Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Csongrád megye első állatkínzási pere

Hetvenezer forint pénzbírságra ítélte első fokon a vásárhelyi bíróság azt a férfit, aki székkutasi tanyáján magára hagyta, éheztette két kutyáját. A férfit a vásárhelyi állatvédők jelentették fel, akik csak az egyik ebet tudták megmenteni, a másik elpusztult. Az ítélet nem jogerős, mert a kutyatulajdonos fellebbezett. Megyénkben ez az első per, amely állatkínzás ügyében indult.
Több hét kellett hozzá, hogy újból elérje egykori súlyát az éheztetett kutya – mutatja Szőke Krisztina. Fotó: DM/DV
Még 2004 novemberében érkezett a bejelentés a vásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesülethez, hogy egy lesoványodott, magára hagyott kutya szenved egy székkutasi tanyán.
– A szomszédos házban lakó idős néni hívott minket, hogy segítsünk. Az asszony maga is tart kutyát, illetve más háziállatot, s néha ő vitt át ennivalót a kikötött ebnek – tudtuk meg Szőke Krisztinától, az egyesület tagjától.

Az állatvédők kimentek az üresen álló tanyához. Egy sárga, kiszuperált Trabant alatt találták meg azt a nagy testű kutyát, amelynek már a bordái is látszottak, annyira sovány volt. Ól hiányában a szerencsétlen jószág a kocsi alatt kapart magának szállást, így védekezve az eső ellen.

– A düledező épületen látszott, hogy már régóta nem lakik benne senki. A kerítés nélküli telken, a szemétdomb szélén egy sovány kutya tetemére bukkantunk. Valaki úgy húzta ide, mert még a drótkötél a nyakán volt – vette át a szót másik két állatvédő, Ombodi Orsolya és Gulyás Éva.
Az életben maradt fehér kutya nem volt emberhez szokva. Úgy kellett kiráncigálni a kocsi alól. Egész testében reszketett, s alig tudott a lábán megállni.

A vásárhelyi egyesület tagjai addig nem nyúltak semmihez, amíg ki nem érkezett a helyszínre a kutasi körzeti megbízott. Ugyanis kellett egy hivatalos személy ahhoz, hogy elvihessék a kutyát. Még aznap fel is jelentették a gazdát állatkínzás miatt a vásárhelyi kapitányságon.

A napokban volt a tárgyalás a városi bíróságon, ahol első fokon hetvenezer forint pénzbírság megfizetésére ítélték a kutyatartót. Nemcsak a városban, hanem Csongrád megyében is ez volt az első, hogy állatkínzót büntettek meg. A vádlott fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

– Sanyi, mert így neveztük el a körülbelül kétéves, fehér kan kutyát, az első pár héten szinte habzsolta az elé tett ételt, annyira éhes volt. Szerencsére most már teljesen felerősödött, s egyelőre az egyesület menhelye az otthona, mert tulajdonosa lemondott róla. Azt szeretnénk, ha akadna valaki, aki örökbe fogadja – folytatta Orsolya.
Szerettük volna megszólaltatni az állatkínzással vádolt férfit. Annyit sikerült róla kideríteni, hogy már régen elköltözött Székkutasról, s információink szerint jelenleg valahol egy Makó környéki tanyán él, de címe ismeretlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehézkes a vásárhelyi kisajátítás

Kisajátítási eljárást kezdeményezett a vásárhelyi önkormányzat azoknál az endreitelepi lakóknál,… Tovább olvasom