Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Csongrád megyén kívül is népszerű a vásárhelyi kollégium

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Cseresnyés-kollégiumban más megyékből, sőt külföldről érkezett diákok is laknak. Az intézményben 50 millióból kicserélték a nyílászárókat, felújították a vizesblokkokat. Most azt tervezik, hogy pályázati forrásból megduplázzák a 25 számítógépből álló eszközparkjukat.
A Cseresnyés-kollégium az 1939-ben alapított tanyai tanulók otthonának jogutódja. Kezdetben még a város több épületében laktak a diákok, de 1967-ben átadták az Oldalkosár utcai kollégiumot, vagyis a mai épületet. Nevét Németh László Cseresnyés című drámájáról kapta, a Vásárhelyhez kötődő író iránti tiszteletből.

Az önkormányzat 1990 óta a fenntartója a Cseresnyésnek. A város 1998–2003 között fokozatosan egy intézménybe integrálta a középiskolai kollégiumokat, így megszűnt a Kossuth, a Kalmár és a Corvin diákotthona, s létrejött az egyetlen önkormányzati kollégium, a Cseresnyés.

Jó hangulatban telnek a napok a koleszban. Fotó: Tésik Attila
Jó hangulatban telnek a napok a koleszban.
Fotó: Tésik Attila

A 2007/2008-as tanévben 267 diák lakik az Oldalkosár utcai intézményben. Közülük hárman általános iskolások, 22-en gimnáziumi előkészítőre járnak, illetve 93-an szak-, 149-en pedig középiskolások. Érdekesség, hogy négy tanuló nem vásárhelyi, hanem három szegedi, egy pedig szentesi iskolába jár át innen naponta tanulni.

Egyre több ingyenebéd

A családok egyre romló anyagi helyzete miatt az évek során folyamatosan nő azon kollégisták száma, akik csak akkor juthatnak meleg ételhez, ha kapnak támogatást. A 2004/2005-ös tanévben a 264 diákból 109 vett igénybe ötvenszázalékos étkezi hozzájárulást, de senkinek sem kellett a százszázalékosat igénybe vennie. Az idei tanévben már 81 kollégista vett igénybe ötvenszázalékos, 35 pedig százszázalékos étkezési hozzájárulást.

A kollégistákból 142-en negyvenkettő Csongrád megyei településről érkeztek. Tizenheten Bács-Kiskun, hatvanan Békés, tizenheten Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek, egy diák pedig Pest megyei. A Cseresnyésben tizennyolc szerbiai és egy romániai tanuló lakik. A külföldiekkel együtt összesen 96 településről származó gyermekről gondoskodnak a kollégiumban.

Az intézmény fejlesztései közül a legnagyobb egy ötvenmillió forintos beruházás. A fenntartó a CÉDA és A XXI. század iskolája című pályázatok keretében nyert pénzből, valamint saját erőből kicserélte a régi nyílászárókat, tíz vizesblokkot újítottak fel, de jutott még a belső villamoshálózat, a világítóudvar, a tetőszigetelés és a szennyvízhálózat modernizálására is.

A kollégium saját bevételből 2005-ben telefon alközpontot telepített, 2006-ban beléptető rendszert adtak át, 2007-ben térfigyelő rendszert építettek ki, valamint székeket, heverőket vásároltak.

Tavaly a kollégiumok fejlesztésére szánt országos forrásból 1,5 millió jutott Hódmezővásárhelyre. Jelenleg a Cseresnyés közoktatási célú eszközfejlesztésre kétmilliós, oktatásinformatikai célú beruházásra 3,5 milliós pályázatot nyújtott be. Amennyiben az utóbbival nyernek, akkor a mostani 25 gépből álló eszközparkjukat megduplázhatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódok után nyomoztak a vásárhelyiek

Hódmezővásárhely - A két éve betelepített hódok nyomait kutatták a hódmezővásárhelyi gyerekek… Tovább olvasom