Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Czeglédi Ibolya családtag lett Vanesszáéknál

Hódmezővásárhely, Szeged - Öt éve foglalkozik a Virtuózok című műsorban szerepelt vásárhelyi Kormányos Vanesszával Czeglédi Ibolya zenetanár. Az elmúlt időszakban nemcsak hegedűtanára, mentora is lett a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kislánynak.
– Hétéves korában ismerkedtem meg Kormányos Vanesszával. A vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola folyosóján találkoztunk – elevenítette fel Czeglédi Ibolya (52) hegedűtanár. A szegedi származású pedagógus elmondta: a szöszke kislány a zongorafelvételiről jött ki – nem sikerült neki – nevelőapjával, ő pedig Nyugat-Magyarországról helyettes tanári állásba tért vissza Hódmezővásárhelyre. Azelőtt Kisteleken és Szegeden dolgozott, zenekarban játszott. Sikeres tanár, tanítványa volt a londoni szimfonikusok elsőhegedűse, Várnagy Katalin, valamint Újlaky Dorottya, aki Mainzban szólista.

– Megkérdeztem Vanesszát, lenne-e kedve kipróbálni nálam a hegedűt. Igent mondott. Az első pillanattól láttam, tehetséges, az adottsága szorgalommal, alázattal párosult. Azt viszont csak 2 hónap után tudtam meg, gyógyíthatatlan beteg.

Az M1 Virtuózok című műsorában feltűnt Kormányos Vanessza (12), mint már megírtuk, születése óta cisztás fibrózisban szenved, ami enzimhiányos anyagcsere-betegség. A tápanyagot nem dolgozza fel normálisan a szervezete.

Vanessza és tanára az új hegedűvel. A kislány azóta megint kórházba került. Fotó: MTVA
Vanessza és tanára az új hegedűvel. A kislány azóta megint kórházba került. Fotó: MTVA

– Betegsége miatt látása sem tökéletes, összefolynak a szeme előtt a kottasorok, a memóriája viszont – amit fejlesztettünk is – fantasztikus, ezért szinte minden darabot megtanul, emlékezetből játszik. Speciális módszert kellett kidolgozni az oktatására, különös tekintettel arra, hogy egy évben több hónapot kórházban tölt. Óriási a munkabírása, az akaratereje, és sokkal komolyabban, felnőttesebben kezel dolgokat, mint a kortársai.

– Előfordult, hogy hegedűórán is rosszul lett, gondoskodni kellett róla. Idővel a második anyja lettem, családtaggá váltam. Igyekeztem azzal is támogatni, hogy versenyekre neveztem, pályázati rendezvényeken lépett fel, megérdemelte, hogy megmutassuk tehetségét, emberségét – mesélte Czeglédi Ibolya, aki alapítványán keresztül és kollégái segítségével anyagilag is támogatja a szerény körülmények között élő családot.

Vanessza most is kórházban van, tüdőgyulladással, leromlott állapotban került oda. A fővárosi New York Palotában, illetve Kávéházban november 30-án, vasárnap tartják azt a jótékonysági árverést, amelynek befolyt összegét gyógyíttatására, taníttatására fordítják. Kormányos Vanessza a számára rendezett árverésen valószínűleg nem lehet jelen, de amennyiben egészsége engedi, december 18-án karácsonyi gálakoncerten lép fel Szegeden – Czeglédi Ibolya szervezésében, művésztanárokkal – a Heller Ödön Művelődési Házban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holdingot alapítanak, nő az építményadó és a strandbelépő ára

A hatékonyabb működés érdekében egy holdingként működő és divíziót alkotó gazdasági társaságot hoznak létre Hódmezővásárhelyen – döntöttek a képviselők a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. Tovább olvasom