Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Darazsak fészkeltek a vásárhelyi család álmennyezetébe - fotó

Hódmezővásárhely - A tűzoltók megbontották kedden reggel a 8 méter magasan lévő tetőszerkezetet, és vegyszeres módszerrel kiirtották a veszélyes rovarokat.
A födém és a tetőtér álmennyezete közé fészkelt darazsak veszélyeztettek egy családot a hódmezővásárhelyi Ipoly utcában. Kedden kora reggel a gépjárműfecskendővel és a létrás szerrel kiérkezett egység segítségével a rovarirtó a nyolc méter magasan lévő tetőszerkezetet megbontotta és vegyszeres módszerrel irtotta ki a rovarokat - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Darazsakkal és méhekkel kapcsolatos káreseményekhez a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az országban az év eleje óta több mint kétszázhúsz esetben riasztották. A statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen típusú beavatkozások száma május után ugrik meg: júniusban nyolcvanöt, júliusban hetvenkettő, augusztusban pedig már ötvenöt olyan alkalom volt, amikor a tűzoltókat méhek, darazsak jelenléte miatt riasztották.

Fotó: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotó: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fontos tudni azonban, hogy a veszélyes állatok (rovarok) befogása, irtása egy bejegyzett szakma. Méhek befogását nem minden esetben tudják végrehajtani a tűzoltók, azt méhészekre kell bízni. Ők ezt a feladatot jellemzően csak akkor vállalják, ha jelentős mennyiségű rovar befogására van lehetőségük. Ebből következik, hogy a néhány tíz, esetleg százas nagyságrendben jelen lévő rovarok ártalmatlanná tétele a tűzoltókra marad. Az egységek ezt csak abban az esetben végzik el, ha az közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelent. Ilyen esetnek számít, ha forgalmas közterületen, óvodákban, iskolákban kell haladéktalanul intézkedni. Egyéb esetben a darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások az erre szakosodott szolgáltatók által végzett feladatok közé tartoznak.

A Csongrád megyei méhészek listája

További tudnivalók méhekről, darazsakról

Olvasóink írták

 • 4. mivan? 2013. augusztus 28. 08:15
  „Már megint a jó öreg irígység...”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 28. 07:09
  „1. Secem 2013.08.27. 19:43
  Igen, ezek a "filléres" bérlakások, itt van ingyen, a sajátodat meg kiadhatod bérbe, de ha nem jó valami, királyként verik magukat...”
 • 2. terminátor 2013. augusztus 27. 22:37
  „Teljesen jól. :)”
 • 1. Secem 2013. augusztus 27. 19:43
  „Jól látom hogy ezek az Ipoly utcai Honvédségi házak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlőrákellenes program Vásárhelyen, Szentesen

Várhatóan októberben már egy megújult mammográfiás központ fogadja a pácienseket Vásárhelyen, ahol a kórházban több mint 660 ezer eurós fejlesztés indult. Tovább olvasom