Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Csökkentik a távfűtés díját

Csökkenteni kívánja a távfűtés díját a vásárhelyi önkormányzat. Ha a közgyűlés jóváhagyja a javaslatot, elsőként a nyári alapdíjat szüntetik meg: ez a távfűtés árának tízszázalékos mérséklését jelenti.
Többféle verziót is kidolgoztak a távfűtés díjának csökkentésére a városháza szakemberei. Az ár három részből áll: az alapdíjból, melyet a lakás légköbmétereinek száma alapján kell fizetni, valamint a hődíjból és a használati meleg víz díjából. A közgyűlés elé várhatóan olyan javaslat kerül majd, hogy szüntessék meg a nyári három hónapra, azaz júniusra, júliusra és augusztusra eddig fizetett alapdíjat.

– A lakások eltérő mérete miatt ez eltérő összegeket jelent majd – mondta lapunknak Kovács Pál, a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportjának vezetője. – Úgy kalkuláltuk, hogy ez az egész távhődíj tízszázalékos csökkenését eredményezi átlagosan. Ez a lépés Vásárhelyen háromezer-kétszáz lakást érint. A távhődíjjal és a használati meleg víz árával kapcsolatban óvatosnak kell lennünk – tette hozzá. – Hiszen míg nem tudunk megállapodni a szolgáltató Geohód Kft.-ben lévő társtulajdonossal, az Aquaplusz Kft.-vel, addig a hődíjat és a meleg víz díját nem merjük csökkenteni.

Tulajdonosok

A Geohód Kft.-ben 50-50 százalékban tulajdonos az önkormányzat tulajdonában lévő HVSZ Rt. és a Aquaplusz Kft. A távfűtő kft.-ben lévő 49 százalékos francia tulajdoni részt a város már megvásárolta, így az teljes egészében önkormányzati érdekeltségbe került.

Ennek az az oka, hogy kötött áron vásárolja meg a Geohódtól a hőmennyiséget és a meleg vizet a távfűtő kft., így ha a város csökkentené a lakossági díjakat, akkor a különbözetet finanszíroznia kellene valamiből. Ha megállapodás születik, akkor a díjkedvezményt továbbadjuk a lakosságnak – tette hozzá Kovács Pál, aki szerint a távhődíjcsökkentés ügye hamarosan a közgyűlés elé kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kóbor ebek gyilkoltak Öreg-Kishomokon

Feltehetően nem kóbor, hanem csak időnként elszökő, nagy testű kutyák téptek szét február elején… Tovább olvasom