Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Dagasztóban a régi idők házias veknije

Hódmezővásárhely - A tésztán ejtett vágás adja meg a házias jellegét a tanyasi kenyérnek. A karamellizálódott, ropogós szélű vekni nem csak ebben különbözik a fehér társától.
Tanyasi búzakenyér – olvasható az egykilós veknin. A régi idők kenyérváltozatából egyre több sorakozik a pékségek polcain. Sütödéje válogatja: nagymama kenyere vagy tanyasi néven kínálják. A csomagolt, szeletelt fehér kenyérrel ellentétben ropogós héjú, rusztikus belsejű a hagyományos vekni. A két termék ízvilága is más, a házi testesebb, áruk viszont egyforma. Legalábbis az egyik vásárhelyi kenyérgyárban 199 forintért kínálják. Mitől tanyasi egy vekni?

– A bevágás adja a házi jellegét. Másként fejlődik a tészta, így az íze is más. Karamellizálódnak, ropogósabbak a szélek – mondja az egyik helyi cég ügyvezetője Gulyás-Szabó Gergely. A liszt és a hosszabb kelesztés is a házias jelleget erősíti. A gyárban rozs- és kenyérlisztkeveréket használnak. Élesztőt adnak hozzá, s kész a kovász. A dagasztótálba púposodó tésztából 80 darab egykilós kenyér készül.

Kenyérformázás. A tanyasi veknik pontosan 48 percig maradnak a kemencében. Fotó: Tésik Attila
Kenyérformázás. A tanyasi veknik pontosan 48 percig maradnak a kemencében.
Fotó: Tésik Attila

8 óra pihenés után jöhet a dagasztás, majd hagyományos szakajtóba kerülnek az adagok, s még 40 percig kelesztik. A formázást követően mehetnek a kemencébe, ahol 270 fokon pontosan 48 percig sütik. Se hamarabb, se később nem lehet kivenni. Gulyás-Szabó Gergely szerint a liszten és a pékmesteren múlik a jó kenyér, amelynek három napig frissnek kell maradnia.

Olvasóink írták

  • 10. cipész 2009. július 04. 14:51
    „trixi11 majd lesz.
    Na képzeljétek a ro... oda voltak Busszal a Balatonon nyaralni, na ki mond igazat? Nem tudtak elszámolni a tavalyi pénzel se, és tessék. LJ úr fizette talán,Kell a szavazat. Na mi lesz a Szegedi feljelentésükkel a r..-nak.
    Erről ennyit.
    Délmagyar nem volt oda?”
  • 9. trixi11 2009. július 04. 09:21
    „cipész
    Krékpárút most se nagyon van... Az útépítés miatt eltűnt!”
  • 8. tzigan_embör 2009. július 04. 07:29
    „Én olyat ettem amire az volt írva könyér de kétszer nem volt ugyan olyan. Volt, hogy szerintem fehér tésztából volt...A Szegedi viszont tényleg szuper, és a kenyérgyári is...”
  • 7. cipész 2009. július 04. 06:34
    „trixi11 értem én ,de amikor már nem nagyon vagyok fiatal,na meg a betegségem. Nekem se volt távolság amikor ott laktam.Onnan jártam a porcelán gyárba, még kerékpár út se volt.Vannak emlékeim Kishomokról.”
  • 6. yuhvan 2009. július 03. 22:51
    „Házi jellegű kenyér Németh pékség Szeged Szabadkai út. Ez az a kényér amit még másnap este is meg ehetsz jó ízűen, mert olyan mint ha az napi lenne. De frissen az igazi, olyan mint a meleg margarinos cipó, isteni. A minap vettem egy olyan nevezetű kenyeret (ha jól emlékszem) Vidéki Könyér Flamand pékséges, na azt másnap nem mi, hanem a kutyák ették meg, mert az borzasztó volt.
    Emlékszem még a dédim krumplis kenyerére na az is finom volt :)”
  • 5. trixi11 2009. július 03. 20:49
    „cipész
    Kishomokhoz is, de megéri! :))”
  • 4. FűzfaVessző 2009. július 03. 20:44
    „"Mitől tanyasi.........?A pejoratív fogalmazástól.Sajnos az írott és az elektronikus médiában is gyakran találkozunk a tanyasi kifejezéssel. Akinek kötődése van a tanyavilághoz , a tanyai élethez az a TANYAI kifejezést használja.Szenti Tibor könyveiben ,beszédében soha nem fordul elő, hogy tanyasi. A Délvilágban is szeretném úgy olvasni ,hogy TANYAI.
    F.V.”
  • 3. cipész 2009. július 03. 19:53
    „Ismerem a régi öregekről írtam akik már nincsenek közöttünk. vettem már nála tényleg jó és a perec is finom.
    hozzánk nagyon messze van.”
  • 2. trixi11 2009. július 03. 16:55
    „Jó a kenyér pl. Jószainál !”
  • 1. cipész 2009. július 03. 15:48
    „Jó lenne már finom Kenyeret enni.
    Emlékeztek régen a finom kenyérre Újvároson a Petrecz pékre és a gomba utca na meg a görbe utcai pékekre na azok voltak a jó kenyerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagydíjas a pálinkásbutykos

Hódmezővásárhely - Jelentős sikert aratott étkészleteivel a nemrégiben Mezőtúron rendezett fazekas triennálén két vásárhelyi fazekas. Tovább olvasom