyűjtésre Vásárhelyen

Nincs értelme a szelektív hulladékgyűjtésnek, mert a kukások összeöntik a válogatott szemetet… Tovább olvasom